29 / 03 / 2024

Ankara’da konut satışları yüzde 20 oranında azaldı!

Ankara’da konut satışları yüzde 20 oranında azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayı konut satışlarını açıkladı. Bu verilere göre, konut satışlarında Ankara’da yüzde 20 oranında bir azalış görüldü



Türkiye genelinde konut satışları 2015 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,1 oranında azalarak 92 bin 483’e geriledi. Konut satışlarında, Eylül ayında İstanbul 15 bin 994 konut satış ile en yüksek paya (%17,3) sahip olurken İstanbul’u, 9 bin 810 konut satışı (%10,6) ile  Ankara  izledi. Ankara’da bir önceki yıl ve aya göre konut satışında yaşanan azalışı seçim belirsizliğine ve 9 günlük bayram tatilinin Eylül ayına denk gelmesine bağlayan Taylan, şöyle devam etti:


“Bir önceki aya baktığımızda Ankara’da 13 bin 139 konut satıldığını görüyoruz. Eylül ayında ise bu oran 9 bin 810’ a geriledi. Bu gerilemedeki en önemli etken 9 günlük bayram tatilinin Eylül ayına gelmesi ve Başkentlilerin tatile gitmesidir. Diğer unsur ise hükümetin kurulamasında ötürü etkili olan belirsizlik ve bundan kaynaklı tedirginliktir.”


“KASIM’DA PİYASA NORMALE DÖNECEKTİR”


TÜİK’in Ankara istatistiklerine dair değerlendirmelerini HT Ankara ile paylaşan Taylan, 2015 Ocak ayından bu zaman dilimine kadar Başkent’te 108 bin konut satışı gerçekleştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


“TÜİK verilerine göre, Ağustos ayında 13 bin 139, Eylül ayında ise 9 bin 810 satış gerçekleşti. Bir önceki yılın Eylül ayında ise 12 bin 615 satış gerçekleşmişti. Bu verilere bakıldığında konut satışında düşüş olduğunu görüyoruz.Bu düşüşün nedenini bir çok sebebe bağlamak mümkün. En önemli sebep dokuz günlük bayram tatilinin Eylül ayına denk gelmesi. Diğer bir sebep ise seçim belirsizliğinden kaynaklı belirsizlik. Bu nedenlere Ankara’da yaşanan patlamada eklenince konut satışları olumsuz etkilendi. Bu, tüm Türkiye genelinde yaşanan daralmanın seçimlerden sonra toparlanacağını düşünüyoruz.”


Taylan, Ankara’da nitelikli konut anlamında da büyük bir açık olduğunu söyledi. Konut sayısının nüfus yoğunluğunu karşılamadığını savunan Taylan, Kırşehir, Çankırı ve Çorum gibi kentlerden Başkent’e yoğun göç olduğunu vurgulayarak “Depreme dayanıklı konut ve konut yenileme anlamında ciddi bir açığımız var. Nüfus artışının da yüksek olması bu konut açığının kapanmamasına neden oluyor” diye konuştu.,,


Habertürk


Geri Dön