20 / 04 / 2024

Ankara Mimarlar Odası'ndan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi açıklaması!

Ankara Mimarlar Odası'ndan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi açıklaması!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan sarayda kullanılan malzemenin hepsinin ithal olduğunu belirtti. ‘Çatısı Almanya, mermeri Hindistan, ağacı İtalya’dan geldi’ dedi.



TMMOB Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı, siyasetçilerden daha çok gündeme getirenve hukuk mücadelesi başlatan bir numaralı isim oldu. Sarayın kaçak olduğu iddiasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıdı. Candan, AKP’lilerin dilinden düşürmediği “milli” sözüne de, “Sarayda her şey gayrimilli. Çatısından mermerine, ağacına kadar hepsi ithal” diye karşı çıktı. Beştepe’deki milyarlık binayla ilgili kendilerine yeni bilgi ve belgeler ulaştığını açıklayan Tezcan Karakuş Candan, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:


‘SARAY’IN TEMELİ YOK’


“Davanın tarafı olduğumuz için sarayla ilgili bütün ruhsatlara ulaştık. Üst ölçekli plan iptal edildiği için o yerleşkeye hiçbir şey yapılamaz. Bugün oradaki durum şu; sarayın temeli yok ama üçüncü katını çıkıyorsunuz. Son dönemlerde ‘milli’ sözcüğü sıkça kullanılıyor. “Milli” sözcüğünü kullananlar, “gayrimilli” olan sarayda kalıyor. Gayrimilli derken sarayda kullanılan tüm malzemelerin ithal olduğunu belirtiyorum. Örneğin sarayın çatı sistemi Almanya’dan geldi. Yeşil mermerler Hindistan’dan alındı. Saraydaki bütün malzemeler Fransa, İngiltere, İtalyan malı. Ağaçlar İtalya ve Hollanda’dan alındı. Çatısından merpenine, mermerinden, ağacına kadar hepsi ithal. Dolayısıyla bu saray milli değil, her şeyi ithal. Geniş bir alanı kapsayan Cumhurbaşkanlığı Saray’ı için şimdi de sondaj ruhsatı alındı. Orada termal su arandığına ilişkin bilgiler var.


‘CUMHURİYET YAPILARI YIKILIYOR’


Ulus-Çankaya Cumhuriyet’in temsil aksıdır. Bu laiklik ilkesinin de yansımasıdır. İlk TBMM binası, Atatürk heykeli, hemen ilerisinde bankalar, Sıhhıye’de kültür-sanat, devamında eğitim kurumları, onu orduevi, zafer anıtı izliyor. Bu mekansal dizilişin en üst noktası ise Çankaya’da Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ydü.Şimdi bu aks üzerindeki bütün binalar yıktırılıyor, Cumhuriyet’in temsil aksının yerini, şimdi saray yolunda ‘rant aksı’ alıyor. Cumhurbaşkanlığı’nın yerinin değişmesi de rant aksıdır. Cumhuriyet dönemi yapıları hep risk altındadır. Tescilli binalar yıktırılıyor. İller Bankası, Etibank, şimdi de TİKA binası yok ediliyor. Tarihi İller Bankası binası yerine büyük bir cami yaptırılıyor. Caminin hemen karşısında opera binası var. Yarın birileri çıkıp, ‘opera binasının camiye bu kadar yakın olması uygun değildir’ diyecek ve yıkılacak. Yasal her yolu deniyoruz. Bunu Türkiye için yapıyoruz.”


Lütfi Elvan'dan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi açıklaması!


Sözcü/ Saygı Öztürk 


Geri Dön