19 / 03 / 2024

Ankara, Gençlik Parkı'yla buluşuyor!

Ankara, Gençlik Parkı'yla buluşuyor!

Başkent için tarihi misyonu olan ve Büyük Önder Atatürk'ün emriyle kurulan Gençlik Parkı, Ankara Büyükşehir Belediyesince 1 yıldır sürdürülen yenileme çalışmaları sonucu, açılışa hazır hale geldi



Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Hatice Akgül, başkent için önemli bir park olan Gençlik Parkı'nın 275 bin metrekare alana sahip olduğunu belirtti. Tarihi misyonu olan ve Büyük Önder Atatürk'ün emriyle kurulan Gençlik Parkı'nın ilk proje çalışmalarının Atatürk'ün yaşadığı dönemlerde başlatıldığını bildiren Akgül, parkın "ilk kent park" özelliği de taşıdığını belirtti. Açılışı Atatürk'ün ölümünden sonra yapılmakla birlikte, parkın proje başlangıcının o dönemde gerçekleştirildiğini ifade eden Akgül, şunları kaydetti: "Atamız şu an Gençlik Parkı'nın olduğu ve o dönemde bataklık-sazlık olan bölüme bakarak, 'şurada şöyle bir yeşil alan olsa, park yapılsa, ortasında da bir havuz ve su olsa' diye hayal etmiş ve sözler projenin başlangıcını oluşturmuş. Bu söyleminden sonra planlamalar yapılmış ve 1943'te bir 19 Mayıs Gençlik ve Spor
Bayramı'nda açılış gerçekleşmiş. Adı da bu nedenle Gençlik Parkı olmuş. Parkın 60-70 senelik misyonu var."

Gençlik Parkı'nda 1 yıldır sürdürülen yenileme çalışmalarının sonuçlandığını, çay bahçeleri, pastane ve 41 büfenin ihalesinin yapıldığını belirten Akgül, hizmete hazır hale gelmesiyle, çok yakın bir zamanda parkıaçacaklarını bildirdi. Akgül, Gençlik Parkı'nın, tiyatroları, gezi alanları, çay bahçeleri, yeşil alanlarıyla tüm Ankaralıların büyük bir keyifle gelip zaman geçirecekleri bir aile parkı olarak hizmet vereceğini söyledi.

YEŞİL DOKUNUN KORUNMASI
Yeşil dokunun korunduğunu ve ek yeşillendirme çalışması yapıldığını belirten Akgül, parkla özdeşleşen havuzun ıslahının da gerçekleştirildiğini bildirdi. Havuzun çevre düzenleme çalışmasının yapıldığını ve bu kapsamda etrafının boydan boya çalı türü bitkilerle ve çiçeklerle süsleneceğini anlatan Akgül, planda yer alan 5 bin 500 yeni ağacın bir bölümünün dikildiğini kaydetti. Gençlik Parkı'nın çok daha modern ve kullanışlı yeni görüntüsüyle yeniden canlanacağına işaret eden Akgül, parka ayrıca bir Cumhuriyet Anıtı dikmeyi planladıklarını belirtti.

Ulus, Metro, Gençlik Merkezi, 19 Mayıs Stadyumu karşısı, Gar ve Nikah Salonu Kapısı olmak üzere 6 giriş kapısı olan parkta, eski bando binası ve Ulus girişindeki karakol binasının da restore edildiğini anlatan Akgül, vatandaşların akşam iş dönüşü parkta aileleriyle buluşarak rahatça zaman geçirebileceğini söyledi. Akgül, parkın, yeni modern görünümüyle gece gündüz açık kalarak eski kimliğine kavuşacağını kaydetti. Gar binası karşısındaki meydanın altına 113 araç kapasiteli kapalı otopark da yapıldığını ifade eden Akgül, Lunapark'ın da ufak tefek değişikliklerle daha modern hale getirildiğini bildirdi.

Bugünün teknolojisiyle düzenlenen Gençlik Parkı'nda, güneşten korunma amacıyla son derece modern ve estetik görünümlü membran çardak kullandıklarını belirten Akgül,projede kayıkla gezintinin yer almadığını için, geçmişteki uygulamanın sürdürülmeyeceğini kaydetti. Gençlik Parkı'nın ilk girişinden itibaren baştan sona yepyeni bir görüntüye kavuştuğunu anlatan Akgül, Ulus tarafındaki kapının, çok özel Selçuklu tarzında ve modernize edilmiş bir giriş kapısına dönüştürüldüğünü söyledi.

NİKAH SALONU KORUNDU
Akgül, nikah salonunun bulunduğu küçük adanın, köprüleriyle beraber çok güzel bir mekan haline getirildiğini ve Ankara'nın çok eski ve özel bir nikah salonu olarak kalmasının sağlandığını bildirdi. 42 bin metrekarelik havuzun içinin boşaltılarak temizlendiğini ve yalıtım çalışmalarının da bitirildiğini anlatan Akgül, büyük havuzun etrafındaki çarpık yerleşimle ilgili düzenle yapıldığını da belirtti. Bu bölümde oturma gruplarına da yer verilen peyzaj düzenlemesi yapıldığını anlatan Akgül, büyük havuzdaki mevcut köprülerin tadilatında eski görünümlerinin korunmasına özen gösterildiğini söyledi. Parkın, metro istasyonu tarafından girişte değişik hediyelik eşya satış ve turizm tanıtım üniteleriyle zenginleştirildiğini ifade eden Akgül, Gençlik Parkı'nın değişen yüzünün Ankara'ya yeni bir soluk getireceğini kaydetti.

Akgül, günün en gelişmiş teknolojisi ile donatılan 350 kişi kapasiteli yeni bir Kültür Merkezi inşa edildiğini bildirdi. Park içinde 2 farklı açık otopark bulunduğunu kaydeden Akgül, bunlardan birinin Kültür Merkezinin önündeki alanda 80 araç, diğerinin ise belediye kabul salonu arkasında 292 araç kapasiteli olduğunu kaydetti. Parkta yer alan Gençlik Merkezi'nin 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip olduğunu anlatan Akgül, merkezde, gitar, org, bağlama kursları, masa tenisi, mini golf olanağının yanı sıra sinema salonu ve kafeteryanın bulunduğunu anlattı. Akgül, parkın bir çok alanında çocuklara yönelik oyun merkezlerinin bulunduğunu belirterek, engellilere yönelik de oyun parkı düzenlemesi yapıldığını ifade etti.

LUNAPARK'A TEKNOLOJİYE UYGUN DONANIM
Gençlik Parkı'ndaki Lunapark'ın parkla özdeşleşmiş olması nedeniyle muhafaza edileceğini anlatan Akgül, bu alanın ufak tefek değişikliklerle daha modern hale getirilerek aynen korunduğunu söyledi. Akgül, günümüz teknolojisi kullanılarak, çocuk ve büyüklerin hoşça zaman geçireceği modern bir eğlence alanı oluşturmak üzere Lunapark'ta yeni oyuncaklara da yer verildiğini kaydetti.
AA


Geri Dön