29 / 03 / 2024

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren 30 Eylül'e kadar tamamlanacak!

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren 30 Eylül'e kadar tamamlanacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Amacımız Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattını 30 Eylül'e kadar tamamlamak" dedi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Amacımız Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattını 30 Eylül'e kadar tamamlamak" dedi.


Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT hattı inşaatında incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Bilecik'in Osmaneli ilçesine geldi. Yıldırım'ı Osmaneli Hızlı Tren Şantiyesi'nde, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, TBMM KİT Komisyon Başkanı ve AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Osmaneli Kaymakamı Ali Ada, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Hünkar Keleş, İl Emniyet Müdür Vekili Mehmet Topçu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman karşıladı.


Yıldırım, yüklenici firmanın yetkililerinden aldığı brifingin ardından, Ankara-İstanbul YHT projesinin Eskişehir-İstanbul etabıyla ilgili aylık toplantılarından birini daha tamamladıklarını kaydetti.


Bozüyük ile Sapanca arasındka hattın çok zor olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:


"Helikopterle de gelirken gördük. Tünelin birinden çıkıp birine giriyorsunuz. Aralarda da uzun uzun viyadükler var. 30 kilometrelik tünel, 10 kilometrenin üzerinde de viyadükler tamamlanmış durumda. Bir yandan da artık balast yapılıyor, traversleri konuyor, raylar döşeniyor ve elektrik direkleri çekiliyor. Altyapı yüzde 95'i geçti. Üstyapı yüzde 35 seviyelerinde yapıldı. Bundan sonra artık üstyapı çalışmaları da daha fazla hızlanmış olacak. Bine yakın makine, 2 bin 600 kişi çalışıyor. Amacımız Ankara-İstanbul YHT hattını 30 Eylül'e kadar tamamlamak. Ondan sonrası tabi açılış günümüz. Sayın Başbakanımızla kararlaştıracağız."


Çalışmaların planlandığı gibi gerçekleştiğini belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kayda değer bir gecikmemiz, sıkıntımız yok. Buradan Yenişehir arasındaki hattı inceleyeceğiz. Bu hat, Yenişehir'den sonra, 75 kilometreden sonra Bilecik'e bağlanacak. Bilecik'e bağlantı için 5 güzergahta çalışma yapıldı. En zor coğrafyalardan biri burası. Bu 5 güzergahtan birine karar verildi. Şimdi orada daha detaylı proje çalışmaları sürüyor. Haziran sonu gibi proje çalışmaları tamamlanmış olacak. Ondan sonra da tabi ikinci kesimin Yenişehir-Bilecik bağlantısı ihalesi yapılacak. Böylece hat bittiğinde Bursa bağlantısı hem Ankara'ya hem de İstanbul'a 2 saat 15 dakikada gerçekleşmiş olacak. Dolayısıyla Bilecik sadece Osmanlı'nın kurulduğu topraklar değil, sadece Marmara İç Anadolu Karadeniz gibi 4 bölgenin buluştuğu bir yer değil, aynı zamanda hızlı tren ağının da buluştuğu bir ilimiz konumuna geliyor. Bu bakımdan projenin gecikmeye mahal vermeden bitmesi için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Bugüne kadar Bilecik topraklarında karayolu ve demiryolu için yaptığımız harcamaların tutarı 3 trilyon 6 milyon lirayı geçmiş durumda."


 


- 2023 projeleri


 Yıldırım, Marmaray'ın da bu projenin devamı olduğunu söyledi.


Marmaray'ın boğaz geçişinin de Yüksek Hızlı Tren projesiyle eş zamanlı tamamlanacağını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:


"Projede ayrıca Köseköy'den, Sapanca'dan sonra  İzmit'e kadar da ayrı bir çalışma daha yapılıyor. 533 kilometrelik İstanbul-Ankara hızlı tren güzergahı önümüzdeki birkaç ay içerisinde hizmete girecek şekilde hazır hale gelecek. İşin çok büyük bir kısmı tamamlandı. Amacımız insanımızın hak ettiği rahatlığı, konforu güzel seyahat imkanını sağlamak. Bunun için gayret ediyoruz. Bunun için de vakit geliyor, yavaş yavaş zaman da daralıyor. İnşallah bu zaman içerisinde bu projeyi tamamlayacağız."


Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan'ın katılımıyla 29 Mayıs'ta İstanbul'un Fethi'nin 560'ıncı yılında 3. köprünün temelini atacaklarını vurgulayan Yıldırım, İstanbul'a üçüncü bir gerdanlık  geçireceklerini söyledi.


İstanbul'daki 3'üncü havalimanı ihalesini bir süre önce gerçekleştirdiklerini anımsatan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:


"Bütün bunları bir arada düşününce Türkiye'nin 2023'te hayal ettiği büyük projelerin hemen hemen hepsinin ya temelini atıyoruz ya yapımı sürüyor veya tamamlanmış durumda. Türkiye büyüyecekse, dünyada 10 ekonomiden biri haline gelecekse bu projeleri yapmak zorunda. Boş işlerle boş laflarla zaman kaybetmenin Türkiye'ye maliyetinin ne olduğunu herkes biliyor. Onun için bizim bir dakikamızın bile boş geçmemesi lazım. Bu anlayışta sayın Başbakanımızın liderliğinde onun riyasetinde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz."


Konuşmanın ardından Bakan Yıldırım, helikopterle Ankara'ya hareket etti.


Geri Dön