16 / 04 / 2024

Ankara ve Bursa'ya iki yeni üniversite açılıyor!

Ankara ve Bursa'ya iki yeni üniversite açılıyor!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ankara ve Bursa'da iki yeni devlet üniversitesi kurulması için karar aldı



YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Bursa'daki üniversitenin teknik, Ankara'dakinin ise öğretim üyesi yetiştirilmesi için ağırlıklı olarak lisansüstü eğitim vereceğini açıkladı. 
 
Bütçeden en büyük payı eğitime ayıran AK Parti, üniversitesi olmayan il bırakmadı. Bu süreçte YÖK 'yeterli öğretim üyesi yok' gerekçesiyle mesafeli durdu. Ancak bu anlayış Yusuf Ziya Özcan'ın 2007'de başkanlık görevini devralmasının ardından değişti. Hatta ilk kez talep YÖK'ten geldi. Kurul, iki yeni üniversite kurulması için düğmeye bastı. Sivil toplum örgütlerinin ve ekonomi çevrelerinin yoğun çalışmaları sonucu üniversitelerden biri Bursa'ya kurulacak. Öğretim üyesi yetiştirecek üniversite için ise en cazip merkez olması sebebiyle  Ankara  tercih edildi. Yeni üniversitelerin, binaları dahil her şeyi sıfırdan yapılacak.

ÖZCAN: YASA ÇIKARSA 2010'A YETİŞİR

YÖK Başkanı Özcan, Bursa'nın üniversiteyi çok istediğini, teknik üniversite kurulması konusunda kendilerine yoğun talepte bulunulduğunu anlattı. Özcan, üniversiteyi Uludağ Üniversitesi'ni bölmeden hayata geçireceklerini ifade ederken, yeri ve ismi Bursalıların koyacağını belirtti. Ankara'nın da yeni bir üniversiteye ihtiyaç duyduğunu anlatan YÖK Başkanı, cazibe merkezi olan büyükşehirlerde üniversite açılmasının öğretim üyesi yetiştirilmesi açısından etkisi olduğunu kaydetti. Büyükşehirlerde yüksek lisans ve doktora eğitiminin daha kolay yapıldığını vurgulayan Özcan, Başkent'teki yeni üniversiteye daha çok lisans üstü öğrenci alacaklarını söyledi. Üniversitenin yerinin ve adının belli olmadığını söyleyen Özcan, yer konusunda  TOKİ  ve büyükşehir belediyesi ile görüştüklerini, uygun birkaç arazinin bulunduğunu ifade etti. YÖK Başkanı, yeni üniversiteleri kanun çıkarsa 2010 yılına yetiştirebileceklerini sözlerine ekledi.

Ankara'da 4'ü devlet (ODTÜ, Gazi, Hacettepe ve Ankara), 8'i vakıf 12 üniversite, Bursa'da ise bir (Uludağ) devlet üniversitesi bulunuyor. Son 7 yılda hükümetin üniversite sayısına önem vermesi üzerine 41'i devlet, 22'si vakıf olmak üzere 63 üniversite kuruldu. Türkiye'de halen 45'i vakıf, 94'ü devlet olmak üzere 139 üniversite bulunuyor. YÖK'ten onay alan iki vakıf üniversitesinin ise (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi) Bakanlar Kurulu'ndan geçmesi bekleniyor.
İbrahim ASALIOĞLU/Zaman


Geri Dön