28 / 03 / 2024

Ankara Uzay Havacılık İhtisas OSB'de inşaat 2017'de başlayacak!

Ankara Uzay Havacılık İhtisas OSB'de inşaat 2017'de başlayacak!

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yer almak için müracaat eden firmaların, 60'ı bu hakka sahip olacak. Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'de inşaat 2017'de başlayacak!



Bölgede, 15 bin istihdam ve 5 milyar dolar ciro hedefleniyor Uzay, havacılık gibi yüksek katma değerli sektörlerde 15 bin istihdam ve 5 milyar dolar ciro hedeflerine ulaşması beklenen  Ankara  Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer alacak firmaların belirlenmesinde seçici davranılıyor. Bölgede yer almak için müracaatta bulunan firmalardan yaklaşık 60'ı bu hakka sahip olabilecek. 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneğinin (SASAD) OSB için oluşturduğu yapı geçen yıl tescil edilerek tüzel kişilik kazandı. OSB'nin yeri için Ankara Kazan'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/ TAI) yerleşmesinin yanında ve Ankara-İstanbul Otoyolu'nun kenarında, yaklaşık 730 hektarlık alana seçildi. 

Bölgenin içerisinde 400 hektar sanayi alanı, 100 hektar yeşil alan,100 hektar teknoloji geliştirme merkezi ve 130 hektar yol, eğitim, idari ve sosyal tesis alanı yer alması planlandı. 


Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'de, uzay ve havacılık alanında faaliyet gösteren yerli ve/veya yabancı firmaların bir araya getirilip entegrasyon sağlanması, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve sektörde faaliyet gösteren kümeler arasında sinerji yaratılması amaçlanıyor. 


Böylece uzay ve havacılık sektörünün ileri teknoloji ve yüksek katma değer üretmesi, üretilen ürünlerin ihracatı arttırıcı ve ithalatı azaltıcı etkisi dolayısıyla ülkenin cari açığının azaltılması hedefleniyor. Hedefler arasında söz konusu alanlarda eleman yetiştirilmesi için eğitim kurumları kurulması da bulunuyor. 

Bölgenin ihtisas bölgesi olması dolayısıyla sadece bu alanda faaliyet gösteren firmalara, yani gerçek yatırımcılara yer verilecek. 


Bu nedenle bölgede yer almak isteyen 100'ün üzerinde firmanın müracaatı olmasına rağmen, kabul edilen firma sayısı yaklaşık 6.0'la sınırlı kaldı. Yetkililer, OSB'nin yapısı oluşturulurken "niceliği değil, niteliği yüksek bir bölge oluşturma" yaklaşımının benimsendiğini ve firma seçiminde de bu yaklaşımın etkili olduğunu belirtti. 


Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'de 15 bin istihdam ve 5 milyar dolar ciro hedefleniyor.

Çalışmaları başladı OSB için seçilen alandan geçen Ova Çayı'nın ıslahı ile ilgili olarak etüt çalışmasına başlandı. 


İmar planına esas jeolojik etüt çalışması, halihazır harita yapımı ve 1/25.000 Ölçekli Başkent Ankara Nazım İmar Planı Değişikliği ise tamamlandı. 

Bu yılın ortasına doğru alt yapı çalışmalarının başlatılması ve 2017 yılı ortalarında OSB'e için seçilen firmaların inşaata başlanması hedefleniyor. 



Milliyet Ankara 



Haber Habertürk Ankara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı... 


Ankara'yı uzay ve havacılık alanında üs haline getirecek Uzay ve Havacılık İhtisas Bölgesi'nin kuruluşu için son aşamaya gelindi. Bölgenin yer seçimi çalışmaları tamamlandı. Kamulaştırma, imar planları, proje ve keşifleri hazırlanarak ihale aşamasına geçildi. Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'nin 10 bin kişilik istihdam sağlaması bekleniyor. Kurulacak organize sanayi bölgesinde havacılık, uzay ve alt sektörleri bir arada yer alacak. Bölge, Ankara'nın Kazan ilçesinde 7 milyon 230 bin metrekarelik bir alanda kurulacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bölgenin kuruluşuna yönelik olarak "İhracat, ciro ve Ar-Ge harcamaları gibi çeşitli büyüklükler açısından en yüksek değerlere sahip 40 savunma sanayi firmasının 23'ünün başkentte bulunması dolayısıyla Uzay ve Havacılık İhtisas V Organize Sanayi 4 Bölgesi'nin Ankara'da I kurulması ihtiyacı doğdu" dedi. Işık, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'nin kurucu ortakları arasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği'nin yer aldığını söyledi. Savunma sanayi sektörünün Ankara'da uzmanlaştığını vurgulayan Işık, Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'nin tam kapasite faaliyete geçmesiyle yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti. 


ÇEVRESEL KENT MERKEZİ KURULUYOR 


Uzay ve Havacılık İhtisas OSB ile Türkiye savunma, havacılık ve uzay merkezinin Ankara olacağını vurgulayan Işık, "Türkiye'nin ilk, dünyanın da sayılı uzay ve havacılık sanayi bölgesinin kurulmasıyla Ankara, küresel bir Ar-Ge, yenilikçilik ve teknolojik yatırımların yer aldığı, ulusal ve uluslararası pazarlara yüksek katma değerli ürün çeşitliliğiyle entegre olmuş bir savunma sanayi merkezi haline gelecek. Yerli füzelerimizin testlerini yapabilmek için TÜBİTAK SAGE Ankara tesislerinde Çevresel Kent Merkezi kuruyoruz" diye konuştu. 



Gökhan TİMURHAN/Habertürk Ankara


Geri Dön