24 / 04 / 2024

Ankara'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı!

Ankara'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, şehirlerin gelişimi için gerçekleştirilen kentsel dönüşüm sürecini masaya yatırdı. Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı, Gençlik Parkı Kabul Salonu'nda gerçekleşti.



Ankara Büyükşehir Belediyesi, şehirlerin gelişimini en doğru şekilde sağlamak amacıyla kentsel dönüşüm sürecini karar alıcılar ve uzmanların katılımıyla masaya yatırdı. Kırsaldan kente göçün arttığına dikkat çekilen toplantıda, sağlıklı şehirleşmede en temel sorunun gecekondulaşma olduğu vurgulandı 


Büyükşehir Belediyesince kurulan  Ankara  Şehir Araştırmaları Merkezinin (ŞAR) organize ettiği Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı, Gençlik Parkı Kabul Salonu'nda yapıldı. Çalıştay'da Başkent'te iyileştirme yapılabilecek alanlarla geçmişten günümüze uzanan sürecin en doğru şekilde ilerlemesine katkı sağlamak üzere 'Kentsel Dönüşümde 4 E' yaklaşımı olan 'etik, estetik, ekonomi ve emniyet' konuları ele alındı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını, bu oranın ise 2050 yılında yüzde 70'lere çıkacağının tahmin edüdiğini söyledi. 

GECEKONDULAR YIKILIYOR 

Kırsaldan kente gelen insanların temel sorunlarının başında barınmanın geldiğini vurgulayan Asmı Balcı, şöyle konuştu: "Gelişmiş ve az gelişmiş olan ülkelerde, gecekondu sorunu otomatik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat artan kentleşme ile birlikte birçok ülke kendi perspektifinden bu soruna çare üretmeye başladı. Ülkemizde de bu konuyla ilgili çalışmalar 1990'lı yıllarda hız kazandı." Ödüllü kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara'nın daha yaşanabilir şehir haline geldiğine dikkat çeken Asım Balcı, Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: 

2 BİN 890 HEKTAR DÖNÜŞTÜ 

"2016 Aralık ayı itibariyle Başkent'te uygulanmakta olan kentsel dönüşüm alanı toplam 2 bin 890 hektardır. Bu kapsamda dönüştürülecek gecekondu sayısı ise 30 bin civarındadır. Bugüne kadar yaklaşık 17 bin gecekondu yıkıldı. Bunun yanı sıra 2 bin 200 adet yapımına yeni başlanmış, toplamda da 15 bin 500 adet konut ürettik. Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşümler için eski parayla 2 triyon 100 milyon lira belediye bütçesinden kaynak aktarıldı. Gecekondu sahiplerine kira yardımı olarak da bugüne kadar 200 milyon TL'lik yardım yapıldı. 


Posta Ankara


Geri Dön