25 / 04 / 2024

Ankara'da iş merkezleri Gaziosmanpaşa'ya kaydı, sosyal yaşam Çankaya'da gelişti!

Ankara'da iş merkezleri Gaziosmanpaşa'ya kaydı, sosyal yaşam Çankaya'da gelişti!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Ankara Şubesi Değerleme Uzmanı Mustafa Gökhan Seme, www.emlakkulisi.com için Çankaya bölgesini inceledi…



 

 

Çankaya, Türkiye Cumhuriyeti'nin İç Anadolu Bölgesi'nde,  Ankara  ili'ne bağlı bir ilçedir. Ankara ilinin orta kesiminde bulunan ilçe, Ankara'nın başkent olması ile birlikte Türkiye'nin yönetim merkezi durumundadır. Ankara ilinin ve Türkiye’nin en yüksek nüfusa sahip ikinci ilçesi olan Çankaya'nın nüfusu TÜİK’in 2011 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 813.339 kişidir. Nüfusun 391.129'u erkek; 422.210'u kadın olup, nüfus artış hızı Türkiye ortalamasının üstünde bir ilçedir. Nüfusun tamamı kentte yaşar. Ayrıca Çankaya Başkent içinde Ankara’nın en itibarlı, en dikkat çeken ilçesi olmuştur. Çünkü Çankaya sınırları içerisinde Cumhurbaşkanlığı Köşkü, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, bakanlıklar, kamu kuruluşları, büyükelçilikler, önemli ticari, kültürel ve sosyal merkezler yer almaktadır.     Çankaya çeşitli ülke büyükelçiliklerinin, iş alanlarının, ticaret merkezlerinin, bankaların, büyük otellerin, kültür ve sanat kuruluşlarının, restaurantların, eğlence ve dinlenme yerlerinin bulunduğu bir yerleşim alanıdır. 102 lise ve 10 üniversitesi ile ilçe önemli bir eğitim kentidir. Ayıca Ankara Çankaya (Merkez ilçe) arası 6 km. olup, Çankaya’ya, Ankara’nın her yerinden toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilinir.  
  Rakamlarla Çankaya; • Çankaya 1936 yılında ilçe durumuna gelmiştir. • Çankaya’da 116 mahalle vardır.  • Çankaya’nın bugünkü nüfusu resmi rakamlara göre 813.339’dur. • Gündüz nüfusu 2 milyonu aşmaktadır.  • Çankaya ilçesinde 4 devlet üniversitesi, 6 özel üniversite ve Kara Harp Okulu bulunmaktadır. • Çankaya’da 100 bin aşkın üniversite öğrencisi bulunmaktadır. • 103 İlköğretim okulu, 46 lise, 59 özel okul ilçe sınırları içinde yer almaktadır.  • Konut sayısı 333.537’dir. • İş yeri sayısı 80.000’dir. • 96 Büyükelçilik bulunmaktadır.   Ankara’da Cumhuriyet’in ilk yıllarında kent merkezi Ulus’tu. Çünkü tüm kamu binaları Ulus’taydı. Ancak zamanla kamu binalarının Ulus’tan, Kızılay’a doğru kaymasıyla kentin merkezi de yerinden oynadı. Öte yandan Ankara’nın doğusu ve kuzeyi topoğrafik eşikten dolayı gelişime açık olmayan yerler olarak tanımlanmaktadır. Doğu ve kuzey yönünde gelişemeyen Ankara’nın gelişimi batıya ve güneye doğru olmuştur. Böylece elit kesimin yeni adresi de Çankaya olarak belirlenmişdir. Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün burada olması, gelişmeyi destekleyen ana unsurlardan biri olarak göze çarpmaktadır. Daha sonraki yıllarda Çankaya’nın gelişimi Tunalı Hilmi Caddesi, Gaziosmanpaşa ve Kavaklıdere’ye doğru devam etmiştir. Atakule ve Karum Alışveriş merkezi ile birlikte ünlü mağazalar bu bölgeleri tercih etmeye başlamıştır.     Çankaya’nın uzantısında yer alan Gaziosmanpaşa’da ise ofis tarzı prestijli iş merkezlerinin hızlı bir gelişim gösterdiği dikkati çekmektedir. Bu bölgede artık bir çok yerleşim biriminin ofise dönüştürüldüğü görülmektedir. Prestijli iş merkezlerinin Gaziosmanpaşa’da yerleşmesi sosyal yaşamın da Kızılay, Çankaya ve özellikle de Kavaklıdere ve Tunalı Hilmi civarında gelişmesine yol açmıştır. Çankaya ile birlikte Kızılay da prestijli bir merkez konumuna yükselmiştir. Kızılay’da, Çankaya ve çevresinde yaşayanların ticari fonksiyonlarını karşılayan iş ve alışveriş merkezleri, kamu binaları, bakanlıklar, kamuyla iş yapan firmalar çok sayıda şirketin irtibat bürosu ya da merkezi yer almaktadır. Günümüzde ise Ankara’nın en önemli akslarından biri; Çankaya ilçesi sınırları içerisinden geçen Eskişehir Yolu’dur. Eskişehir Yolu üzerinde yer alan alışveriş merkezleri, plazalar, resmi kurumlar, üniversiteler ile prestijli ve hızla gelişen bir bölge olmuştur. Bu yola bağlantısı bulunan Bahçelievler, Balgat, Çukurambar, Söğütözü, Bilkent, Beysukent, Ümitköy, Çayyolu semtleri sürekli gelişen, yatırımcılar ve Ankara’lılar tarafından öncelikli tercih edilen bölgelerdir.       *Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.    

 


Geri Dön