25 / 04 / 2024

Ankara Hıdırlıktepe'de 3 bin gecekondu yıkıldı!

Ankara Hıdırlıktepe'de 3 bin gecekondu yıkıldı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce, "Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa- Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" kapsamındaki 6 bin 400 gecekondudan 3 bini yıkıldı



Ankara Büyükşehir Belediyesince, "Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" kapsamındaki 6 bin 400 gecekondudan 3 bini yıkıldı.


Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara'nın tarihi ve kültürel dokusunu yeniden ortaya çıkarmak amacıyla 2012'de hayata geçirilen "Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" ile bölge gecekondulardan temizlendi. Bu kapsamda konut karşılığı kira bedeli olarak ve TOKİ'den devredilecek arsalar için Büyükşehir Belediyesince 128 milyon lira kamulaştırma harcaması yapıldı.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, proje kapsamında modern şehircilik anlayışına uygun bir kentsel dönüşüm gerçekleştiğini ve bölgenin yeniden eski günlerine döneceğini ifade etti.


Projenin Ulus,  Ankara  Kalesi, Orhangazi, Yıldırım Beyazıt, Atıfbey, Fatih, Çandarlı, Öncüler, Yavuz Selim ve Hacı Bayram mahallesini içine alan 1 milyon metrekare alanda gerçekleştiğini vurgulayan Gökçek, "Projenin uygulanmaya başladığı 2012'den itibaren 6 bin 400 bina için yıkım tespiti yapıldı. Hak sahipleriyle gerçekleştirilen yapım sözleşmelerinin ardından boşaltılan 3 bin 50 gecekondu yıkıldı. Diğer yapıların kamulaştırma işlemleri bitmediğinden henüz yıkılmadı. Geçtiğimiz ay bin 100 gecekondu yıktık. Son 2 hafta yıktığımız gecekondu sayısı da 350." bilgisini verdi.


Ulus ve çevresini sağlıklı bir görünüme kavuşturacak kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edildiğini, hak sahipleriyle yeni sözleşmeler imzalandığını bildiren Gökçek, çalışmaların vatandaşlar mağdur edilmeden sürdürüldüğünü aktardı.


Gökçek, proje kapsamında geriye kalan taşınmazların tamamıyla uzlaşma sağlanması halinde, yaklaşık 252 milyon lira harcama yapılacağını kaydetti.


- "İnanç, İlim Tarih ve Ferman müzeleri yapılacak"


Yıkım çalışmalarının ardından bölgenin farklı bir görünüme kavuşacağını ve cazibe merkezi haline geleceğine dikkati çeken Gökçek, şu değerlendirmeyi yaptı:


"Bölgeye İnanç, İlim, Tarih ve Ferman müzeleri yapılacak. Tarihi Ankara evleri restore edilerek gün ışığına çıkarılırken, yapılacak sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla, Başkent'te yeni bir merkez daha ortaya çıkmış olacak. Gerçekleştirilecek diğer yatırımlar sayesinde bölge, turizm açısından da ilgi odağı haline gelecek.


Hep Hacı Bayram çevresini temizlemek istemişimdir, Allah bunu bana nasip etti. Şimdi Atıf Bey, Hıdırlıktepe ve İsmetpaşa semtlerinde temizleme çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki konutların hepsini kamulaştırıp, buraya birer ikişer katlı, içi beton, dışı tamamen Ankara evi görünümünde ahşaptan evler yapacağız ve orada yeni bir şehir doğacak."


Ankara Manşet


Geri Dön