20 / 04 / 2024

Ankara'da 12 kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor!

Ankara'da 12 kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor!

Ankara"nın gecekondularıyla  tanınan Mamak ilçesi, peş peşe hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleriyle  modern bir görünüme kavuşuyor



Mamak Belediyesi'nin ilçenin çeşitli bölgelerinde yürüttüğü 12 kentsel  dönüşüm projesiyle bugüne kadar binlerce gecekondu yıkılırken, yerine sosyal  donatı alanları, alışveriş merkezleri ve lüks konutlar inşa ediliyor.
               
Toplam 9 bin hektar yüzölçümüne sahip Mamak"ta gecekondularla kaplı 3 bin  3 hektar arazi, bu projelerle planlı yapılaşmaya kavuşacak.
               
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Mamak"ın Ankara"nın gecekondusu en yoğun olan ilçelerin başında geldiğini  belirterek, dolayısıyla kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vermek zorunda  olduklarını söyledi.
               
Kentsel dönüşüm projelerinin bir bölgede değil, ilçenin tamamına  yayıldığını anlatan Akgül, projelerin bazılarının Büyükşehir ve  TOKİ  ile birlikte  bazılarının da müteahhitler aracılığıyla yürütüldüğünü dile getirerek, 'Yıkımlar  sırasında vatandaşlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. insanlara hak ettiğini  verme yönünde irademiz var. Anlaşmalar yapıldıktan sonra yıkımlar  gerçekleştiriliyor' dedi.
               
Akgül, bu projelerin en önemlilerinden birinin Samsun yolu üzerindeki 14  mahalleyi kapsayan 'Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi' olduğunu kaydederek, 'Toplam 50 bin konut içeriyor. Ticaret, rekreasyon alanları ve sosyal donatı  alanlarıyla. şžu an 4 blok bitmek üzere. 260 konut. Orayla ilgili güzel bir  gelişme yakaladık, Yurt dışı kaynaklı bir finans kurumu ve inşaat firması bulduk.  Nasip olursa Kasım ayı içerisinde ihale süreci başlayacak. Mamak"ta dönüşüm  süreci çok hızlı bir şekilde başlamış olacak' diye konuştu.
               
Mamak Belediyesi olarak kentsel dönüşüm projelerini çok önemsediklerini,  çarpık yapılaşmanın önüne geçerek ilçeyi modern bir görünüme kavuşturmak  istediklerini dile getiren Akgül, 'Bu projeler Büyükşehir Belediyesiyle birlikte  yürütüyoruz. Yetki onlarda. Vatandaşla büyükşehir belediyesi arasında köprü  konumundayız. Bu sene ciddi mesafeler aldık kentsel dönüşümle ilgili. Mahalleleri  kendi haline bıraktığınızda gecekondulaşmanın bitmesi mümkün değil. Yeni  gecekondu yapılmasına asla müsaade etmiyoruz. şžu anda gecekondu gerilemesi  Mamak"ta başladı. Mamak"ı Başkente yakışır hale getireceğiz' dedi.
               
-MAMAK"TAKİ KENTSEL DÖNÜşžÜM PROJELERİ-
               
'Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi' Samsun yolu üzerinde 14 mahalleyi  kapsayan proje çerçevesinde 9,5 milyon metrekare alan üzerinde 15 bin gecekondu  yıkılarak bölgeye 50 bin konut ve 500 iş merkezi, çocuk oyun alanları, eğlence  dinlenme mekanları, spor kompleksleri, aqua parklar, yüzme havuzları ve diğer aktivitelerin yer aldığı alanlar yapılacak. Büyükşehir Belediyesinin verdiği  yetki yürütülen proje kapsamında bugüne kadar 435 gecekondu yıkılarak, 2213  kişiyle anlaşma yapıldı. Anlaşmalar hala devam ediyor. Yeni Mamak Projesi 9,5  milyon metrakare alanıyla dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma  özelliğine sahip.
               
'Yatık Musluk Kentsel Dönüşüm Projesi': TOKİ ile ortak yürütülen 18  hektarlık projede yüzde 90 oranında başarı sağlandı. 2 bin konutun yapılacağı  proje kapsamında bugüne kadar bin 22 konutun yapımı tamamlandı. Yıkım çalışmaları  hala devam eden projenin 2012"de bitirilmesi hedefleniyor.
               
'Anayurt ve Gülseren Kentsel Dönüşüm Projesi' Yenileme gecekondu önleme  projesi 42 hektarlık bir alanı kapsıyor ve 5 bin konutun üretilmesi öngörülüyor.  Hak sahiplerinin belirlenme çalışmaları tamamlandı. TOKİ ile ön protokol  imzalandı. Muvafakat ve uzlaşma komisyonları oluşturuldu. Planlama ve inşaat  çalışmalarına henüz başlanmadı.
               
'Altıağaç ve Karaağaç Kentsel Dönüşüm Projesi' Yenileme ve Gecekondu  Dönüşüm Projesi yaklaşık 35 hektarlık bir alanı kapsıyor. TOKİ ile mutabakat  sağlandı. Ön protokole ilişkin görüşmeler devam ederken, hak sahiplerini  belirleme çalışmalarına bu ay başlanacak.
               
'Doğukent Projesi' 825 hektarlık alanda hayata geçirilecek proje  kapsamında, 32 bin konutun inşa edilmesi planlanıyor. İnşaat ruhsatları verilmeye  başlanılan proje çerçevesinde, bölgenin her türlü alt ve üst yapı çalışmaları  tamamlandı. Projenin temelleri atıldı.
               
'50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi' Büyükşehir Belediyesi tarafından  yürütülen 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi 54 hektar alanda planlandı. Projenin  kentsel tasarımı ve 1/5000"lik planları tamamlandı. Diğer planlama çalışmalarına  devam edilmektedir.
               
'İmrahor Vadi Projesi' çarpık yapılaşmayı minimize eden Mamak  Belediyesinin başlattığı 15 bin konutluk proje 910 hektarlık bir alanı  kapsayacak. Projenin 1/5000 planı mahkeme kararıyla iptal edildi ve tekrar,1/5000  ve 1/1000"lik yeniden imar planı yapılarak Büyükşehir Meclisinin onayına sunuldu.  Meclis onayından sonra Tapu Kadastro"ya tescil işlemleri tamamlandı ve inşaat  ruhsatları verilmeye başlandı.
               
'Ege Kentsel Dönüşüm Projesi' Proje çerçevesinde, 97 hektarlık alanda  planlama işleri tamamlandı. Proje kapsamında, 7 bin 200 konut, iş merkezi,  rekreasyon alanları ve sosyal tesislerin yapımı devam ediyor.
               
'Hüseyin Gazi Kentsel Dönüşüm Projesi': 16,5 hektar alanda, bin 513  konuttan oluşan proje tamamlanarak, tapular hak sahiplerine dağıtıldı. İnşaat ruhsatları verilmeye başlandı.
               
'Kartaltepe Kentsel Dönüşüm Projesi' Mamak"ın çehresini değiştirmeyi  amaçlan kentsel dönüşüm projesinde son aşamaya gelindi. 10 hektarlık alanı  kapsayan proje üzerinde tüm çalışmalar tamamlandı ve tapular tescil edildi.
               
'Durali Alıç Kentsel Dönüşüm Projesi', 28,5 hektar alan üzerinde  gerçekleştirilecek projede, 2 bin 200 konut ve 1 iş merkezi inşaat aşamasında.  İçerisinde sosyal alanlar ve mağazalar barındıran proje kapsamında, lüks konutlar  satışa sunuldu.
               
'Kazım Orbay Kentsel Dönüşüm Projesi' 17 hektarlık araziyi kapsayan  projede 2005 yılında çalışmalara başlandı. Toplam 2200 konuttan oluşan projenin  ilk etabının yapımı tamamlanarak, konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Diğer  etapların inşaatı devam ediyor.
AA


Geri Dön