24 / 04 / 2024

Ankara'da konut satış oranları yüzde 32 arttı!

Ankara'da konut satış oranları yüzde 32 arttı!

TÜİK'in açıkladığı mart ayı konut satış oranları, Ankara'daki 'canlanmayı' gözler önüne serdi. Konut satışlarında Türkiye genelinde yüzde 32.4 gibi bir artış olurken, başkentte de önceki yıla göre satışlar yüzde 32 arttı.



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı mart ayına ilişkin konut satış rakamları hem Türkiye için hem  Ankara  için çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Konut satışlarında Türkiye genelinde yüzde 32.4 gibi yüksek oranda yaşanan artış, piyasada konut iştahının devam ettiğini gösterdi. 


DARALMA SONA ERDİ 

Bu rakamların önemini daha iyi anlayabilmek için eski verileri anımsamakta fayda var. 2014 yılının tamamında konut satışları 2013 yılının sadece binde 6 üzerine çıkmıştı. Bu rakam 2013 yılı ile 'başabaş' değerlendirilebilir. 


2014 yılında bir önceki seneye göre Ankara, İstanbul ve İzmir'de konut satışlarında gerileme yaşanmıştı. Satışlar Ankara'da 138 binden 132 bine, İstanbul'da 235 binden 225 bine, İzmir'de ise 72 binden 71 bine düşmüştü. Bu da 'büyükşehirlerde konutta doygunluğa erişildi mi?' sorusunu akla getirmişti. Mart ayı rakamları, öncelikle üç büyük il açısından konuta talebin devam ettiğine işaret ediyor. Ancak en büyük canlanma Ankara'da yaşanıyor. Martta geçen yılın aynı ayma göre satıştaki artış İstanbul'da yüzde 24, İzmir'de yüzde 17 olurken, Ankara'da bu oran yüzde 32 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde satışlar İstanbul'da yüzde 7, İzmir'de yüzde 12, Ankara'da yüzde 15 oranında arttı. 


7 BİN 720 YENİ KONUT 

Yılın ilk üç ayında Ankara'da ikinci el konutlara ilginin daha yüksek olduğu dikkat çekti. Geçen yılın ilk çeyreğinde satılan konutların yüzde 41'i ilk el satışlardan oluşuyordu. Bu seneki satışlarda ise bu oran yüzde 38'e geriledi. Türkiye genelinde 2015'in ilk çeyreğinde toplam satışların yüzde 44'ünü ilk el satışlar oluşturdu. Bu dönemde 7 bin 720 adet yeni konut satıldı. 


KREDİ KULLANIMI ARTTI 

2015'in ilk çeyreğinde konut alımında kredi kullanımında ciddi artış gözlendi. Martta kredi kullanılarak alınan konut sayısı Türkiye genelinde yüzde 85, Ankara'da ise yüzde 100 arttı. Ankara'da üç aylık dönemde ise yüzde 60 oranında artış oldu.

 

Nüfusa göre Ankara birinci 

İlk üç aylık dönemdeki konut satış rakamları illerin nüfusuyla oranlandığında Ankara'nın konut piyasası canlılığında açık ara önde olduğu görülüyor. İlk çeyrekte Türkiye genelinde ve İstanbul ile İzmir'de on bin kişi başına 4 konut satılırken, Ankara'daki satış rakamı 7 olarak gerçekleşti. 


14.4 milyonla neredeyse Ankara'nın üç katı büyüklüğe sahip İstanbul'da üç aylık dönemde 56.2 bin konut satıldı. Nüfusu 5.2 milyon olan Ankara'da ise 34.7 bin adet satış gerçekleştirildi. Ankara'daki bu konut iştahı, yeni konut projesi yatırımcılarını da cesaretlendiriyor. 


Habertürk


Geri Dön