19 / 04 / 2024

Ankara'da hava kirliliği tehlikesi!

Ankara'da hava kirliliği tehlikesi!

Ankara’da, kentin üzerinde koyu renkli bir sis bulutu şeklinde gözle görülmeye başlanan hava kirliliği, ulusal ve uluslararası verilere de yansıdı. İşte ilçelerden elde edilen veriler...



Ankara’da, kentin üzerinde koyu renkli bir sis bulutu şeklinde gözle görülmeye başlanan hava kirliliği, ulusal ve uluslararası verilere de yansıdı. Bakanlığın sitesindeki değerlere göre hava kirliliği endeksi ‘hassas’ olan ilçelerin, AB verilerine göre ‘sağlıksız’ oluşu ise kafaları karıştırdı.


Başkent’te düşen hava sıcaklığıyla birlikte artan hava kirliliği gözle görülebilir seviyeye geldi. Isınma amaçlı katı yakıt kullanımının fazla olduğu bölgeler ile trafik yükünün arttığı kent merkezinde sabahları oluşan koyu renkli sis bulutu, vatandaşları tedirgin ediyor.  Ankara  Hürriyet, her yıl sonbahar aylarında tartışmalara neden olan hava kirliliğini mercek altına aldı. Kentin yüksek noktalarından biri olan Dikmen, 50. Yıl Parkı ve Ankara Kalesi’nden çekilen fotoğraflarda, Başkent’in üzerindeki kirlilik gözle görülebiliyor.


KİRLİLİK VERİLERE YANSIDI


Kenti kaplayan hava kirliliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’nin 175 noktasındaki ölçüm istasyonlarından sağlanan verilerin aktarıldığı ww.havaizleme.gov.tr adresli internet sitesi ile Avrupa Birliği’nin hava kalitesi izleme ağı olan ‘Air Pollution in World: Real-time Air Quality Index Visual Map’teki verilerine de yansıdı. Bakanlığın sitesindeki verilere göre, Demetevler, Keçiören, Bahçelievler, Sıhhiye, Cebeci, Kayaş’ta ‘hassas’; Sincan’da ‘orta’; Çubuk’ta ‘iyi’ ölçüldü.


KAFA KARIŞTIRAN FARK


Avrupa Birliği’nin (AB) ağında ise hava kirliliği 1 ilçede ‘sağlıksız’; 3 ilçede ‘orta’; 3 ilçede de ‘hassas’ seviyede ölçüldü. Ankara’nın hava kalitesi indekslerinin iki sitede farklı olması ise kafaları karıştırdı. Bakanlığın sitesinde ‘hassas’ anlamına gelen turuncu renkle işaretlenen Demetevler’in hava kalitesi, uluslararası ağda ‘sağlıksız’ anlamına gelen kırmızı ile gösterildi. Ölçüm istasyonundaki teknik bir hatadan dolayı Bakanlığın sitesinde ‘geçersiz’ olarak görülen Dikmen’in hava kalite indeksi de AB ağında ‘hassas’ olarak kaydedildi.


AKDUR: ÇÖZÜMÜ SORUNDA YATIYOR


Hava kirliliği konusunda Ankara Hürriyet’e değerlendirmede bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur da şunları söyledi:

“Hava kirliliğine; konutlarda kalitesiz yakıt ve kalitesiz soba ve kömür kalorifer kazanlarının kullanılması, trafik ve şehrin planlansız gelişimi sebep oluyor. Kirliliğin çözümü de bu üç temel sorunda yatıyor. Öncelikle merkezi ısıtmaya geçmemiz ve kesinlikle kalitesiz kömür kullanmamamız lazım. Trafikte toplu ulaşım konusunda bilinçlenmeli ve belli yaşın üstünde konvektörlü olmayan araçları trafikten temizlemeliyiz. Şehrin bir an önce yayılması ve sanayinin şehir merkezinden çıkarılması gerek.”


Hürriyet Ankara





Geri Dön