24 / 04 / 2024

Ankara'da kentsel dönüşüm kira fiyatlarını arttırdı!

Ankara'da kentsel dönüşüm kira fiyatlarını arttırdı!

Ankara'da son dönemde kiralarda görülen artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Bahçelievler'de kiralık ev fiyatları 1200 lirayı buldu. Emlak sektörünün önemli isimlerinden Salim Taşçı kiraların kentsel dönüşüm ve üniversiteliler yüzünden arttığını belirtti



Ankara'da son dönemde kiralarda görülen artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Bahçelievler'de kiralık ev fiyatları 1200 lirayı buldu. Emlak sektörünün önemli isimlerinden Salim Taşçı'ya göre, bu artışın iki nedeni kentsel dönüşüm ve üniversite öğrencileri. 


Taşçı, kira artışının diğer bir nedenini ise, Türkiye'nin bölgesindeki diğer ülkelere göre cazibe merkezi olmasına bağladı. Taşçı, Suriye. Irak gibi ülkelerden tüm kentlere adeta akınların gerçekleştiğini sözlerine ekledi. 


ANKARA'DA kira artışlarının önüne geçilemiyor. Kira artışı en çok Bahçelievler ve Anıttepe semtlerinde gerçekleşti. 

Gecekondular yıkılıyor, yeni konut projeleri hayata geçiyor.  TOKİ  ve müteahhitler tarafından birçok yeni bina yapılıyor. Orta gelirli aileler ile öğrenciler kiralardan dert yanıyorken; peki kiralar neden artıyor? Öğrencilerin tuttuğu kiralık daireler ile gecekonduda oturanların daire karşılığı evlerini TOKİ'ye vermesinin kira artışları üzerindeki etkisi nedir? Ankara'nın tanınmış isimlerinden Emlak Müşaviri Salim Taşçı, kira yüksekliğinin nedenlerine ilişkin tespitlerini AKŞAM'la paylaştı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİLİ

Öncelikle, "10 milyon kişi kentsel dönüşüm, mortgage ve kredilendirmeyle ev sahibi oldu. Bu demek oluyor ki 10 milyon kişi kiracılık vasfını kaybetmiş demektir" tespitini yapan Taşçı, bu kadar kişinin evlerini boşaltılmasına rağmen kiraların düşmemesini ise şu şekilde açıkladı: "Birincisi, kentsel dönüşüm en az 15 ilde tam gaz devam ediyor. Kentsel dönüşümden dolayı kişiler evlerini kat karşılığı verdiğinden onlarda kiracı sınıfına geçti. 

Bu kişiler ne yapıyor, kiralık eve çıkıyor. 

O boşluğu kentsel dönüşüm doldurdu." Kira artışları için ikinci neden olarak genç ve dinamik nüfusu gösteren Taşçı, okur - yazar nüfusun fazla olduğunu büyükşehirlerde kira talebinin yoğunluğuna dikkati çekti. Taşçı, Ankara'da özellikle üniversite ve metro güzergahları civarında ev tutulduğunun altını çizdi ve ekledi: "Öğrenciler; Cebeci, Kurtuluş, Demirlibahçe, Beşevler, Gazi Mahallesi, Bahçelievler, Emek, Tandoğan, Anıttepe ve Maltepe civarında kiralık daire arıyor." 


İŞTE KİRA FİYATLARI

Taşçı kiralık daire fiyatları konusunda ise şu bilgileri verdi: "100 metrekarelik evi baz alalım. Cebeci'de: taban fiyat 750, tavan fiyat 950 liradır. Kurtuluş'ta; taban fiyat 700, tavan fiyat 850 liradır. Demirlibahçe'de; taban fiyat 650, tavan fiyat 750 liradır. Anıttepe'de; taban fiyat 850, tavan fiyat bin 100 liradır. Maltepe'de; taban fiyat 800, tavan fiyat 900 liradır. Bahçelievler'de; taban fiyat 950, tavan fiyat bin 200 liradır. Emek; taban fiyat 850, tavan fiyat bin lira. Gazi Mahallesi'nde; taban fiyat 750, tavan fiyat 950 liradır." 


ÖĞRENCİLER BORCA DİKKAT ETSİN

TAŞÇI, öğrencilerin ev tutarken dikkat etmeleri gereken konuları ise şu şekilde açıkladı: "Okulların açılmasına 15 gün kala ev aranmaması gerekir. Haziran ve temmuz ayları kira için uygun dönemler. Öğrencilerin en büyük eksiklikleri genç olmaları. Mal sahiplerinin hazırlamış oldukları kira kontratlarına belki hayatlarında ilk imzayı atıyor. 

Öğrenciler ev tutarken daha önce elektrik borcu var mı, su borcu var mı, bunları araştırıp tutsunlar. Tüm bunları yaptıktan sonra kira kontratlarını imzalasınlar." 


Serdal Günay/Akşam Gazetesi  Ankara  eki


Geri Dön