29 / 03 / 2024

Ankara İl Özel İdaresi bütçesinin yüzde 69'u yatırıma harcandı

Ankara İl Özel İdaresi bütçesinin yüzde 69'u yatırıma harcandı

Ankara İl Özel İdaresinin 2009 ve 2010 yıllarına ait yatırım çalışmaları hakkında bilgi verildi



Ankara Valisi Kemal Önal, özellikle son yıllarda  Ankara  İl Özel İdaresince kırsal altyapı ve üst yapı yatırımlarında geçmiş yıllarla mukayese edilmeyecek çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Geçen yıl bütçenin yaklaşık yüzde 69'u doğrudan yatırım giderlerine harcanmıştır" dedi.

Önal, Ankara Valiliğinde düzenlendiği basın toplantısında Ankara İl Özel İdaresinin 2009 ve 2010 yıllarına ait yatırım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İl Özel İdaresinin geçen yılki bütçesinin bir önceki yıldan devreden ve bakanlıklardan aktarılan ödeneklerle 612,5 milyon TL'yi bulduğunu anlatan Önal, incelendiğinde bütçenin 5 yıl içerisinde yüzde 100'e varan bir artış gösterdiğini söyledi.

Özellikle son yıllarda Ankara İl Özel İdaresince kırsal altyapı ve üst yapı yatırımlarında geçmiş yıllarla mukayese edilemeyecek çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çeken Önal, şöyle konuştu:

"Yıllar itibarıyla bakıldığında, yatırım harcamalarının son 5 yılda yüzde 200 arttığı görülmektedir. 2009 yılında bütçenin net gelirleri ise 348,7 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bütçenin hizmetlere göre dağılımına
bakıldığında, eğitime yüzde 35, kırsal altyapıya yüzde 29, sağlık hizmetlerine yüzde 11, güvenlik hizmetlerine yüzde 5, özel idare hizmetlerine yüzde 9 ve diğer hizmetlere yüzde 11'lik bir pay ayrıldığı görülecektir. Bu, övünülmesi gereken bir tablodur."

Yapımı devam eden Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'ne (MOBESE) de değinen Önal, projenin geçen yıl 28,8 milyon TL'ye ihale edildiğini anımsattı. Proje kapsamında, başlangıçta 825 kamera ile kentteki güvenlik ve trafik hizmetlerinin verileceğini anlatan Önal, projeye İl Özel İdaresinden 15 milyon TL kaynak aktarıldığını söyledi.

Ankara İl Özel İdaresinin 2010 yılı yatırım ve çalışma programını da anlatan Vali Önal, bu yıl bütçesinin 175 milyon TL olarak ön görüldüğünü ifade etti.

Kırsal alana yönelik yatırımlar için toplam 58 milyon 900 bin TL ödenek ayrıldığını belirten Önal, eğitim sektöründe 34 milyon 250 bin TL ödenekle geçen yıldan bu yana inşaatları devam eden 390 derslik, 2 okul spor salonu, 1 öğrenci yurdu ile 1 atölyenin tamamlanacağını anlattı.

Önal, bu yılki bütçede sağlık sektörüne 7 milyon 250 bin TL, gençlik ve spor sektörüne 2 milyon 300 bin TL, kültür ve turizm sektörüne 20 proje için 1 milyon 500 bin TL, sosyal hizmetler sektörü için 1 milyon 500 bin TL, tarımsal üretimin desteklenmesi için 3 milyon 150 bin TL, çevre ve orman sektörü için 2 milyon 500 bin TL ödenik ayrıldığını kaydetti.

-SORULAR-
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önal, "hastanede, bir yakınına kötü muamele ettiği gerekçesiyle bir doktoru görevden aldığına" ilişkin iddiaların anımsatılması üzerine, "Bizim için rutin bir
işlem. Bu çok büyütüldü. Bir soruşturma açıldığında öyle bir şey oldu. Bize bir ihbar geldi, Sağlık Bakanlığı kararıyla soruşturma haline getirildi. Açığa alınma normaldir. Ankara'da bize bağlı görevlilere bakıldığında yüz kişi kadar vardır.

Bunlar rutindir. Soruşturma açılır, açığa alınır veya alınmaz. Neden büyütülüyor anlamıyorum? Bu kadar basit" diye konuştu.

Önal, Augustus Tapınağı'ndaki yenileme çalışmalarına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:
"Kangren olmuş bir konu Ankara için. 45-50 sene geçti, hala onarımı bitirilemedi. Biz de 'el atalım' dedik. Koç Vakfı da para tahsis edecekti. İl Kültür Müdürlüğü'nün projesi vardı, 'o projede tadilatlar yapılsın' diye gelişme
oldu. Sonra belediye konuyu üstlenmiş. Önemli olan kimin götüreceği değil, bir an önce bitirilmesi. Bu kadar uzayan bir onarım, Ankara'nın tam merkezinde ve bu kadar tarihi bir mekanda olmaması gereken bir çalışmaydı. Bir an önce bitmesini arzuluyoruz. Artık, Augustus Tapınağı'nın onarımı diye bir dosya da kapanmış olur."

Vali, bir başka soru üzerine, 19 Mayıs Stadyumuna ilişkin "çürük" ya da "sağlam" olduğunu belirtir iki ayrı rapor bulunduğunu anımsatarak, "Matematik net bir bilimdir. Orada da göreceğiz. Bir bina ya sağlamdır ya çürüktür. İkisi birden olmaz. Daha objektif kriterle onun netleşmesini bekliyoruz" dedi.
AA


Geri Dön