29 / 03 / 2024

Ankara Otonomi projesi açılış için gün sayıyor!

Ankara Otonomi projesi açılış için gün sayıyor!

Ankara’nın birçok semtinde LPG’li araçları ile facialara zemin hazırlayan, kaldırım ve yol işgalleriyle hayatı zorlaştıran, mahalleliye ev sattıran “apartman altı” oto galerileri sorunu yakında çözülüyor.



Ankara’nın birçok semtinde LPG’li araçları ile insan hayatını tehlikeye atan, kaldırım ve yol işgalleriyle hayatı çekilmez hale getiren, mahalleliye ev sattıran “apartman altı” oto galerileri sorunu yakında çözüme kavuşuyor.


Esenboğa yolunda yapımı bitmek üzere olan ve açılış için gün sayan Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM’si OTONOMİ’nin faaliyete geçişi ile kaldırım işgalleri sona erecek ve mahalleli rahat bir nefes alacak. İçişleri Bakanlığı'nın oto galerilerinin şehir dışına taşınmasına yönelik yayınladığı genelgeye, Büyükşehir Belediyesi ile  Ankara  Valiliği'nin ortak çalışmalarına ve mahalle sakinlerinin defalarca yaptığı şikâyet ve başvurulara rağmen yıllardır devam eden bu önemli toplumsal sorunu, OTONOMİ kökten çözecek, kent içi oto galerileri nedeniyle sıkıntı yaşayan mahallelinin çilesi bitecek.


Halen; Emek, Bahçeli, Subayevleri, İç Aydınlık gibi trafiğin zaten yoğun olduğu semtlerde kümelenmiş galeriler, bir yandan LPG’li araçları nedeniyle patlama ve yangın riskini büyütürken, öbür yandan da ellerindeki satılık araçlarla kaldırım ve yolları işgal ederek, yaşamı alabildiğine güçleştiriyor. Yolda araç bulundurmaları yasak olmasına karşın bu kurala uymayan galeriler, yolları daraltarak trafiğin kilitlenmesine ve ciddi kazalara da neden oluyor. Oto galerilerine ait araçların işgali nedeniyle yayalar kaldırım yerine caddede yürümek zorunda kalıyor, bu da kaza riskini artırıyor. Kaldırım ve yol işgalleri, aynı bölgedeki diğer işletmelerin müşteri kaybetmesine de yol açıyor. Galericilerle apartman sakinleri park sorunu nedeniyle sık sık karşı karşıya geliyorlar. Mahalle sakinleri, diğer işyeri sahipleri ve araç sürücüleri ile galericiler arasında zaman ciddi zaman kavgalar da yaşanıyor. Kendi araçlarını binasının önüne koyamayan mahalle sakinleri, uygunsuz yerlere bırakmak zorunda kalıyor ve park cezası ile karşı karşıya kalabiliyor. Durumu iyi olan mahalle sakinleri, evini satıp başka yerde ev alırken, maddi durumu olmayanlar zorunlu biçimde bu sıkıntıya katlanıyor. Görme engellilerin rahatça kent içinde dolaşmaları için kaldırımlara döşenen kılavuz yollarını bile işgal eden galerilerden dolayı engelliler de büyük sıkıntı yaşıyor.


-“OTONOMİ’nin açılışı dönüm noktası olacak”…


OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, İçişleri Bakanlığı genelgesi uyarınca oto galerilerin kent içinde faaliyetinin yasak olduğunu belirterek, “Ankara’da da Valilik ve Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı Genelgesinin gereğini yerine getirmek için OTONOMİ’yi bekliyor. OTONOMİ tamamlanır tamamlanmaz, kent merkezinde oto galerileri faaliyetini sonlandırmak zorunda kalacak” dedi. Oto galerilerini kent dışında belli bir alanda toplayacak OTONOMİ’nin faaliyete geçişi ile 13 binin üzerindeki aracın Ankara trafiğinden çekileceğini ve trafiğin rahatlayacağını belirten Erkoç, Emek, Bahçeli, İç Aydınlık, Cebeci ve Çankaya gibi semtlerdeki kaldırım işgalleri ve otopark sorununun da son bulacağına işaret etti.


OTONOMİ Ankara’daki otomotiv galericilerinin tamamına yetecek kadar işyerine sahip


OTONOMİ’nin Ankara’daki galericilerin tamamına yetecek potansiyele sahip olduğunun altını çizen Erkoç, “Kiralamalar başladı; 1.000,-TL’den başlayan fiyatlarla isteyen herkes yer kiralayabilecek. OTONOMİ’de her bütçeye göre işyeri mevcut. OTONOMİ gerek mimari yapısı, gerekse güvenlikli ortamıyla müşterilerine 1 yıl garantili araç satış imkânı sağlayacak. OTONOMİ’ ye araç almaya gelen müşteriler 2 sefer kazanç sağlamış olacaklar” dedi.


-OTONOMİ açılışa hazırlanıyor…

Ankara’da Esenboğa yolu üzerinde 375 bin metrekarelik bir alanda kurulan “otomotiv yaşam merkezi” OTONOMİ açılışa hazırlanıyor. Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM’si olacak OTONOMİ’de 2. el araçlar için 551 showroom ve sıfır araçlar için 10 oto plazanın yanı sıra 13 işyerinden oluşan bir teknik servis bölümü, meydan ticarethane ve ofislerinden oluşan 28 işyeri, 48 ofis, akaryakıt istasyonu ve bir de beş yıldızlı otel yer alıyor. İçinde kafe ve restorantlar, bankalar, noter ve trafik tescil bürosunun da yer alacağı Otonomi, kuru temizlemeden kırtasiyeye, camiden AVM’ye tüm imkânlarıyla tam anlamıyla bir “Otomotiv Yaşam Merkezi” olacak. OTONOMİ, günlük 11 bin ziyaretçi ağırlayabilecek. Günde 9 bin aracın giriş çıkış yapabileceği OTONOMİ’de aynı anda 12 bin araç sergilenebilecek. Sıfır ya da 2. el araç almak isteyenler, aradığı her model aracı OTONOMİ’de bulabilecek. Satılan araca, OTONOMİ tarafından tüm test ve kontrolleri yapılarak 1 yıl garanti verilecek. Kent içindeki galerilerin taşınması ile mahalle sakinlerinin sıkıntılarını sona erdirecek ve Ankara trafiğini rahatlatacak olan OTONOMİ, tüm Türkiye’ye hizmet verecek.




Geri Dön