19 / 04 / 2024

Ankara zenginleşti lüks konuta yöneldi!

Ankara zenginleşti lüks konuta yöneldi!

TÜİK verilerine göre Türkiye'nin en yüksek gelir grubuna sahip ili olan Ankara'da vatandaşlar konut tercihinde de yaşam standartlarını yükselten mekânlara yönelmeye başladı. İşte inşaatçıların tespitleri...



Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'nin en yüksek gelir grubuna sahip ili olan Ankara'da vatandaşlar konut tercihinde de yaşam standartlarını yükselten mekânlara yönelmeye başladı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014 gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarına göre başkent 20 bin 446 lirayla ilk sırada yer alırken, İstanbul 19 bin 62 lirayla ikinci,  İzmir  bölgesi ise 16 bin 935 lirayla üçüncü oldu. Konforuna düşkün, gelir düzeyi yüksek Ankaralı, konut tercihinde de yaşam standartlarını yükselten mekânlara yönelmeye başladı. 


Büyük konutlar tercih ediliyor 


Başkentin en köklü inşaat firmalarından MFZ Grup'un ortaklarından Muhanver Gözüm, konforu yükselten en önemli etkenlerden birinin konut tercihi olduğunu anımsatarak "Ankaralı için ev, 'barınma' değil 'yaşam' alanı olmalıdır. Geniş, ferah, gün ışığı alan konutlar Ankaralı için her zaman tercih sebebi olmuştur. Ankaralı konut alıcısı halen büyük konutları tercih ediyor. Buna, gelirdeki artışla birlikte yaşamlara kolaylık sağlayan, güvenliği ön planda tutan, komşuluk ilişkisini sürdürebileceği lüks unsurlar da eklendi. Ankara'nın en gözde yerleşim yerlerinden Beytepe'de inşa ettiğimiz Allora Beytepe projesinin bu kadar beğenilmesinin nedeni de alışkanlıklara özenle eklediğimiz lüks unsurlar oldu" dedi. 


Aileler proje yaşama alıştı


Özelikle çocuklu Ankaralı'nın site içinde, güvenlikli konut projelerini oldukça beğendiğini kaydeden Uransan AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Gazi Çelik, şöyle konuştu "Konutun konforlu olması elbette herkes için önemli. Ancak konfor anlayışı gelir düzeyindeki artışa paralel son yıllarda farklılık gösteriyor. Çocukların rahatça oynayabileceği, açık havada spor yapabilecekleri, güvenlikli projeler, ailelerin konut tercihinde ilk sırada yer alıyor." 


Huzur olmazsa olmaz


YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya da, başkentlilerin gelirdeki artışla doğru orantılı olarak Çankaya'da yıllarca sıkışıp kaldıkları konutlardan daha modern ve sosyal donatıları olan yapılara yöneldiklerini kaydetti. Çankaya, "Ankaralı, huzurlu bir yaşam alanı istiyor. Doğadan kopmadığı, evine geldiğinde rahatlayabileceği, aynı zamanda güvenli ve komşuluk ilişkilerinin de bütünleştiği konutlarda yaşamayı tercih ediyor" dedi.


Kalite ayrıntıda gizli


Şahika Grup Yapı ortaklarından İç Mimar Murat Altuntaş ise, " Kullanılan her bir malzemenin, çivisinden, duvar kağıdına; tesisat sisteminden, kapı koluna kadar tüm detayların üst kalitede olması gerekli. Ankaralı için kalite olmazsa olmazlardan biri durumunda. Başkentli konut alırken tüm detayları inceler, yaşam kalitesini artıracak mekanları tercih eder. Biz de Beytepe'de hayata geçirdiğimiz Parktepe Evleri'ni bu çerçevede kurguluyoruz" diye konuştu 


Standartlar da yükseldi


Günümüzde konutların teknolojiyle bütünleştirilerek kurgulandığını ve bu durumun da konfor anlayışını "bir tık" ileri taşıdığını ifade eden Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan ise, Ankaralı konut alıcısının akıllı evleri oldukça benimsediğini ve konut sahiplerinin konforunu yükselten otomatik çalışan perdeler, panjurlar, iklimlendirme sistemleri gibi akıllı sistemlerin artık standart olduğunu belirtti. 


Bir dünya metropolü


AK Parti  Ankara  1. Bölge Milletvekili Adayı Barış Aydın "Ankaralı'nın ortalama geliri İstanbul dâhil tüm illerin üzerine çıkmıştır. üyüyen sanayi alt yapısı, 7'si faal 12 OSB'si, 21 üniversitesi, kaliteli eğitim kurumları, 6 teknoparkı, artan üretim ve ihracat kapasitesi, sağlık turizmi alanındaki güçlü potansiyeli ve tamamlanacak YHT ve otoyol ağlarının kavşağındaki konumu ile bir dünya metropolü olma yolunda hızla ilerlemektedir" şeklinde konuştu. 


Otomotivi de etkiledi


Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, Ankara'daki kalkınma ve gelir artışının otomotiv sektörüne de yansıdığına işaret etti. Erkoç, "Ankara ekonomisi hızla büyüyor, yatırım, üretim ve istihdam kapasitesi artıyor. 1 milyon 193 bin 377 otomobil ve 1 milyon 638 bin 839 toplam araç sayısı ile İstanbul'un ardından ikinci olan Ankara'nın kalkınması hepimizi sevindiriyor" ifadelerini kullandı. 


İnşaat sektörüne yansıdı


Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, TÜİK'in yaptığı araştırmada ferdi gelir düzeyi açısından Türkiye'nin en zengin ili çıkan Ankara'nın son yıllarda yakaladığı kalkınma ivmesinin inşaat sektörüne de yansıdığını bildirdi. Naslı, "Ankara'daki hızlı kalkınmanın önemli göstergesi son yıllarda inşaat sektöründe yaptığı hamledir. Kalkınma inşaat sektörünü de etkiledi" dedi. 


Sabah Ankara




Geri Dön