20 / 04 / 2024

Ankara Nazım İmar Planı uygulamaya kondu!

Ankara Nazım İmar Planı uygulamaya kondu!

Ankara konut piyasası İstanbul'a göre çok durağan. Son bir yılda kentteki fiyatlar sadece yüzde 0,2 oranında arttı



Başkent'teki en pahalı ilk 17 semtin tamamı Çankaya ilçesinde bulunuyor. Buna rağmen en çok değer kaybına uğrayan semtler yine Çankaya'da.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümü olan 2023 yılına kadar kentin nasıl değişeceğini gösteren "Ankara Nazım İmar Planı"nı 2007'de kabul etti. Plan, temel önceliğin yeni yerleşim alanları bulmak değil, yoğun hizmet binaları dolayısıyla yerleşik alanlar içinde çökmüş, çürümüş, kronikleşmiş, gerçek kentsel sorunlara müdahale etmek olduğunu vurguluyor.
Buna göre Başkent'in gelecekteki yapısını mevcut yerleşim bölgelerindeki yeniden düzenlemeler belirleyecek. Ankara'nın potansiyeli yüksek bölgelerinin başında hızla gelişen Eskişehir Yolu (Çay Yolu) ve çevresi geliyor. Ankara'nm en eski yerleşim merkezlerinden olan ve adı daha çok gecekondulaşmayla anılan Altındağ da, Başkent'in potansiyel vadeden bölgelerinden. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan gecekonduların yerine yapılan lüks binalar, merkeze oldukça yakın olan Altındağ'ı çekim merkezlerinden biri haline getirdi. Özellikle çalışan kesim merkeze yakın olmasından dolayı Altındağ'ı tercih ediyor.

Gölbaşı, inşa edilen ucuz sosyal konutlar nedeniyle talebin çok hızlı arttığı bir bölge haline geldi. Konut fiyatlarının ucuz olması insanlara gerçekten "kira öder gibi ev sahibi olma" firsatı sundu. Bölgedeki emlakçılar, Gölbaşı'da konut alanların, kredilerini karşılayacak şekilde kiraya verdiklerini söylüyor. Bu nedenle bölgedeki fiyatlar düşüyor. Mamak, Elmadağ ve Kalecik ilçelerini kapsayan bölge, Ankara'nın görece en dezavantajlı ve sosyo¬ekonomik bakımdan en geri kalmış bölgesi durumunda. Belediyenin planına göre Samsun Yolu ekseninde gelişen bölgeye sosyal mekanlar yapılması gündemde.

Yenimahalle, Etimesgut, Sincan ilçelerinde yer alan Batıkent, Eryaman, Sincan G.Ö.B ve O.S.B. alanları ile bunlara eklenen Kazan Koridoru ve Ayaş ilçesini kapsıyor. Kazan Havzası da denen ve İstanbul Yolu'nu temel omurga alarak gelişen bu bölgedeki meskun konut alanları yeniden planlanacak. Etimesgut, Ankara'nın çekim merkezlerinden biri. Özellikle Göksu Parkı talebi olumlu yönde etkiliyor. Bölgede yapılan konutların büyük olması da önemli avantajlardan biri. Eryaman da konutlar 90 metrekare civarındayken 2007'den sonra 140 metrekare civarında daireler yapıldı. Bu bölgede genellikle site içinde yapılar bulunuyor. Güvenlikli havuzlu siteler talebi artırıyor

Ankara'nın Yükselenleri

Haziran 2009 - Haziran 2010 döneminde Ankara'nın 69 mahallesinden 45'inin satış değeri artarken sadece 24 mahallede fiyatlar düştü. Fiyatiann en çok arttığı ilk 10 mahalleden dördü Altındağ'da bulunuyor. Altındağ'ın Kara¬pürçek ve Hasköy mahalleleri yüzde 17,43 ile 2009 Haziran'ına göre en çok değerlenen semtler. Mamak ve Keçiören de Ankara'da değer artışlarıyla öne çıkan ilçeler.

Değer Kaybı

Satış değeri düşen 10 mahalleden dokuzu, Ankara'nın en değeri ilçesi Çankaya'da bulunuyor. Karşıyaka, yüzde 9,46 ile en çok değer kaybeden mahalle. Listede Çankaya dışında sadece Gölbaşı Bahçelievler var. Dikkat çekici sonuçlardan biri de  Ankara  mahaBeJerinin İs-tanbul'dakilere oransal olarak çok daha az değer kaybetmiş olması.
 
En Değerli 10 Mahalle

2009'da olduğu gibi bu yıl da Ankara'nın en değerli ilk 10 mahallesinin tamamı Çankaya ilçesinde bulunuyor. Başkent'in en değerli semti Beştepe'de metrekare satış fiyatı ortalama 2 bin 400 lira düzeyinde.

Kira Şampiyonları

Çankaya'nın büyük bir ağırlığı var. Ankara'da ev sahiplerinin yüzünü güldüren ilk 10 mahallenin dokuzu yine Çankaya'dan. Emek ve Beştepe kira fiyatları en yüksek olan iki semt. Emek'te 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı 770 liraya denk geliyor.

Ankara'da İdeal Semtler

Gölbaşı, sosyal çevre ve doğaya yakınlık açısından Ankara'nın birkaç semtinden biri. Bölgede emlak fiyatları son bir yılda yaklaşık yüzde 10 geriledi. Bu, alım için önemli bir fırsat yaratıyor. Çankaya Oran ise sosyal çevre ve doğaya yakınlık kriterlerini karşılasa da emlak fiyatları bir yüksek. Yeni gelişen bölgelerden Etimesgut ise daha ucuza iyi bir sosyal çevrede yaşama imkanı veriyor. Tek kriteri "fiyat" olan insanların beklentilerini Sincan'ın mahalleleri karşılayabilir
Forbes


Geri Dön