25 / 04 / 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde TOKİ'nin imar izni vardı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde TOKİ'nin imar izni vardı!

TOKİ'nin Çevre Bakanlığı aracılığıyla imar izinlerini alması Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışmaya neden oldu. BBP'li üye İbrahim Uyar'ın gündeme getirdiği konuya ilişkin AK Partili üyeler, "İmardaki yetki karmaşası, yasal düzenlemeyle giderilmeli" d



Toplu Konut İdaresi (TOKİ),  Ankara  Valiliği'nin "oluru" ile Eskişehir Yolu aksında bulunan Yapracık, Aşağı Yurtçu, Yukarı Yurtçu, Ballıkuyumcu, Fevziye, Şehitali, Dodurga ve Peçenek mahallelerinin de dahil olduğu 10 bin hektarlık yeri, 3 ayrı kararla toplu konut alanı ilan etti. Belediye Meclis üyeleri, alman bu kararla birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce bu bölgelerde hazırladığı imar planlarının yok sayıldığını öne sürdü. 

Konu, BBP Keçiören Meclisi Üyesi İbrahim Uyar'ın verdiği önerge ile Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısında gündeme taşındı. Uyar, "Sadece 100 hektarda  TOKİ  mülkiyeti bulunan 9 bin 900 hektarı ise vatandaşlara ait bu bölgede geçmişte İl İdare Kurulu ve Büyükşehir Belediyesi'nce planlanmış alanları toplu konut alanı ilan ederek, yetki gaspı yapmıştır. 

'Siz plan yapamazsınız' diyerek, 'Planı ben yaparım' demektedir. 

Bu alanların bir kısmı Çankaya, büyük kısmı Etimesgut, bir kısmı Yenimahalle ve bir kısmı da Sincan sınırları içindedir. 

Dolayısıyla bu, ilçe belediyelerini de Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yok hükmünde saymaktadır" diye konuştu. 

Eskişehir Yolu'nun, Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük gelişme sahası olduğunu vurgulayan Uyar, şöyle devam etti: "Bağlum, Keçiören'e bağlanmadan önce 5 bin 600 hektar alanda 900 bin nüfus yaşıyordu. 2 milyon nüfusun yaşayacağı bir alan söz konusuyken, Ankara'nın gelecek 20 yıldaki nüfus artışıyla ilgili kararı TOKİ, 'ben veririm' demektedir. TOKİ bu bölgede alt yapıyla ilgili bir şey yapmış mıdır? Hayır. Daha sonra yapmaya imkanı var mıdır? 

Ayrıca bu alanlarda 30 bin Ankaralı'nm mülkiyeti vardır. 

Ankaralı vatandaş TOKİ'nin imar planı yapmasından rahatsızdır. Büyükşehir Belediyesi'ne İmar Kanunu'nun verdiği yetkilerin bir kısmı, Toplu Konut İdaresi'nde mevcut değildir. Dolayısıyla, TOKİ hisse çözümünü yasal olarak yapamamaktadır. Hisse çözümü yapamadığından da bir bölgede 300 vatandaş varsa buradan karmaşayı tetiklemektedir."


'RAPOR HAZIRLAMALIDIR'

Bahsedilen alanın Valilik "oluru"yla toplu konut alanı ilan edildiğini vurgulayan Uyar, "Karar verilirken, mülkiyeti olan büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle irtibata geçilmemesi, halkın yetki verdiği belediyeler için yetki gaspıdır. Buralarda ne yol, ne kanalizasyon ne de içme suyu vardır. 30 bin Ankaralı'yı mağdur eden bu karardan geri dönülmesi için Büyükşehir Belediyesi'ne ve Meclisi'ne de büyük iş düşmektedir. Hukuk ve Tarifeler Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu bu konuda neler yapılabileceği konusunda görüşüp, bir rapor hazırlamalıdır" dedi. 


Habertürk Ankara


Geri Dön