05 / 05 / 2024

Ankara Mimarlar Odası'nın 44. Olağan Genel Kurulu seçimleri bugün!

Ankara Mimarlar Odası'nın 44. Olağan Genel Kurulu seçimleri bugün!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Olağan Genel Kurulu dün başladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Dönem Olağan Genel Kurulu bugün yapılacak seçimlerle devam edecek. Seçimlerde 2 liste yarışacak.



TMMOB Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi 44. Dönem Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, cumhuriyetin temsil mekanlarının ideolojik olarak izlerinin silinmek istendiğini söyledi. 


Atatürk Orman Çiftliği, Kaçak Saray, Saraçoğlu Mahallesi gibi alanlarda verdiği kent mücadelesiyle dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Olağan Genel Kurulu dün başladı. Genel kurulun açılış konuşmasını Tezcan Karakuş Candan yaptı. Candan, konuşmasına AOÇ'deki Marmara Köşkü'nün yıkılma kararına karşı açtıkları davada mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını bildirerek başladı. 


MEKANI DEĞİŞTİRDİLER SIRA REJİMDE! 

Ulus-Çankaya hattının cumhuriyetin temsil hattı olduğunu vurgulayan Candan, "Cumhuriyet ideolojisinin bu aks üzerinden bütün mekanlarından teker teker okuyabilirsiniz. Bu aks üzerinde bir tane ibadethane yoktur. Bunun nedeni cumhuriyetin laiklik ilkesinin mekana yansımasıdır. Bugün Ulus-Çankaya aksı üzerinde simgesel camiler yapılıyorsa bu laikliğin mekansal olarak ne kadar aşındığını gösteriyor. Gençlik Parkı'nın karşısına yapılan cami ve onun avlusunda kalan modern mimarinin eseri İller Bankası tehdit altında boşaltılıp yıkılmaya çalışılıyorsa bu ideolojik değil mi? Opera binası 'camiye bu kadar yakın opera mı olur' denilerek tehdit altındaysa bu mekansal olarak ideolojik değil midir? Bütün bu aksın ideolojik olarak yıpratılması ve cumhuriyetin temsil mekanlarının ideolojik olarak izlerinin silinmesi laiklik ilkesinin ortadan kaldırılmasının mekansal karşılığıdır" dedi. 


Candan, "Cumhuriyetin aksı kaydırıldı. Artık Çankaya'da bir Çankaya Köşkü yok. Cumhuriyetin en temel aksı neoliberalizm ve siyasal islamın aksını buluşturan Beştepe'ye taşındı. Bütün bunlar hükümetin aslında ne kadar ideolojik bir yaklaşımla bizim alanımıza müdahale ettiğinin göstergesidir. Kaçak Saray ilan edilmemiş bir rejimin mekansal karşılığıdır. Mekan yapıldı. Şimdi rejim değiştirilecek. Bunu görüyorsak eğer Mimarlar Odası olarak Cumhuriyetle hesaplaşmanın mekanı olan bir noktaya karşı bütün gücümüzle mücadele boynumuzun borcudur" diye konuştu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Dönem Olağan Genel Kurulu bugün yapılacak seçimlerle devam edecek. Seçimlerde 2 liste yarışacak. 


'İller Bankası yıkılamaz' 

MİMARLAR, Genel Kurul'un öğle arasında sürpriz bir eylem yaptı. Mimarlar Koruma Kurulu tarafından tescil edilen Seyfi Arkan tarafından tasarlanan Ulus'taki İller Bankası taş binasının yıkım kararına karşı binanın önünde tepki gösterildi. Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yetkilileri uyarıyoruz, iller Bankası kültürel bir mirastır yıkılamaz" dedi. 


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön