24 / 04 / 2024

Ankara'da Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 768 konut sahiplerini buldu!

Ankara'da Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 768 konut sahiplerini buldu!

Mamak Necmettin Erbakan Kültür ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen konut kura teslim törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, milletvekilleri ve gecekondu sahipleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.




  Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Mamak 1. Etapta daha önce teslim edilen 379 konutun ardından 768 konut daha çekilen kura ile sahiplerine verildi. Ayrıca 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında  Ankara  Büyükşehir Belediyesi tarafından tapu tescili sağlanan vatandaşlara da tapuları dağıtıldı.   


Mamak Necmettin Erbakan Kültür ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen konut kura teslim törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, milletvekilleri ve gecekondu sahipleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


 


“VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRMENİN SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ”


         Vatandaşların yoğun alkışları ve  tezahüratlarıyla kürsüye gelen Başkan Melih Gökçek konuşmasına “Allaha hamd mamak_768_konut_kura_BAR_0913.JPGolsun ki  sözümüzü tutmanın gururunu yaşıyoruz. Sizleri mutlu görmek bizi daha çok mutlu ediyor” sözleriyle başladı.


         Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Dünyanın en büyük projesi olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Ben bu büyüklükte bir projenin varlığını duymadım, işitmedim. Ve böyle büyük bir işe bismillah diyerek başladık, başladığımızdan bu yana da ciddi mesafeler aldık. Düşüne biliyor musunuz? Sadece belediye imkanları ile 5 bin 150 konutun ihalesini yaptık. Bu son derece büyük bir rakam… İnşallah sizin de dualarınızla önümüzdeki dönemde hızlandıracağız” dedi.


          Projenin 14 mahalleyi kapsayarak 11 etap halinde yapıldığını ifade eden Başkan Gökçek, şöyle konuştu: 


         “Proje zemininde yaklaşık 13 bin 800 gecekondu yer almaktadır. Bugüne kadar 6 bin 600 gecekondu sahibi ile oturduk anlaştık.   Uzlaşma işlemlerinin yoğun olarak  devam ettiği 1.,4.,5., ve 6. öncelikli etaplarda yer alan 3 bin  gecekondunun ise yıkımını gerçekleştirdik. ”


             


1. ETAPTA YER ALAN TÜM KONUTLAR TESLİM EDİLDİ


          1.Etap kapsamında bölgede, daha önce 379 adet konutun kurasının çekilerek hak sahiplerine teslim edildiğinin altını çizen Başkan Gökçek, “Bugün ise üretimi tamamlanan 768 konutun kurasını da Allah nasip ederse noter huzurunda gerçekleştireceğiz. Ve sizler evlerinize kavuşmuş olacaksınız. Bu kura sonucunda böylece 1. Etap kapsamında belediye ile sözleşme imzalamış tüm hak sahiplerinin evlerini teslim etmiş oluyoruz” diye konuştu.


         Başkan Gökçek,  ayrıca Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde 1.,4.,5. ve 6 öncelikli etaplar da üretimi devam eden veya projesi onay aşamasında olan toplam 5 bin 150 konutun  olduğunu belirterek, bu konutları da inşa ederek gelecek yıl sonuna kadar vatandaşlara teslim etmek istediklerini söyledi.


 


-MAMAK’IN TALİHİNİ DEĞİŞTERECEĞİZ


           1. Etapta 32 bin metrekare ticari alan üretiminin temelinin atıldığını ifade eden Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Buranın da şu anda inşaatına başladık,temelini geçen hafta attığımız 32 bin metrekarelik yer yıl sonunda bitmiş olacak. Bu ticaret alanı ile siteler esnafına büyük iyilik yaptık.  Mamak’ın ilk defa ticari anlamda talihini değiştirecek bir olay. Burada mobilya satış mağazaları yapıyoruz. Burada siteler esnafı toplu olarak mağazalar açacak.  Bu bölgeye gerçek anlamda renk katacak. Burada böyle bir alanın olması Mamak’ımızın kalitesini ciddi anlamda arttıracak. Bu ticaret alanımıza süpermarket, mobilya, showroom ve satış mağazaları, hak sahibi dükkanları, açık ve kapalı otoparklar gibi sosyal donatı tesisleri inşa edilecek. Yine burada 48 bin 670 metrekarelik ticaret alanının da ihalesi yapılacak. Ama ben şahsen şunu düşünüyorum. Burada showroom açıldıktan sonra burayı da oraya ilave ederiz. Böylece Ankara’nın mobilya merkezi haline getiririz.”  


 


“BELGESİZ OLANLAR DA EV SAHİBİ YAPILDI ”


                  Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Mamak Projesi’nde yer alan belgesiz statüsündeki gecekondu sahiplerinin olduğunu da kaydeden Başkan Gökçek, daha sonra şunları söyledi:


         “TOKİ ile belediyemiz, belgesiz statüsündeki gecekondu sahipleri için Mamak İlçesi Kusunlar Mahallesi’nde 1374 adet konut üretti. Bugüne kadar Kusunlar’da üretilen, sözleşme imzalayan 839 konutu birinci kura paketinde,  223 adet konutu ikinci kura paketinde vatandaşlara teslim ettik. Vatandaşlarımız evlerinde oturmaya başladı.”


           Proje kapsamında konutların yanı sıra sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla örnek olacağını ifade eden Başkan Gökçek, “ 1. Etapta 138 bin metrekare park ve yeşil alan yer alıyor. Bunların 50 bin metrekaresinin yapımına başlandı. Ayrıca öncelikli etaplarda toplamda yaklaşık 102 bin 500 metrekare eğitim ve öğretim alanları, 66 bin 700 metrekare sağlık alanı, 27 bin 800 metrekare tesis ve 198 bin metrekare kentsel servis alanları yer alıyor” diye konuştu.  


      


         -50. YIL KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ TAPU DAĞITIMI


        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ayrıca bir diğer kentsel dönüşüm projesi olan 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 50 kişiye tapu dağıtımı gerçekleştirileceğini ifade ederek, “108 hektar alandan oluşan projenin İmar Planları ve Parselasyon Planı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bitirilerek, planların tapuya tescili sağlandı. Tapu Tahsisi olanlar tapularını Mamak tarafında kalanlar Mamak Belediye Başkanından alacak. Bu kısımda herhangi bir sorun yok. Biliyorsunuz, tapu tahsisi ile ilgili belgeler ilçelerde bulunuyor.  Bazı yerler de Çankaya Belediyesi sınırlarında kalıyor. Bunun içinde Çankaya’ya bize devir etmeleri konusunda yazı yazdık.  Biz vatandaşa tapuları verelim ama Çankaya her zaman aksilik çıkarmaya alışıktır. Sorun çıkarırlarsa 3 aylık bir sürenin ardından biz yapmaya çalışacağız. Mamak bölümünde hiçbir sorun yoktur. ”


       Başkan Gökçek, bölgenin emsal değerlerini de yüksek tuttuklarını vurgulayarak, “Taşınmaz malikleri, konutlarını kendileri yapabilecekler. Örneğin bir arsanın içinde 8 tane hissedarsanız, bir araya geldiniz. Bir kişi anlaşmadı, böyle durumda Büyükşehir Belediyesi’ne geleceksiniz. ‘Biz anlaşamıyoruz’ diyeceksiniz. ‘Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında siz mamak_768_konut_kura_BAR_0884.JPGbizim buraları kamulaştırın bize kendi dairelerimizi verin’ diyeceksiniz. Onlar da mecburen anlaşacaklar. Anlaşmayanların haklarını koruyacağız. Her türlü yardımı yapacağız. Yani biz inşaatını yapamayanların da garantörü olacağız” şeklinde konuştu.       


               


“BAŞKAN GÖKÇEK’E GÜCÜMÜZE GÜÇ KATTIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ”


Kura çekiliş töreni öncesinde konuşan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesinin mutlu adımlarından birini daha gerçekleştirdiklerini ifade ederek,  “Yapımı biten 768 konutun kura çekimi ile yine Mamak bölgesinde bulunan 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesinin tapu dağıtımın gerçekleştiriyoruz.  Bu vesile ile şahsım adına, ilçem adına ve sizler adına bu konularda her zaman duyarlı olmasıyla ve bizlere verdiği destekle gücümüze güç katan Sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu projenin yapılacağına kimse inanmıyordu. ‘Bunlar hayal satıyor, böyle projeyi gerçekleştiremeyecekler’ diye... Ama tüm engellemelere rağmen bu noktaya geldik. Konutların bir kısmını teslim ettik. Ve yeni konutlarında yapımı sürüyor” dedi.


        


      “OTURACAĞI EVİN KURASINI HERKES KENDİSİ ÇEKSİN”


        Konuşmaların ardından kura çekimine geçmeden önce Başkan Gökçek, 50. Yıl projesi kapsamında bulunan vatandaşlardan 50 kişiye tapularını dağıttı.


         Tapu dağıtımından sonra 768 konutun kurası 45. Noter huzurunda gerçekleştirildi. Başkan Gökçek’in katılımıyla sembolik olarak gerçekleştirilen kura çekiminde Başkan Gökçek,   isimlerini kurayla belirlediği kişilerin ev kuralarını kendilerinin çekmesini istedi.


Başkan Gökçek, “Kuraları siz çekiyorsunuz… Herkes kendi şansını belirlesin. Herkes huzur ve mutluluk içinde otursun” dedi.




Ankara Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön