25 / 04 / 2024

Ankara çayı temel atma töreni için temel atma töreni yapıldı!

Ankara çayı temel atma töreni için temel atma töreni yapıldı!

Ankara çayı Islah Projesi, Nallıhan Belenalan Göleti ve Sulaması ile şžereflikoçhisar Peçenek Barajı Yol Rolekasyonu"nun ortak temel atma töreni Sincan"da yapıldı.



çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, temizlik çalışmaları yapılan  Ankara  çayı"ndan yaklaşık 6 milyon ton çamur çıktığını belirterek, 'İsabet olmuş, buradaki temizliği yapmasaydık, en son yağmurlarda Sincan bölgesinin alçak kesimleri sular altında kalacak, belki de trilyonlarca lira zarara sebep olacaktı. Allah"a şükür bu temizliğin yapılmış olması böyle bir felaketi önledi' dedi.
               
Ankara çayı Islah Projesi, Nallıhan Belenalan Göleti ve Sulaması ile şžereflikoçhisar Peçenek Barajı Yol Rolekasyonu"nun ortak temel atma töreni Sincan"da yapıldı.
               
Eroğlu törende, Ankara çayı"nın ıslahının yıllardan beri yapılması gerektiğini belirterek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile yaptıkları bir görüşmede, Ankara çayı"nı baştan sona ele almaya karar verdiklerini anlattı. Bunun üzerine ASKİ Genel Müdürlüğünün Ankara çayı"na gelen atık suları kollektör ile toplayarak bunları arıtıp Ankara çayı"nın kirlenmekten kurtarılmasını kararlaştırdıklarını dile getiren Eroğlu, DSİ ile de Ankara çayı"nı temizlemesini ve etrafını taşla kaplayarak yeşil mesire alanı haline getirmesi konusunda anlaştıklarını ifade etti. Eroğlu, şöyle konuştu:
               
'Ankara çayı"ndan yaklaşık 6 milyon ton çamur çıktı. İsabet olmuş, buradaki temizliği yapmasaydık, en son yağmurlarda Sincan bölgesinin alçak kesimleri sular altında kalacak belki de trilyonlarca lira zarara sebep olacaktı. Allah"a şükür bu temizliğin yapılmış olması böyle bir felaketi önledi. şžimdiden buraya yapacağımız maliyeti ödemiş, inşaatı yapmadan maliyeti karşılamış oldu. Gerçekten önemli bir şey.'
               
Proje kapsamında, ASKİ Genel Müdürlüğünün kollektörlerin büyük kısmını tamamladığını, Ankara çayı"na akan lağım sularını temizlemek için atıksu arıtma tesislerini inşa ettiğini anlatan Eroğlu, projenin inşaatının bir yıla varmadan biteceğini umduklarını belirtti. Bakan Eroğlu, müteahhitlerden, gerekirse üç vardiya çalışmalarını istedi ve paralarını zamanında ödeyeceklerini söyledi. Eroğlu, Nallıhan Belenalan Göleti ve Sulaması inşaatını da kısa sürede bitireceklerini ve buradan yaklaşık yılda 1 milyon 750 bin lira ek gelir elde edileceğini söyledi.
               
-'TOPLANIP ARITILAN ATIKSU MİKTARINI YÜZDE 73"E çIKARDIK'-
               
Eroğlu, çevre konusunda değerli yatırımlara imza attıklarını belirterek,
 şöyle konuştu:
               
'2002 yılında, yani hükümetimizden önce bütün Türkiye"de lağım sularının yüzde 75"i doğrudan derelere akıyordu. Yapılanın büyük kısmı da sayın Başbakanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, ben de İSKİ"nin Genel Müdürü iken İstanbul"da yaptıklarımızdı. 12 milyon nüfusun atık sularını o zaman biz toplayarak arıtmış, Haliç"i kurtarmıştık. Onu da çıkardığınız zaman bizden önce yapılan atıksu arıtma tesislerinin oranı yüzde 10 idi. Allah"a şükür şu anda toplanıp arıtılan atıksu miktarını bütün Türkiye"de yüzde 10"dan yüzde 73"e çıkardık. 7 misli bir başarı var. Ama bu yeterli mi Yeterli değil. 2012 sonuna kadar yüzde 90"a ulaşacağız. Avrupa standartlarını yakalayacağız. Bu çevrecilik açısından çok önemlidir.'
               
AK Parti Hükümeti"nden önce 21-22 milyon nüfusun katı atıklarının toplandığına, geri kalanın derelere atıldığına işaret eden Eroğlu, şu anda 41 milyonluk nüfusun katı atıklarının toplandığını vurguladı. Bakan Eroğlu, 2012 sonuna kadar 59 milyon nüfusun katı atıklarını toplamayı hedeflediklerini kaydederek, 'İşte çevrecilik budur. Gelmiş geçmiş hükümetler içinde en çevreci hükümet bizim hükümetimizdir. çünkü havayı temizledik, suyu temizledik. şžimdi çöpleri de bertaraf ediyoruz' dedi.
               
Hava kirliliğiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Eroğlu, 'Gazeteler İstanbul"da eskiden hava kirliliğinden korunmak için gaz maskesi dağıtıyordu. şžu anda İstanbulumuz, Ankaramız, İzmirimiz, Hakkari"den Edirne"ye kadar bütün şehirlerimizde havamız temiz, suyumuz temiz. Gerçekten bunlar gurur duyacağımız şeyler. Artık gaz maskesi promosyon olarak dağıtılmıyor' diye konuştu.
               
Eroğlu, 2012 yılına kadar, 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma
 yapacaklarına dikkat çekerek, bugüne kadar 1,5 milyon hektarı ağaçlandırdıklarını kaydetti.
               
-DİĞER KONUşžMACILAR-
               
DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, Türkiye"deki yağış miktarının ve zamanının, bölgelere göre farklılık göstermesi nedeniyle suyun baraj ve göletlerde depolanmasının zorunlu olduğunu söyledi. Koçaker, yönetilebilir su sistemi kurulması ve bir damla suyun bile değerlendirilerek israf edilmemesini hedeflediklerini ifade etti.
               
Ankara çayının ıslahının 12 milyon 500 bin liraya mal olacağını dile getiren Koçaker, proje tamamlandığında Sincan ilçe merkezinin taşkınlardan korunacağını ve vatandaşların mal ve can güvenliğinin sağlanacağını kaydetti.
               
Nallıhan Belenalan Göleti ve sulaması projesinin 4 milyon 750 bin liraya mal olacağına işaret eden Koçaker, proje tamamlandığında 2 bin 380 dekar tarım arazisinin sulu tarıma kavuşacağını anlattı. Koçaker, 3 milyon 350 bin liraya mal olacak şžereflikoçhisar Peçenek Barajı Yol Rolekasyonu Projesi tamamlandığında da vatandaşların baraj gölü etrafındaki yerleşim yerlerine ulaşımının daha kolay sağlanacağına dikkati çekti.
             
Ankara"nın uzun yıllardır çözülemeyen bir sorunu olan Ankara çayı"nın ıslahına ilişkin çevre ve Orman Bakanlığının himayesinde DSİ Genel Müdürlüğü, ASKİ Genel Müdürlüğü ve Sincan Belediye Başkanlığı işbirliğiyle ortak bir çalışma başlatıldığını ifade eden Koçaker, Sincan-Akköprü arasında DSİ ve ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 26 kilometre dere yatağı temizliği yapıldığını dile getirdi.
               
Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna da Ankara çayı"nın kokusundan dolayı Sincanlıların yıllardır balkonlara çıkamadığını, pencerelerini açamadığını belirterek, yapılan çalışmalardan dolayı ilgililere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Eroğlu, her üç projenin müteahhit firmalarını kürsüye çağırarak projelerin bitim tarihine ilişkin pazarlık yaptı ve firma yetkililerinden projelerin açılışının 11 Kasım 2011 saat 11.11"de yapılacağına ilişkin söz aldı. Daha sonra Eroğlu, diğer yetkililerle butona basarak, sembolik olarak Ankara çayı Islah Projesi, Nallıhan Belenalan Göleti ve Sulaması ile şžereflikoçhisar Peçenek Barajı Yol Rolekasyonu"nun temelini attı.

Bakan Eroğlu, törenin ardından Ankara çayı"nın kenarına çam ağacı dikti. Burada gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmişteki hükümetlerin temel attıktan
 sonra projeleri unuttuğunu söyleyen Eroğlu, projelerin 10-15 yıl boyunca bitirilemediğini kaydetti. Eroğlu, Başbakan Erdoğan"ın kendilerinden, temel atarken açılış tarihini sormalarını istediğini de sözlerine ekledi.

Eroğlu, törenin sonunda vatandaşlara 5 bin fidan dağıttı.
A.A


Geri Dön