28 / 03 / 2024

Ankara Maltepe Havagazı Fabrikası arazisi imara mı açılıyor?

Ankara Maltepe Havagazı Fabrikası arazisi imara mı açılıyor?

Ankara'da 1933 yılında kurulan Maltepe Elektrik ve Havagazı Fabrikası arazisi yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılıyor. Araziye gökdelen trafik yoğunluğu dikkate alınmadan 4 emsalli yüksek yapılaşma hakkı verildi.



Ankara'nın göbeğinde yer alan araziye gökdelen trafik yoğunluğu dikkate alınmadan 4 emsalli yüksek yapılaşma hakkı verildi. İnşaat sektörü bu tip arazilerde AVM, otel, rezidanslardan oluşan karma proje inşa ediyor. Yapı girişinde AVM bulunurken, bitişiğinde ise gökdelen şeklinde rezidans ve otel bölümü yer alıyor.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi tarafından Celal Bayar Bulvarı'na cepheli araziye 4 emsalli ve yükseklik serbestili kamusal tesis alanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na cepheli 2 parsele ise 2,5 emsal yükseklik serbestili kentsel servis alanı izni verildi. İmar izni geçen ay belediye meclisinde kabul edildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 4 emsalli imar değişikliğini yargıya taşıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Endüstri mirası havagazı yerleşkesine ilişkin olarak Melih Gökçek daha önce de niyetlendi, kentsel dönüşüm alanı kararı yargıdan dönmüştü. Bu plan da yargıdan döner, boşa heveslenmesin. Konuyu yargıya taşıyoruz." dedi. 


TRAFİĞİ FELÇ EDER 


Candan'ın açıklamasına göre 4 emsalli yapılaşmayla Ankara şehir merkezi trafiği içinden çıkılamaz hale gelecek. Meclis kararları ile havagazı yerleşkesinde mülkiyeti TELAŞ ve TEDAŞ'a ait olan parseller 2,5 emsal yükseklik serbest kentsel servis alam ilan edildi. Bu alanlarda büro, işhanı, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema yapılabilecek. Celal Bayar Bulvan'na cepheli 39.775 metrekarelik alanda ise 4 emsal yükseklik serbest olmak üzere kamusal tesis alanı ilan edildi. Bu alanda resmi binalarla, sinema, otel, işhanı, büro, pasaj, çarşı gibi ticari yapılar yapılabilecek. Candan, "Bu yoğunluğu kentin kaldırması mümkün değil. EGO hangarları alanına yapılması planlanan, yüksek yoğunluklu yapılaşma, hemen arakasında, Celal Bayar Bulvarı ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı dolayısıyla kent merkezini kilitleyecek bu plan değişiklikleri Ankara'yı yaşanmaz hale getirecektir." 


YABANCILAR KORUYOR 


Candan, havagazı fabrikasıyla ilgili şu bilgiyi verdi: "52 bin 270 metrekarelik alanda 1928 yılında inşa edilmeye başlanan havagazı fabrikası Cumhuriyet döneminin sanayi hamlesi olarak kuruldu. Ankara'nın havagazı ve kok kömürü ile çalışan ilk elektrik üretim tesisi. Mimarı Werner Issel olan yapı Alman firması tarafından yapıldı. Cumhuriyet döneminin tanıkları arasında yer alan havagazı fabrikası tesisleri, kentin tekno-tarihsel profilinin katmanlarından biri. Aynı zamanda türünün ayakta kalabilmiş son örneği. Londra'nın Kings Cross Tren Garı'na komşu ve Victoria dönemi ticari canlılığının bir simgesi olarak 3 adet gazometre benzer şekilde korunmuştur. Bizde ise bu tür yerler korunmak yerine rant aracı olarak yok edilmeye çalışılmakta." 



Yarına Bakış




Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ankara'da 1933 yılında yerleşke haline gelen Maltepe Elektrik ve Havagazı Fabrikası'nın arazisi yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılıyor. 

1990 yılından itibaren Havagazı Fabrikası alanında ki her türlü planı yakından takip eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Maltepe Elektrik ve Havagazı Fabrikası'nın arazisinin yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılmasıyla ilgili meclis karannı yargıya taşıyor. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Endüstri mirası Havagazı yerleşkesine ilişkin Gökçek daha öncede niyetlenmişti. Kentsel dönüşüm alanı kararı yargıdan dönmüştü. Bu planda yargıdan dönecek boşa heveslenmesin" dedi. 


TÜRÜNÜN SON ÖRNEĞİ 


52 bin 270 metrekarelik alanda 1928 yılında inşa edilmeye başlanan Havagazı Fabrikasfnın, Cumhuriyet döneminin sanayi hamlesi olarak kurulduğunu belirten Candan, "Cumhuriyet döneminin tanıkları arasında yer alan Havagazı Fabrikası tesisleri kentin tekno-tarihsel profilinin katmanlarından birisidir. Aynı zamanda türünün ayakta kalabilmiş son örneğidir. Bizde bu tür yerler korunmak yerine rant aracı olarak yok edilmeye çalışılmaktadır. Havagazı yerleşkesinin yapılaşmaya açılması demek, kentin değerlerini, ulaşımını ve altyapısını içinden çıkılamaz duruma getirmek demektir. Melih Gökçek artık bu işlerden elini eteğini çekmelidir" diye konuştu. 




Aydınlık Gazetesi


Geri Dön