23 / 04 / 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin engellilere yönelik uygulamaları mecliste!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin engellilere yönelik uygulamaları mecliste!

Ankara Büyükşehir Belediyesinin engellilere yönelik uygulamaları meclis gündemine taşındı. Konuya ilişkin olarak Ankara Milletvekili Necati Yılmaz yazılı soru önergesi hazırladı.



Ankara Büyükşehir Belediyesi nin engellilere yönelik uygulamaları mecliste!


Ankara Büyükşehir Belediyesinin engellilere yönelik uygulamaları meclis gündemine taşındı. Konuya ilişkin olarak  Ankara  Milletvekili Necati Yılmaz soru önergesi hazırladı. Yılmaz sorularını, Dönemin Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na sordu.


Yılmaz önergesinde, "Türkiye'de engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin sağlık, eğitim ve kültürel alanlardan faydalanmasının hukuki ve pratik uygulamalarını ortaya koymak, yürütmenin asli görevlerindendir. Anayasamızın 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun'un altını çizdiği temel hak ve özgürlüklerle, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin ilk maddesinde belirtilen eşitlik ve insan onurunun korunması anlayışının maalesef toplumla yeterince buluşturulamamıştır.


Engelli yurttaşlarımızın insan onuruna yakışacak bir şekilde kendilerini gerçekleştirmelerini sağlamak sorumluluğu lütuf değil, sosyal devletin görevdir. 5378 sayılı yasa, Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesine hükmetmektedir." dedi.


Türkiye'nin de 2009 yılında imzaladığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi hükümlerine göre de engellilerin önündeki sosyal ve ekonomik sıkıntıların giderilmesi Anayasal zorunluluk olduğunu belirten Yılmaz, "Bu evrensel ve Anayasal hükümlere rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi, engellilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi hususundaki görevlerini gerektiği kadar yapmamaktadır. Özellikle yatalak durumda olan engellilerin naklinin birçok bölgelerde gerçekleştirilmemesi, kanuna ve insanlığa aykırılık teşkil etmektedir.


Bununla birlikte şehir içi ulaşım başta olmak üzere, engelli bireylerin sosyal ve ekonomik hayata dahil edilerek ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda teknik altyapı çalışmalarının yetersizliği, engelli yurttaşlarımız açısından önemli sorunlar oluşturmaktadır." diyerek 11 soru sordu.


Yılmaz'ın soruları


1- Ankara Büyükşehir Belediyesi, yatalak durumda olan engelli vatandaşların, taşınma, hastane ve diğer ihtiyaçları için hangi çalışmaları yürütmektedir?


2- Ankara Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olan hangi cadde ve sokaklarda görme engelli vatandaşlarımızın kullanması için sarı şeritler bulunmakta, hangilerinde bulunmamaktadır?


3- Belediye ve belediyeye bağlı bina ve alanların içerisinde; görme, işitme ve fiziksel engellilerin kullanımı açısından gerekli çalışmalar ve sistemler bulunmakta mıdır?


4- Bir Kamu kuruluşu olan Ankara Belediyesinin, engelli vatandaşlarımıza yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri denetleyen bir birim bulunmakta mıdır? Böyle bir birim varsa denetim yapmışlar mıdır? Bu denetimleri kimler hangi tarihlerde yapmışlardır? Bu denetim sonuçları kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?


5- Belediyeye bağlı kaç teknik personel ve servis aracı engelli vatandaşlarımız için hizmet vermektedir?


6- İlgili belediyenin sorumluluğunda olan geçitlerde trafik ışıklarıyla birlikte sesli uyarı sistemleri bulunan noktalar hangileridir? Bulunmayan trafik lambaları nerelerdedir?


7- Ankara Belediyesi, 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 30. Maddesi gereğince, çalıştırmak zorunda olduğu yüzde 4 oranında engelli istihdamına uymakta mıdır? Belediyede Kaç engelli yurttaşımız ne kadar süredir çalışmaktadırlar? Bu vatandaşlarımız hangi birimde işe alınmıştır?


8- Belediye ve belediyeye bağlı bina ile alanların içerisinde engelli vatandaşlarımız için refakatçi çalıştırılmakta mıdır?


9- Şehir içi ulaşımı sağlayan belediye otobüslerin kaç tanesinde, engellilerin binebilmesi için teknik sistemler bulunmaktadır? Bütün hatlarda ve ringlerde, engelliler için teknik altyapıya sahip otobüs bulunmakta mıdır? Sürücüler, konuyla ilgili eğitimlerden geçirilmiş midir?


10- Engelli vatandaşlarımızın yürümesi için hazırlanan sarı çizgiler yağmur ve kar koşullarına uygun mudur? Engellilerin, kötü hava şartlarında bu çizgileri sağlıklı şekilde kullanabilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir? Gerekli takip ve onarımlar düzenli şekilde yapılmakta mıdır?


11- OECD ülkelerinde, engellilerin sosyal, ekonomik ve kültürel hayata katılabilmeleri için bulunan teknik altyapı hizmetleri ve standartları nedir? OECD ülkeleri ile Ankara'da yapılan ve uygulanan sistemler arasındaki farklar nelerdir?






Geri Dön