26 / 04 / 2024

Ankara Şeker Fabrikası'ndan 'Menderes Köşkü' jesti!

Ankara Şeker Fabrikası'ndan 'Menderes Köşkü' jesti!

Ankara Şeker Fabrikası'nın içindeki şantiye binası, "Menderes Köşkü" olarak muhafaza ediliyor...



Ankara Şeker Fabrikası, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in zaman zaman çalışıp, dinlendiği şantiye binasını, Menderes'in anısına saygı amacıyla, "Menderes Köşkü" olarak muhafaza ediyor.

AA muhabirinin  Ankara  Şeker Fabrikası Müdürü Aydemir Aklem'den aldığı bilgiye göre, fabrikanın temelinin atıldığı 1958 yılında, fabrikanın yapımında görev alan Alman mühendisler için yaklaşık 40-45 metrekarelik, tek katlı bir şantiye binası yapılmış. Taş duvarlı, taş zeminli, alçak tavanlı binada, bir de şömine bulunuyor. Ağaçlar arasındaki binanın arka tarafına, bir ağacın altına kameriye, bir kenarına da yaklaşık 1 metre derinliğinde 1-2 metre genişliğinde, 10 metre uzunluğunda bir "süs havuzu" yapılmış.

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in, fabrika inşaatını ziyareti sırasında bu küçük yapıyı çok beğendiğini ve zaman zaman ziyaret ederek dinlendiğini veya çalıştığını belirten Fabrika Müdürü Aklem,  şu bilgiyi verdi: "Bu binayı, fabrikanın yapımında görev alan Alman mühendisler kullanıyordu. İçinde sadece masa, sandalyeler ve koltuklar vardı. Sayın Menderes, o dönemde, haftada, 10 günde bir gelip burada dinlenip, çalışırmış. Fabrika çalışmalarını da kontrol edermiş. Ancak daha sonra bu durum, Yassıada'daki duruşmalarda (kamu arazisine, şeker fabrikası arazisine köşk yaptırdı. Havuzda alem yapıyor) gibi iddialarla gündeme gelmiş. Ama burası şantiye binası. Tek katlı, basık tavanlı. İçinde masa, sandalyeler ve koltuklar var. Biz bu yapıyı, Sayın Menderes'in anısına saygı olarak, o günkü hali ile muhafaza ediyoruz.

Sadece ziyaretimize gelen devlet yetkililerine açıyoruz. Eşyaları muhafaza ettik, koltukların yüzünü değiştirdik. Bir de 2 tane sedir ekledik. Havuz olarak nitelendirilen yer de 1 metre derinliğinde, 1-2 metre genişliğinde, 10 metre uzunluğunda bir su yolu."

Aklem, fabrikanın inşaatının 1960 yılında yapılan askeri müdahale nedeniyle durduğunu, ancak 2 yıl sonra tamamlandığını kaydetti.

"Köşk"ün duvarına, temel atma töreni nedeniyle, Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve bakanların imzaladığı bir yazılı metin de çerçevelenip asılmış.

Şeker fabrikasının özelleştirilmesi halinde, "köşk" olarak siyasi tarihe geçen bu şantiye binasının ne olacağı da belirsizliğini koruyor.
AA


Geri Dön