29 / 03 / 2024

Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nde tahliye savaşları!

Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nde tahliye savaşları!

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan ve 5 Ağustos 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından ‘lojman statüsü-tahsisi’ kaldırılan Saraçoğlu Mahallesi’nde, dün sabah tahliye gerginliği yaşandı.



Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan ve 5 Ağustos 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından ‘lojman statüsü-tahsisi’ kaldırılan Saraçoğlu Mahallesi’nde, dün sabah da tahliye gerginliği yaşandı.


Lojman sakini İrfan Şenozan’a geçen hafta gönderilen tahliye tebligatı sonrası, dün sabah saatlerinde icra memurları, polis ekipleri eşliğinde mahalleye geldi. İrfan Şenozan’ın, Bölge İdari Mahkemesi’nden aldığı ‘tahliye durdurma’ kararını göstermesiyle, tahliye işlemi gerçekleştirilemedi. 


İcra memurları ve polis ekiplerinin olay yerinden ayrılmasının ardından  Ankara  Mimarlar Odası Ankara Şube ikinci Başkanı Ali Atakan, Namık Kemal Mahallesi’ni Koruma ve Yaşatma Derneği Avukatı Asım Özcan ile mahalle sakinleri basın açıklaması yaptı. 


RANT KAPISI OLARAK GÖRÜLÜYOR


Ali Atakan, bölgenin sit alanı olduğunu, Ramazan ayı öncesinde mahalle sakinlerinin tahliye edilmesinin vicdani ve ahlaki olmadığını ifade etti. Atakan, “Burası boşaltılarak farklı bir şekilde kullanılmak isteniyor. Tahminimizce bölge, rant kapısı olarak görülüyor. Bu bölge yıkılırsa kentin göbeğinde nefes alınacak alanlardan biri daha yok olacak. Ankara’nın gözbebeği olan bu bölgenin yok olmasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.


GECELERİ SOKAĞA ÇIKAMIYORUZ


Boşaltılan bölgelerin atıl kaldığını, devletin bu durumdan zarar ettiğini söyleyen mahalle sakinleri ise, şöyle tepki gösterdi:

“Mahallenin boşaltılmasıyla huzurumuz kalmadı. Tahliye edilen daireler torbacı ve balcilerin mekanı oldu. Geceleri sokağa çıkamıyoruz. Mağduriyetimizi mahkemeye bildirdik. Tüm mahalle sakinlerinin davaları sürmekte. 3 yıldır bu boşaltma işlemi devam ediyor. Eğer bu daireler, bu süre içerisinde kullanılsaydı 270 lira kira ödeyeceklerdi. Bu şekilde devlet de zarara uğratılıyor.”


HIRSIZLAR DADANDI


Namık Kemal Mahallesi’ni Koruma ve Yaşatma Derneği Avukatı Asım Özcan “Buradaki tüm tahliyeleri mahkeme kararıyla durdurmaya çalışacağız. Tahliye edilen dairelerin demirbaşları hırsızlar tarafından çalındı. Bu bölge sahipsiz bırakılıyor ve bu durum fırsata dönüştürülüyor” dedi.



Hürriyet Ankara




Geri Dön