29 / 03 / 2024

Ankara'da Atık Su Arıtma Tesisleri bu yıl içinde hizmete girecek!

Ankara'da Atık Su Arıtma Tesisleri bu yıl içinde hizmete girecek!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,, “Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelere de en iyi hizmeti vererek, vatandaşların sorunlarını hem kaliteli hem de ivedilikle çözmeye gayret gösteriyoruz” dedi...




Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, vatandaşa her zaman yerinde ve kaliteli hizmet vermeyi hedeflediklerini belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelere de en iyi hizmeti vererek, vatandaşların sorunlarını hem kaliteli hem de ivedilikle çözmeye gayret gösteriyoruz” dedi.


Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkanlarından ilçelerin eşit bir şekilde yararlandığını kaydederek, merkeze uzak olan ilçelerin daha hızlı hizmet alabilmesi için ise o bölgelere yönelik yeni yatırımlar yaptıklarını anlattı. 

İlçelerin alt yapıları başta olmak üzere ulaşımdan, sosyal ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarına kadar her türlü sorunlarına çözüm getirdiklerini ifade eden Başkan Gökçek,  “Öncelikle vatandaşlarımızın temiz ve güvenli su içmeleri için eski olan su şebekelerini yeniledik, yeni şebekeler döşedik. Yeni su kuyuları açtık, pompa istasyonları inşa ettik. Yine bu bölgelerin bazılarında içme suyu arıtma tesisleri yaparak içme sularını tamamen denetim altına aldık. Bu çalışmaların ardından atıksuların yerinde arıtılması için de bölgesel atıksu arıtma tesisleri kurduk. Bunlardan; Karaköy, Çubuk, Kazan, Elmadağ, Ayaş ve Kalecik Atıksu Arıtma Tesisleri hizmete girdi, Hasanoğlan ile Lalahan Atıksu Arıtma Tesisi’nin ise yapım çalışmaları sürüyor” dedi.


-ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDEN TERTEMİZ SU- 

İlçelerdeki içme suyu sorunun kısa sürede halledilmesinin ardından, 8 adet bölgesel atıksu arıtma tesisi inşa ettiklerini bildiren Başkan Gökçek, bunlardan 6 tanesinin hizmete girdiğini, 2’sinin ise yapım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. 

Uzak ilçelerdeki atıksuların, Merkezi arıtma tesisine iletim hattı yapılarak bağlanmasının ekonomik olmadığını, bu durumlarda bölgesel atıksu arıtma te-sisleri inşa ettiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, “Bölgesel atıksu tesisleri ileri teknoloji kullanılarak inşa edilmektedir. En önemli niteliği ise arıtmadan çıkan suların rahatlıkla sulamada kullanılabilecek olmasıdır. Örneğin arıtma tesislerinden çıkan sular, Çubuk - 1 Barajı,  Ankara  Çayı, Hatip Deresi, Ova Çayı, Elmadağ Deresi’ne su kaynağı olarak verilmektedir” dedi.


-ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK ARITMA TESİSİ ANKARA’DA 

Ankara’nın merkezi ile merkez ilçelerinin atıksu arıtmasının, 765 bin metreküp kapasiteye sahip Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nde yapıldığını hatırlatan Başkan Gökçek, yeni bölgesel atıksu arıtma tesisleri hakkında ise şu bilgileri verdi: 

“Tatlar Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi ile Orta Doğu’nun en büyük arıtma tesisine sahibiz. Yaptığımız fizibilite çalışmaları sonucunda uzak ilçelerin atık sularını bu merkeze taşıyarak arıtmaktansa bölgesel tesisler kurmanın daha ekonomik ve aynı zamanda daha avantajlı olduğunu tespit ettik. Bu çerçevede ihtiyaç duyulan ilçelerde bölgesel arıtma tesislerini inşa ederek hizmete aldık.”

Yapımı devam eden ve hizmete alınacak 2 tesisin daha olduğunu belirten Başkan Gökçek, bunların 3 bin metreküp kapasiteli 25 bin nüfusa hizmet verecek Hasanoğlan Atıksu Arıtma Tesisi ile 1500 metreküp kapasiteli 12 bin 500 nüfusa hizmet verecek Lalahan Atıksu Arıtma Tesisi olduğunu söyledi. 

Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur Sistemi prosesine sahip, azot ve fosfor giderimi de yapabilen ileri arıtım teknolojisine sahip bölgesel atıksu arıtma tesislerinin özellikleri şöyle:


Karaköy Atıksu Arıtma Tesisi:

Çubuk-1 Barajının membaında kalan Karaköy mevkiinde günde 42 bin metreküp arıtma kapasiteli atıksu arıtma tesisi, 2009 yılında tamamlanarak hizmete alındı. Atıksuların taşınması için 70 kilometre civarında atıksu hattı inşa edildi. Karaköy Atıksu Arıtma Tesisi’nde Çubuk, Esenboğa, Sirkeli, Altınova, Sarayköy, Pursaklar, Akyurt ve Karacaören ilçeleri ile birlikte Esenboğa, Güldarpı, Balıkhisar ve Büğdüz gibi yerleşim alanlarının atıksuları arıtılmaktadır. Sulamada da kullanılabilen sular Çubuk - 1 Barajı’na ve Ankara Çayı’na temiz su olarak veriliyor. 


Çubuk Atıksu Arıtma Tesisi:

Çubuk Atıksu Arıtma Tesisi; günde 19 bin 200 metreküp arıtma kapasitesine sahip. 2009 yılında tamamlanarak hizmete alınan tesise atıksuları getirmesi için 40 kilometre civarında hat inşa edildi. Sulamada rahatlıkla kullanılabilecek özellikte arıtılan sular, Çubuk - 1 Barajı’na ve Ankara Çayı’na temiz su kaynağı oluyor. 

Kazan Atıksu Arıtma Tesisi:

Kazan’ın merkezi ve yakın çevresindeki atıksuları arıtmak üzere 2010 yılında inşa edilen tesisin günlük kapasitesi, 10 bin 300 metreküptür. Tesiste arıtılan sular Ova Çayı’na temiz su olarak veriliyor.


Elmadağ Atıksu Arıtma Tesisi:

Elmadağ merkezi ile yakın çevresindeki atıksuları arıtmak üzere 2010 yılında inşa edilen tesiste günde 8 bin 700 metreküp atıksu arıtılıyor. Elmadağ Deresi’ne temiz su kaynağı olan atık sular, yeşil alanlarının sulanmasında da kullanılıyor.


Ayaş Atıksu Arıtma Tesisi:

Ayaş İlçesi’nin merkezi ve yakın çevresindeki atıksuları arıtmak için 2010 yılından itibaren hizmete alınan tesisin günlük kapasitesi 6 bin 500 metreküp. Tesisten çıkan arıtılmış sular Uğur Çayı’na da veriliyor.


Kalecik Atıksu Arıtma Tesisi:

2010 yılında hizmete alınan Kalecik Atıksu Arıtma Tesisi, merkez ve yakın çevredeki yerleşim yerlerin atıksularını arıtmak üzere 2010 yılında inşa edildi. Tesisin günlük kapasitesi 2 bin 500 metreküp. Temiz bir şekilde çıkan arıtılmış sular, Uludere’ye de aktarılıyor.


2013 YILINDA HİZMETE ALINACAK ATIKSU ARITMA TESİSLERİ 

ASKİ tarafından yapımı sürmekte olan bölgesel atıksu arıtma tesislerinden Hasanoğlan ve Lalahan Atıksu Arıtma Tesislerinin inşaatı 2013 yılında tamamlanarak hizmete alınacak. 

Hasanoğlan Atıksu Arıtma Tesisi:

Elmadağ İlçesi Hasanoğlan Mahallesi atıksularını arıtmak üzere bölgeye Sıralı Biyolojik Reaktörler (SBR) olarak adlandırılan teknolojiye sahip bir atıksu arıtma tesisi inşa ediliyor. Günlük kapasitesi 3 bin metreküp olacak tesis ileri arıtım teknolojisine sahip olacak. Arıtılmış suları Hatip Deresi’ne temiz su kaynağı olacak olan tesis, 2013 yılında tamamlanacak.


Lalahan Atıksu Arıtma Tesisi:

Mamak İlçesi Lalahan Mahallesi atıksularını arıtmak üzere bölgeye Sıralı Biyolojik Reaktörler (SBR) olarak adlandırılan teknolojiye sahip bir atıksu arıtma tesisi yapılıyor. Tesisin günlük kapasitesi 1500 metreküp olacak. Arıtılan sular Hatip Deresi’ne temiz su kaynağı olacak.Bu tesis de 2013 yılında tamamlanacak.



Ankara Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön