29 / 03 / 2024

Ankara gayrimenkul yatırımlarında ilkler yaşanıyor!

Ankara gayrimenkul yatırımlarında ilkler yaşanıyor!

Ankara’da geliştirilen projeler ile uzun zamandır hareketli olan gayrimenkul sektörü, 2013 yılında da hız kesmedi. Kentsel dönüşüm, konut, AVM projelerinden bazıları kapasite, konsept ve mimari özellikleri ile sınıflarında ilk olma özelliğine sahip.



Son yıllarda Başkent Ankara’da gayrimenkul sektörü açısından oldukça önemli projeler gerçekleştiriliyor. Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerine ek olarak birbiri ardına gerçekleştirilen konut, AVM, otel, ofis, plaza projeleri ve kamu yatırımları ile büyük bir şantiyeyi andıran Ankara’da, neredeyse her gün yeni bir projenin duyurusu ya da temel atma töreni yapılıyor. Tüm bu hareketlilik içerisinde gerçekleştirilen projelerden bir bölümü boyutları ve mimari özellikleri ile Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

 

Kentsel Dönüşümle Gelen İlkler

Gerçekleştirilen ve inşaat sürecinde olan Kentsel dönüşüm projeleri ile çehresi değişmeye başlayan Başkentte, gerçekleştirilen 200’ü aşkın dönüşüm projesi ile 73.000’den fazla yeni konut inşa edildi. Bu projelerden Kuzey  Ankara  Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan otoyol tüneli, Türkiye’nin ilk otoyol tüneli olma özelliğini taşıyor. Yine aynı proje bünyesinde Türkiye'nin en uzun alttan ısıtmalı yolu ve en uzun açıklıklı kemer viyadükü de inşa edildi.

 

Çevreci Konut Projeleri Revaçta

Gayrimenkul geliştiriciler tarafından hazırlanan 70’e yakın lüks konut projesinin inşaatı sürerken, bu projelerden bir bölümü gerek boyut gerek konsept anlayışı ile daha önce Türkiye’de benzeri inşa edilmemiş projeler olarak lanse ediliyor. Son dönemdeki birçok proje gibi Ankara’daki projeler de konut olmanın ötesinde, sundukları sosyal yaşam alanları ile yaşam standardını yüksek tutuyorlar. Yeni konut projeleri için Beytepe, Bağlıca, İncek, Çayyolu, Eryaman gibi şehir merkezi dışındaki bölgeler tercih edilirken, projelerin büyük bölümü çevre dostu tasarımları ile dikkat çekiyor. Çevre ile dost orman, göl gibi doğal unsurlara yakın ya da kendi orman ve göllerini yaratan projeler oldukça revaçta. Bunlardan çevre dostu çözümleriyle yeşil bina konseptini hayata geçiren Paladyum Beytepe, Başkent’in ilk çevreci konut projesi olarak satışa sunuldu. Proje tamamlandığında çevre aydınlatması güneş enerjisi kullanılarak, bahçe sulamaları ise atık suların arıtılmasıyla yapılacak..

 

AVM Oranında İstanbul’u Geçti

Son dönemde inşaatı bitenlerle birlikte toplam 38 adet AVM’ye sahip olan Ankara, nüfusa oranlandığında kişi başına düşen AVM alanı açısından İstanbul’u geçmiş bulunuyor. AVM sayısı İstanbul’dan düşük olmasına rağmen, nüfusa oranlandığında Ankara’da kişi başına düşen AVM alanı, İstanbul’dan daha fazla. Konut, ofis ve AVM konseptlerini bir arada bulundurması ile Türkiye’nin ilk karma kullanım projesi olarak lanse edilen 19 bin 590 m2 arsa üzerine inşa edilen Next Level ve 26.000 m2 arsa üzerinde AVM ve ofisten oluşan Taurus Ankara projeleri Ankara’da faaliyete geçen son AVM projeleri oldu.

 

İstanbul Yolu üzerinde 300.000 m2’lik inşaat alanında yapımı süren Nata Delta projesi, çatısına özel bir sistemle kurulacak 130 m’lik kayak pisti ile ziyaretçilerine 365 gün kayak yapma imkanı sunmayı taahhüt ediyor. Bu anlamda Türkiye’de bir ilk olacak olan proje kapsamında ayrıca 500 adet de konut yapılması planlanıyor. Oran’da inşaatı süren One Tower konut ve AVM Projesi, yeşil bina değerlendirme sistemi sertifikası alma yolunda çalışma yapıyor. Ankara’nın ilk Leed Gold Sertifikası için çalışmaların yürütüldüğü One Tower Projesinde inşaattan çıkan araçların teker temizliğinden, dönüştürülebilir malzemelerin ayrıştırılmasına kadar çok sayıda detay büyük bir ekip tarafından titizlikle takip ediliyor.


 

İş Merkezi Projeleri Değer Katıyor

Son yıllarda Ankara’nın farklı konumlarında faaliyete başlayan iş merkezi ve plaza projelerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Daha çok Söğütözü bölgesi ile Eskişehir Yolu ve Konya Yolu üzerindeki arsaların tercih edildiği projelerde ağırlıklı olarak iş merkezi ve AVM konseptlerine sahip karma projeler gerçekleştiriliyor. Bu bölgelerde geçmiş dönemde faaliyete geçen Armada, Farilya, Via Tower, Ak Plaza, Ambrosia Plaza, Tepe Prime Plaza, Ulusoy Plaza gibi projelerin yanında yeni iddialı projeler hazırlanmaya devam ediyor.

İş merkezi proje yatırımları için Söğütözü bölgesi popülerliğini koruyor. Söğütözü bölgesinde yakın zamanda inşaatları tamamlanan 33 Katlı iki kule ve kuleleri birbirine bağlayan bir bloktan oluşan Via Twins ve toplam kapalı inşaat alanı 55.000 m² olan Platin Tower projelerinin satışları sürüyor. Bu bölgede Tepe İnşaat tarafından yapımına başlanan ve 20 bin 300 m2 inşaat alanına sahip Dolphin Söğütözü Ofis Binası projesi ve 7.590 m2 arsada inşaatı süren Besa Kule iş merkezi projelerinin inşaatları da devam ediyor.

 

Bir anlamda Söğütözü bölgesinin devamı niteliğinde olan Eskişehir Yolu’nda yeni iş merkezi projeleri yapılmaya devam ediliyor. Türkerler İnşaat tarafından rekor bir teklif ile TOKİ’den alınan Eskişehir Yolu üzerindeki 40 Bin m2’lik arsada, inşaat çalışmalarına başlanan Mahall Türker Projesi; ofis, konut ve AVM konseptlerine ek olarak otel ve kültürel tesisler gibi unsurları da bünyesinde bulundurmayı planlanıyor.

 

Aynı bölgede Mahall Türker Projesi ile birlikte Nata Alfa isimli bir başka proje daha yükseliyor. İş merkezi konsepti ile hizmet veren Tepe Prime Plaza, Mahall Türker ve 86 Bin m2’lik arsa üzerine planlanan Nata Alfa İş Kuleleri projeleri ile Kamu Kurumları ve özellikle Bakanlıklara ait hizmet binalarının yoğunlaştığı Eskişehir Yolu üzerindeki Lodumlu bölgesinin daha da popüler olması kaçınılmaz görünüyor.

 

İş merkezi projelerinin yoğunlaştığı bir diğer bölge olan Konya Yolu üzerinde, 45.050 m2 inşaat alanına sahip olan ve 27 katta, yaklaşık 18.550 m2 ofis ve 9886 m2 mağaza alanı bulunan The Paragon’un inşaatı tamamlandı. Aynı bölgedeki toplam inşaat alanı 70 bin m2 olan Ege Plaza ile Çetin Emeç Bulvarı üzerinde hayata geçirilen Protokol Ankara projelerinin yakın dönemde bitirilmesi bekleniyor.

 

Sağlık Kenti Ankara

Sağlık bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve inşaat aşamasında olan 6 sağlık tesisi projesi içerisinde ikisi ön plana çıkıyor. Sağlık Bakanlığı’nın kamu-özel ortaklığıyla yapmayı planladığı 15 şehir hastanesinin  ikisi Ankara’da olacak. 1.400.000 m2 toplam yerleşim alanı üzerine kurulacak olan Etlik Entegre Sağlık Kompleksi ve 1.200.000 m2 arsa üzerine dokuz dal hastanesini içerecek şekilde inşa edilecek olan Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, kapasite ve boyutları ile dikkat çekiyor. Sağlık Bilimleri, Kongre Merkezleri ve Ticari Alanlar, Yüksek Teknoloji Merkezi ve ARGE Merkezi gibi birimleri bünyesinde barındıracak olan Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, 50 Bin kişilik kapasitesi ile Avrupa ve dünyada hazırlanmış olan en son ve en büyük hastane projesi olma iddiasına sahip.

 

Başkent Ankara ve ilçelerinde mevcut 40 Devlet Hastanesi, 33 Özel Hastane, 10 Üniversite Hastanesi ve 4 tane de Askeri Hastane ile verilmekte olan sağlık hizmetleri, yeni yapılacak olan sağlık yatırımları ile potansiyelini daha da artıracak. Toplam 7 bin 200’ün üzerinde yatak kapasitesine sahip olan Bilkent ve Etlik Entegre Sağlık Kampüsleri, Ankara’yı ülkenin dört bir yanından gelecek vatandaşlara hizmet veren bir sağlık kenti haline getirecek.

 

En Büyük Kubbeli Camii

Yine Eskişehir Yolu üzerinde Diyanet İşleri Vakfı tarafından yaptırılan ve geçtiğimiz aylarda açılışı yapılan 5 bin kişi kapasiteli Ahmet Hamdi Akseki Camii de Türkiye’nin en büyük kubbe çapına sahip olma özelliği taşıyor.

 

Gerek kamu gerek özel sektör tarafından Ankara’da gerçekleştirilmekte olan Konut, AVM ve iş merkezi projelerinde uygulanan farklı konsept ve tasarımların, ilerleyen dönemde yapılacak olan yatırımlara ilham vermekle kalmayıp, çıtayı yükselttiğini de söyleyebiliriz. Bu noktada yakın dönemde gündeme gelecek olan yeni projelerin, en az planlanmış olanlar kadar iddialı olmalarını ve ilklere imza atmalarını beklemek yanlış olmaz


TELLAL 


Geri Dön