28 / 03 / 2024

Ankara yeniden inşa ediliyor!

Ankara yeniden inşa ediliyor!

Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal, yoğun bir yapılaşma sürecindeki Ankara’nın yeni yerleşim bölgeleriyle hızla büyüdüğünü belirterek, “Şehri yeniliyor ve genişletiyoruz. Ankara İstanbul olma yolunda ilerliyor” dedi.



Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal, hızlı bir yapılaşma içinde olan ve konut satışlarının sürekli arttığı Başkent’in hızla büyüdüğünü belirterek, “Ankara yeniden inşa ediliyor, İstanbul olma yolunda ilerliyor” dedi. 


Köksal Ünal, Ankara’nın kentsel gelişim dinamiklerine ilişkin görüşlerini paylaşırken, son 6 yıldır yaşanan bütün krizlere, seçimlere ve piyasadaki negatifliklere rağmen Ankara’da her yıl bir öncekinden daha fazla konut satıldığına dikkat çekti. Konut satışlarındaki yıllık artışın yüzde 5-6’nın altına inmediğine işaret eden Ünal, “Bu gerçek, TÜİK verilerinden de görülebilir. Bence  Ankara  yeniden inşa ediliyor. Dikmen, Yenimahalle, Keçiören, GOP, Mamak gibi yerlerde inanılmaz bir kentsel dönüşüm var. Ümitköy, Çayyolu, Bağlıca, Yaşamkent, Bilkent, Beytepe, İncek Bulvarı, Batıkent Çakırlar gibi yerlere de baktığınızda aslında şehri bir anlamda yeniliyoruz” dedi.


Ünal, Ankara’nın hala Eskişehir yönünde büyümeye devam ettiğini, en gözde yerleşim alanlarının bu bölgede olduğunu belirtti.  En pahalı konutların Ümitköy, Yaşamkent, Koru Sitesi, Çayyolu, Bağlıca, İncek Bulvarı gibi Eskişehir yolu paralelindeki bölgelerde olduğuna dikkat çeken Ünal, bunun dışında ise Mamak Doğukent projesi, Batıkent Çakırlar ve Eryaman’da 1+1, 2+1 dairelerin kümelendiği göl çevresini, yoğun ilgi gören yerler olarak saydı.  

-“Ankara İstanbul olma yolunda”… 

Ünal, hızlı kentsel dönüşüm ve inşaat kalitesi yüksek yeni yerleşim bölgeleriyle merkezden çevreye yayılan Ankara’nın, İstanbul olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, “Artık her bölge kendi içinde merkez oldu. Artık bütün ilçelerde özel okullar, etütler, sağlık kuruluşları her yerde var. Devletin bürokrasisine bakın, Bakanlıklar Eskişehir Yolu’na doğru Kızılay’ı yavaş yavaş boşaltarak geliyorlar.  Ankara, İstanbul olma yolunda ilerliyor” diye konuştu.  


Ankaralıların konutla ilgili tercihlerinin de değiştiğini belirten Ünal, şunları söyledi: 

“Konutların site içinde olması en önemli kriter... Alıcılar, güvenlikli ve sosyal donatıları güçlü konutlar istiyorlar. Evin özellikleri daha sonraki kriterler arasında yer alıyor. Son dönemde Ankara’daki insanlar daha çok 60-90 metrekare ya da 150-200 metre kare arası iki tip evi tercih ediyor. Ya yalnız yaşamak için küçük metrajlı ya da aile ile yaşamak için büyük konutlar tercih ediliyor. Bununla birlikte artık kimse dairelerin 4+1’den küçük olmasını istemiyor. 3+1 artık ara bir daire oldu. Ankara’da son dönemde çok fazla 1+1 yapılmış ve yapılıyor olmasına rağmen, Ankara’daki konutlarda talebin daha çok 2+1 ve 4+1 üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz.” 

-Ortalama metrekare fiyatları 3 bin TL’den başlıyor…

Köksal Ünal, Ankara’da konut fiyatlarının bölgesel olarak çok değiştiği, yeni yapılan konutlarda ise ortalama metrekare fiyatlarının 3 bin TL’den başladığı bilgisini verdi. Ünal, “Konutun fiyatı alacağınız bölge, aldığınız evin nitelikleri, yapan firma, kullanılan malzeme gibi kriterlere göre değişiyor. Bu fiyatlar yeni yapılan ofisleri de işin içine katarsanız 3 bin TL ile 10 bin TL arasında. Bence çok abartı rakamlar değil. Çünkü inşaat maliyetlerine baktığınızda ve kat karşılığı payını da eklediğinizde 2 bin TL’nin altında çok fazla maliyet birim fiyatları değişmez” dedi. 



Geri Dön