18 / 04 / 2024

Ankara Otonomi açılış için gün sayıyor!

Ankara Otonomi açılış için gün sayıyor!

Ankara’daki tüm oto galerilerini bir çatı altında toplayacak Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM’si Otonomi’nin açılışı öncesi düzenlenen yemeğe yaklaşık 600 kişi katıldı. Şölen havasında geçen yemekte, birlik ve dayanışma ruhu tazelendi.



Ankara’daki tüm oto galerilerini bir arada toplayacak Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM’si Otonomi’nin açılışına sayılı günler kala Otonomi yönetici ve üyeleri ile tüm  Ankara  galeri esnafı şölen havasında geçen bir yemekte bir araya geldi. 


Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ve Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) tarafından inşaatı tamamlanan ve açılışa hazır hale gelen “otomotiv yaşam merkezi” Otonomi’nin “Birlik Beraberlik ve Dayanışma Yemeği”, Pursaklar'daki Afiyet Restoran'da gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç'un ev sahipliğinde verilen yemeğe,  Başkan Yardımcıları Mahmut Ulucan, Niyazi Berktaş, galericiler, yatırımcılar ve misafirler olmak üzere toplamda 600'e yakın kişi katıldı. 

MASFED, BOD ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç,  yemekte yaptığı konuşmaya, böyle kapsamlı bir organizasyonda müzik olmamasının nedenini açıklayarak başladı ve “Ülkemizin en çok birlik beraberliğe ihtiyacı olduğu şu günlerde biliyorsunuz her gün şehitlerimiz geliyor, Allah’tan onlara rahmet diliyoruz. Aslında bugün buradaki yemeğimizde müzik olsun diye düşünmüştük fakat şehitlerimizden dolayı bunu iptal ettik” dedi.


Konuşmasında mega proje Otonomi’nin hayata geçirilişi, sektörde yaşanan sorunlar ve mesleki alanda yaptıkları çalışmaları anlatan Erkoç, şunları söyledi:


“Değerli meslektaşlarım, 2009 yılında Başkent Otomotivciler Derneği’ni ve devamında 2010 yılında diğer illerdeki derneklerle beraber Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nu kurduk. Gerek dernek, gerek federasyon olarak o günden bugüne çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Her sektörde olduğu gibi mesleğimizin de sorunları var. Bunların maliye boyutu var, gümrük boyutu var, mesleğin düzenlenmesi sorunu var. Son günlerde yaşadığımız sigorta sorunu var, mesleğin düzenlenmesi için kanun çıkması yönünde uğraşlarımız var. Maalesef sıkıntılarımız bitmiyor, zaman zaman internet sitelerinden şikâyetlerimiz, oto pazarlarından, kayıt dışı otomobil alıp satan insanlardan şikayetler bitmiyor. Derneklerin ve federasyonların amacı meslekte birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamaktır. Bizzat elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışıyoruz. Bütün çabamız mesleğimizi daha kaliteli hale getirmek. Bizler istiyoruz ki, bizim şu yaşadığımız sıkıntıları bizden sonraki nesil yaşamasın. Onlara güzel bir meslek bırakalım.” 


Perakende Yasası’nda yapılan düzenleme ile 2. el otomobil ticaretinde kriterlerin belirlendiğini ve Resmi Gazete’de yayınlandığını belirten Erkoç, hazırladıkları İkinci El Taşıt Ticareti Kanun taslağının yasalaşmasının ise seçimlerden dolayı ertelendiğini hatırlattı. Aydın, “Bir ay önce de yeni bakanımıza hayırlı olsun demeye gittik, bir an evvel yürürlüğe koyacaklarını ifade ettiler. Bu kanunda neler var? Bir defa her önüne gelen otomobil alıp satamayacak. Bununla ilgili eğitim, sabıka kaydı, sermaye şartı olacak. Birçok kriter var. İnşallah bir an evvel yürürlüğe girer ve mesleğimiz saygın hale gelir. Bu konu bizim için çok önemli, yasalaştığı zaman sertifikası olmayan kimse otomobil ticareti yapamayacak. Sertifikayı MASFED olarak biz vereceğiz, yani kamuya yararlı federasyon sıfatına bürünerek bu konuda yetkilendirileceğiz” dedi. Tüketicilerden kendilerine sık sık şikâyetler geldiğini belirten Erkoç, “Galericiden araba aldım kilometresi düşürülmüş ya da pert araba sattılar, araba satışını alamadım gibi. İnanın satıcının ne dernek kaydı, ne esnaf odası, ne ticaret odası kaydı var. Bizim burada ne yaptırımımız olabilir? Hiçbir şey yapamıyoruz. Devletin buna bir düzenleme getirmesi için sürekli ilgili yetkililerle görüşüyoruz. Takdir edersiniz ki bu kanunlar kolay çıkmıyor fakat çalışmalar sürüyor” diye konuştu. Aydın Erkoç, konuşmasının ardından galerici esnafının kendisine yönelttiği istek ve beklentileri alarak gelen soruları cevapladı. Katılımcılar, verdiği yanıtlardan dolayı Başkana teşekkürlerini dile getirdiler.

-EŞSİZ BİR PROJE…

Esenboğa Yolu Akyurt Kavşağı'nda 375 bin metrekarelik bir alanda yapımı gerçekleştirilen Otonomi’de 2. el araçlar için 551 showroom ve sıfır araçlar için 10 oto plaza bulunuyor. Ayrıca 13 işyerinden oluşan bir teknik servis bölümü, meydan ticarethane ve ofislerinden oluşan 28 işyeri, 48 ofis, akaryakıt istasyonu ve bir de beş yıldızlı otel de yer alıyor. Günde 9 bin aracın giriş çıkış yapabileceği Otonomi, günlük 11 bin ziyaretçi ağırlayabilecek. Otonomi’de aynı anda 12 bin araç sergilenebilecek. Sıfır ya da 2. el araç almak isteyenler, aradığı her model aracı bir arada bulabilecek. Satılan araca, Otonomi tarafından tüm test ve kontrolleri yapılarak 1 yıl garanti verilecek. Yerleşke içinde ayrıca yedek parça, otomobil camı, akü satan işyerleri, tamir bakım servisler, bir ekspertiz merkezi, test sürüş alanı, bir fotoğraflama merkezi ve flo kiralama hizmetleri de verilecek. Kafe ve restoranlar, bankalar, noter ve trafik tescil bürosu ve kuru temizlemeden kırtasiyeye, camiden AVM’ye diğer tüm hizmet birimlerinin yer aldığı Otonomi, tam anlamıyla bir “Otomotiv Yaşam Merkezi” olacak. Pazar günleri de hizmet verecek olan merkezde, aynı zamanda zengin alışveriş mekânları olacak, aileler ve çocukları için zengin sosyal aktiviteler sunulacak. 

-OTONOMİ NE GETİRECEK?

Otonomi’nin açılışı ile birlikte vatandaşlar kapı kapı gezmek yerine zengin marka ve fiyat seçeneklerini bir arada bulacak, ihtiyaç duyduğu aracı tüm yasal işlemlerini aynı yerde gerçekleştirip her türlü testleri yapılmış biçimde ve Otonomi garantisiyle satın alabilecek. Ankara’nın Emek, Bahçelievler, Aydınlıkevler, Turan Güneş Bulvarı, Subayevleri gibi semtlerinde kümelenmiş ve kaldırım işgalleri ile yolları daraltan, trafiği kilitleyen, hayatı olumsuz etkileyen galerilerin, İçişleri Bakanlığı Genelgesi ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı yarınca zorunlu olarak Otonomi’ye taşınması dolayısıyla binlerce aracın trafikten çekilmesi sayesinde şehir nefes alacak. Halen şehre içinde apartman altı galerilerde, internet sitelerinde ya da kayıt dışı ayaküstü satış yapan kişilerce yürütülen, çeşitli suiistimaller ve güven probleminin yaşandığı 2. el araç ticaretine Otonomi ile bir standart gelecek. Ankara ve ilçelerinin ekonomisine ciddi katkı yapacak Otonomi, ülke ekonomisine ve sektöre de önemli katkılar sağlayacak. Sektörde kayıt dışılığın ortadan kalkmasıyla devletin vergi gelirleri artacak. Doğrudan ve dolaylı 5.000 kişiye iş yaratacak Otonomi, istihdam açısından da ekonomiye ciddi katkı yapacak. 




Geri Dön