24 / 04 / 2024

Ankara dönüşüyor, Eskişehir yolu prestij kazanıyor!

Ankara dönüşüyor, Eskişehir yolu prestij kazanıyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Ankara Şube Sorumlusu Derya Alan Erdem tarafından, Emlakkulisi.com için hazırlanan değerleme raporuna göre; Ankara kentsel dönüşümle yenilenirken, Eskişehir yolu her geçen gün daha fazla prestij kazanıyor



 

 

 

Ankara Türkiye’nin ikinci sıradaki en büyük şehri ve ayrıca başkent olmasına rağmen, konut piyasası olarak İstanbul’a göre oldukça durağan bir yapı sergilediği görülmektedir. Ankara'da gayrimenkule olan arz ve talep dışında, dikkat çeken diğer bir durum da kentsel dönüşüm projeleri ile yeni bir görünüme bürünen semtler ve lüks konutlara ev sahipliği yapan yeni yaşam alanlarıdır.

 

Ankara’da geçmişten günümüze dek kent merkezi olma özelliğini üstelenen Ulus, zamanla bu özelliğini Kızılay'a devrederken, bu konum da zamanla Gaziosmanpaşa semti eksenine doğru kaymaya başlamıştır. Bu değişimde temel etken bahsedilen bölgelerdeki yapılaşmanın üst seviyede olması ve yenilenebilir nitelikten uzak olmasının yanında, şehir nüfusunun kent merkezlerini çalışma ve günlük kullanıma yönelik kullanmaya başlamasıyla, merkezde bulunan konutların yerini iş yerlerine bırakmaya başlamış olmasıdır.

Eskişehir Yolu kentin güney batı aksı üzerinde yer alan bürokratik kuruluşlar, üniversiteler ve yeni uydu kent projeleri çevresinde yükselmesi sebebiyle prestijli bir bölge haline gelmiştir. Son 10 yıl içerisinde Ankara’nın güney batı aksında yer alan Eskişehir Yolu, Çukurambar, Bilkent, Beysukent, Ümitköy, Çayyolu ve Yaşamkent gibi yerleşim bölgelerinin çevresinde hızlı bir şekilde gelişen, şehir merkezinden uzakta olmasına karşın merkezin tüm imkanlarını sunabilen yerleşim alanları oluşturulmaya başlamıştır.

İstanbul Yolu, Ankara’nın batı ve kuzey batı aksı üzerinde yer alan sanayi bölgeleri, AVM’ler, toplu konut, kooperatif ve yeni oluşum projeleri ile gelişimini sürdüren, metro ağının bir parçası oluşuyla önemini her geçen gün artıran bir bölge haline gelmiştir. Bu aks üzerinde yer alan Eryaman, Sincan - Yenikent, Batıkent,  Elvankent ve Etimesgut gibi semtlerin de gelişimlerine oranla oldukça değer kazandığı gözlemlenmektedir.

Ankara’nın güney aksını oluşturan Konya Yolu (Mevlana Bulvarı) üzerinde oluşturulan lüks iş merkezleri, rezidanslar ve nitelikli projeler çerçevesinde yeni bir görünüm kazanan Balgat, Dikmen, Çiğdem, Or-an gibi yerleşkelerin cazibesini artırarak prestijli bir bölge haline getirmiştir. Bu bölgedeki yapılaşmaların üst seviyeye ulaşması neticesinde, bu aks üzerinden İncek aksına doğru bir kayma beklenmektedir. Ancak İncek bölgesinde nitelikli yaşam alanlarının oluşturulamaması ve gelişimin istenilen seviyeye ulaşamamış olması şimdilik beklentilere yanıt verememesine yol açsa da ileride bu aks üzerinden gelişimini sürdürmesi oldukça muhtemeldir.   

Şehrin kuzey aksını oluşturan Protokol Yolu üzerinde kalan Pursaklar ve Altındağ semtleri ile şehrin doğu aksı olarak nitelendirilebilecek Natoyolu üzerinde kalan Mamak ve Elmadağ semtleri çevresinde gerçekleştirilen kentsel gelişim projeleri ile yeni bir görünüme kavuşmayı hedefleyerek geçmişinden gelen kötü imajını değiştirmeye çalışmaktadır.

Ankara’nın son yıllar içerisinde gayrimenkul sektörü açısından bakıldığında yerinde sayan semtlerinden de bahsedecek olursak, Yenimahalle, Ulus, Cebeci, Kolej, Ayrancı, Büyükesat, Küçükesat gibi semtlerin geçmişteki cazibelerini yitirmeye başladığını, şehir nüfusunun merkezden uzak olmasına karşın yeni oluşum içerisinde olan lüks ve nitelikli konutlara yöneldiğini ifade edebiliriz.

Türkiye ortalamasına kıyasla daha yüksek olan kişi başına düşen milli geliri ve bölgedeki kamu sektörünün ağırlığı düşünüldüğünde sabit gelirli ve iş güvencesi olan nüfusun yoğunlukta olması Ankara’daki konut piyasasını güçlü kılan temel etkenler arasında sayılmaktadır. Gayrimenkul sektöründeki gelişim açısından bakıldığında ise Ankara’nın hemen her yöne doğru büyüme içerisinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda önümüzdeki yıllarda doğu aksının kentsel dönüşüm projeleriyle çehresinin değişeceği, batı ve kuzey batı aksının gelişimini devam ettireceği, güney batı aksının şehrin odak noktası haline geleceği ve güney aksının ise nitelikli konumunu güçlendirerek sürdüreceği düşünülmektedir. 

 

* TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.


Geri Dön