19 / 04 / 2024

Ankara-İzmir bölünmüş devlet yolunun inşası tamamlandı

Ankara-İzmir bölünmüş devlet yolunun inşası tamamlandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara-İzmir arasında inşası tamamlanan bölünmüş yolu açtı



Ankara-İzmir arasında inşası tamamlanan bölünmüş yolu açan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelindeki bölünmüş yol uzunluğunun 11 bin kilometreyi aştığını ve 2012'ye kadar 22 bin 500 kilometreye yükseleceğini söyledi.


İzmir'in Kemalpaşa ilçesi Ulucak beldesinde, Ankara-İzmir bölünmüş devlet yolunun açılışına katılan Başbakan Erdoğan, "Biz göreve geldiğimizde `inşallah en kısa zamanda 15 bin kilometre duble yol yapacağız' demiştim, o zaman muhalefet bizimle dalga geçmişti. `Nasıl, hangi parayla yapacaksınız?' demişti. Ne oldu? 7 yılın sonunda 11 bin kilometreyi yakaladık ve aştık" dedi.

100'üncü yıl hedefi

Birçok yolun tamamlanarak açılış için hazır beklediğini anlatan Erdoğan şöyle konuştu: "262 kilometre Afyonkarahisar-Antalya yolu bunlardan biri. Bir diğeri 134 kilometre Bozöyük-Adapazarı yolu. Orası da ölüm virajlarıydı. Diğeri 323 kilometre Bursa-İzmir yolu. 367 kilometre Şanlıurfa-Habur yolu. Bunları da yıl sonuna kadar açılışa hazır hale getiriyoruz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında bölünmüş yol ağını toplamda hedefimiz 32 bin kilometreye çıkarmak. Doğu batı koridorlarını bölünmüş yol haline getirdik. Kuzey güney koridorlarına öncelik vereceğiz ve bizi bağlayan hedefleri böylece çizmiş oluyoruz."

150 milyon dolar

Erdoğan, İzmir-Ankara bölünmüş devlet karayolu ile İzmir'in Ankara'ya daha da yaklaştığını karayoluyla ulaşımın 7 saate indiğiğini söyledi. Erdoğan, şunları dile getirdi: "İzmir'i Ankara'ya değil, İzmir'i ülkenin doğusuna, batısını bağladık. Şimdi bu yolla birlikte  İzmir  ile  Ankara  arasındaki mesafeyi kapatıyoruz. İzmir-Ankara devlet yoluyla seyahat süresini 7 saate indiriyoruz. Bunlar dikkatli olarak tespit edilmiş saatler. Sadece zamandan değil, yakıttan da tasarruf sağlıyoruz. Bu yolla ekonomiye yıllık, yaklaşık 150 milyon dolar kaynak kazandırıyoruz. Bu duble yolun uzunluğu 569 kilometre. Bu yol, İzmir Limanı'na gelen ürünlerin iç bölgelere taşınmasında ve iç bölgelerde üretilen ihraç mallarının sevkıyatında da büyük kolaylık sağlayacak. Öncelikli projelerimiz arasındaki Kütahya, Afyon ve Uşak illerinin ortak kullanımına açılacak, uluslararası havaalanından gelen trafik de, İzmir-Ankara devlet yolunu kullanacak. Bu sayede Ege'nin turizmi de canlanacak."
Hürriyet


Geri Dön