26 / 04 / 2024

Ankara'da inşaat molozları kaçak bölgelere dökülüyor!

Ankara'da inşaat molozları kaçak bölgelere dökülüyor!

Ankara’da, yasak olmasına rağmen inşaat molozları İmrahor, Eymir ve Kekiklikpınarı'na boşaltılıyor. Kaçak dökümün en çok zarar verdiği İmrahor’daki su yatağı hergeçen gün yok oluyor.



Başkent’te, kaçak moloz ve hafriyat dökümünün neden olduğu çevre katliamı devam ediyor. Kentte, Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği 5’ten fazla döküm sahası bulunuyor ve hafriyat kamyonları, Zabıta Daire Başkanlığı’nca GPRS sistemiyle takip ediliyor. Ancak döküm sahasına para vermek istemeyen bazı kişiler, zabıta denetimlerinden kaçarak, inşaat atıklarını boş buldukları yol kenarı, arazi ve dere yataklarına döküyor. Bu kaçak dökümlere, evsel atıklar da eklenince kentin nefes alan bölgelerindeki moloz yığınları gün geçtikçe büyüyor. Hürriyet Ankara, bir türlü durdurulamayan çevre katliamını fotoğrafladı. 


İMRAHOR VADİSİ’NDE ÇÖPTEN ADALAR

Kentin en büyük yeşil alanlarından İmrahor Vadisi, kaçak moloz ve hafriyat dökümü yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. “Çöp, moloz ve inşaat atığı dökmek yasaktır” yazılı uyarı levhalarının olduğu İmrahor, bilinçsiz kişilerce döküm alanı gibi kullanılıyor. Kimliği belirsiz kişiler, kamyonlarla taşıdıkları hafriyat ve molozları dere yatağı ile boş buldukları yol kenarlarına döküyor. İnşaat atıklarının yanı sıra eski mobilya, tesisat malzemesi, evsel atıkların da atıldığı vadideki suyun üzerinde çöpten adalar oluşmaya başladı. Su yataklarının kuruduğu bölgede, kuşlar çöplerin arasında yaşamaya çalışıyor.


EYMİR YOLUNDA MOLOZ TEPELERİ

ANKARALILARIN hafta sonlarında ve tatil günlerinde akın ettiği, kentin korunabilmiş en güzel doğal mekânlarından biri olan Eymir Gölü’ne ulaşımı sağlayan Oran-Eymir Yolu da duyarsız kişilerin kurbanı oluyor. Şehri, Eymir Gölü’ne bağlayan yolun etrafı bilinçsiz kişilerce atılan çöplerle dolarken, beton bariyerlerle kapatılmayan alanlarda da hafriyat ve moloz yığınları yükseliyor. Belediye ekiplerince dönem dönem temizlenen bölgedeki kaçak dökümler de önlenemiyor.


SEYİR TERASINDA ÇÖP MANZARA

Dikmen Tepesi’ndeki Keklikpınarı verici istasyonlarının bulunduğu geniş arazideki çevre katliamı da sürüyor. Kentin seyir teraslarından biri olan bin 61 metre yükseklikteki bölgede oluşan çöp tepeleri, manzaranın da önüne geçiyor. Vericilerin bulunduğu alanın etrafından geçen 878’inci Sokak’ın her iki tarafı da moloz yığınlarıyla dolu. Bölgedeki denetim eksikliğini fırsat bilen kimliği belirsiz kişiler, inşaat ya da evsel atıklarını bu bölgeye rastgele atıyor. Yolun bazı bölümleri, moloz tepeleri nedeniyle daralıyor.


SANAYİ YANI DÖKÜM ALANI

Kentin yeni sanayi bölgesi olarak 2003 yılında açılışı yapılan İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) bitimindeki boş arazi de kaçak moloz ve hafriyat dökümleri nedeniyle çöplüğe dönmüş durumda. OSB’nin bitiminden başlayıp, Çevre Yolu’na kadar uzanan Yuvaköy Yolu boyunca kaçak döküm yapılıyor. Boş arazideki moloz ve hafriyat yığınları arasında, inşaat malzemesinden evsel çöplere, eski mobilyalardan tesisat malzemelerine kadar çok sayıda atık bulunuyor.


Hürriyet


Geri Dön