29 / 03 / 2024

Ankara-İstanbul YHT Projesi için yapım ihalesine çıkılacak

Ankara-İstanbul YHT Projesi için yapım ihalesine çıkılacak

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin Köseköy-Gebze etabı için ay sonuna kadar yapım ihalesine çıkılacak



Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin Köseköy-Gebze etabı için ay sonuna kadar yapım ihalesine çıkılacak

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, projenin son ihalesine, AB tarafından finanse edilen programlar çerçevesinde gerçekleşen hizmet, mal, iş ve hibelere ilişkin ihalelerin genel bütçeleme, ihaleye çıkma, sözleşme imzalama, ödeme, muhasebe ve mali raporlaması bakımından tek sorumlusu olan Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) çıkacak. Ay sonuna kadar ilan edilmesi planlanan Köseköy-Gebze etabının ihalesi, alt ve üst yapı işlerini kapsayacak.

Köseköy-Gebze etabının yapım bedelinin yüzde 75'i "Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)" kapsamında AB Fonlarından, yüzde 25'i ise "ulusal katkı payları"ndan sağlanacak.

"Açık" usulle yapılacak ihale kapsamında, altyapı inşasında gerçekleştirilecek toprak işleri, altgeçitler, menfezler, sanat yapıları, drenaj işleri, üstyapı inşasında gerçekleştirilecek balast ve demiryolu hattı döşeme işleri ile elektrifikasyon, sinyalizasyon ve haberleşme sistemlerinin kurulumu işleri yapılacak.

-DEMİRYOLU KAPATILACAK-
Köseköy-Gebze arasındaki 56 kilometrelik mevcut konvansiyonel hat, YHT işletmeciliğine uygun olarak çift hat şeklinde inşa edilecek. Güzergah üzerinde 5 üstgeçit ve 1 nehir köprüsü yapılacak.

Köseköy-Gebze arasındaki hattın etrafındaki yapılaşmanın yoğun olduğuna dikkati çeken TCDD yetkilileri, yeni hattın da mevcut koridorda yapılabileceğini belirtti. Ankara-Eskişehir ile yapımı devam eden Eskişehir-Köseköy arasındaki YHT işletme hızının 250 kilometre olduğunu dile getiren yetkililer, "Mevcut güzargahta bir değişiklik yapamadığımız için Köseköy-Gebze arasındaki YHT işletme hızı saatte 160 kilometre ile sınırlı olacak" dedi.

Köseköy-Gebze arasındaki yapım işine, bu yılın ikinci yarısında başlanması planlanıyor. Bu kapsamda, 30 ay içinde, mevcut hat sökülerek, YHT işletmeciliğine uygun yeni hat döşenecek. 30 aylık sürede güzergahta yük ve yolcu taşımacılığı yapılamayacak.

Köseköy-Gebze arasındaki 39 dakikalık seyahat süresi, etabın yapımının tamamlanmasının ardından 24 dakikaya inecek.

-MARMARAY İLE ENTEGRE EDİLECEK-
Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin, 44 kilometre uzunluğundaki Gebze-Haydarpaşa etabı,  Marmaray  Projesi kapsamında yeniden yapılacak. Bu etaptaki konvansiyonel demiryolu hattı sökülerek, metro standardında ve 3 hat olarak yeniden inşa edilecek, güzergahtaki 37 istasyon modern istasyonlar haline getirilecek.

Marmaray Projesi'ni yürüten Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, Gebze-Haydarpaşa arasındaki yapım işleri için bu yılın ikinci yarısında, 24 ay süre ile güzergahı ulaşıma kapatacak. Bu sürede, banliyöler de çalışmayacak.

Böylece, Köseköy-Gebze ile Gebze-Haydarpaşa etaplarındaki yapım işleri paralel zamanlarda yapılacak. Her iki güzergahtaki yapım işlerinin tamamlanmasının ardından Ankara-İstanbul YHT Projesi, Gebze'de Marmaray ile entegre edilmiş olacak.
AA


Geri Dön