20 / 04 / 2024

Ankara'da metrobüsler hizmete giriyor!

 Ankara'da metrobüsler hizmete giriyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan 250 metrobüslerin ilk partisi olan 50 adedi düzenlenen törenle hizmete girdi



Ankara Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen törende ''doğalgazlı, alçak tabanlı, klimalı, engelli platformlu'' metrobüslerin tanıtımı yapıldı. 

     Törende yaptığı konuşmaya ''Dünyanın en büyük yeşil filosuna, doğalgazlı filosuna hoş geldiniz'' diyerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, dünyada bu kadar büyük doğalgazlı filo olmadığını, 1090 tekli otobüsün üzerine 250 tane metrobüs eklediklerini söyledi. 

     Metrobüsleri bu aydan itibaren teslim almaya başladıklarını ifade eden Gökçek, önümüzdeki yıl Mayıs ayına kadar 250 adet metrobüsün alımının tamamlanmış olacağını bildirdi. 

     Söz konusu 250 metrobüsün toplamını 165 milyon liraya mal ettiklerini anlatan Gökçek, tanesinin 660 bin liraya denk geldiğini, bunun da şimdiye kadar emsalleri arasında en ucuz alınan otobüs olduğunu kaydetti. 

     Söz konusu metrobüslere ilave olarak metrobüs tarzında olan 250 dizel Mercedes araç ekleyeceklerine işaret eden Gökçek, bunların da tanesini 530 bin liradan alacaklarını ve toplamda 132 milyon lira para ödeyeceklerini söyledi. 

     Gökçek, ''Bunun toplamdaki anlamı şu 500 otobüs karşılığı 297 milyon 658 bin lira  Ankara  Belediye bütçesinden çıkmış olacak. Türkiye'de şimdiye kadar belediyelerin otobüslerin arasında en ucuz olarak aldığı otobüsler bunlar'' dedi. 

     Yeşil filo sayesinde Ankara hava kirliliğine çok ciddi katkıda bulunacaklarını vurgulayan Gökçek, yeni birtakım uygulamalara geçtiklerini bu kapsamda ekspres yeni servislere başlayacaklarını, uygulamanın da ilk Gölbaşı'ndan başlayacağını kaydetti. Gökçek, şöyle devam etti: 

     ''Gölbaşı içinde eski solo otobüslerimiz bütün mahallelerin içerisinde bir nevi servis otosu gibi dolaşacak, vatandaşları toplayacak ve metrobüslerin kalktığı ana durağına getirecek, o ana duraktan da bir başka ana durağa kadar ekspres olarak rahatlıkla gidebilme imkanı olacak. Niyetimiz Ankara'nın ilk durağına metrobüslerle vatandaşımızı iletmek. Aynı hat üzerinde Kızılay'a gidene kadar aktarmalarda herhangi bir ücret alınmayacak, bundan amacımız vatandaşımızın daha konforlu, daha hızlı seyahat yapması ve daha sık otobüslerin değişik semtlere gelmesi.'' 

     

     -Metrobüslerde engelli vatandaşlar da düşünüldü- 

     

     Alınan metrobüslerin engelli vatandaşlara çok rahat hizmet vereceğini belirten Gökçek, ''Alçak tabanlı ve içerisinde de özellikle teknik olarak türlü cihaz var, içeride kameralılar var, her şeyi takip etme imkanı söz konusu, ayrıca klimalar son derece mükemmel. Teknolojinin bütün nimetlerini bu otobüsler içinde görebilmek nasip olacak'' şeklinde konuştu. 

     Gökçek, 6 aya kadar niyetlerinin akıllı otobüs duraklarına geçmek olduğunu da belirtirken, bu şekilde vatandaşların kendi telefonlarından hangi otobüsün nereden, hangi saatte hareket edebileceğini rahatlıkla takip etme imkanı olacağını kaydetti. 

     

     -Metrobüslerin hatları sarı şeritlerle belirlenecek- 

     

     Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gökçek, bu otobüslere özel bir yol dizayn edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine şunları kaydetti: 

     ''Özel yol çalışmalarını deneyeceğiz. Bizim İstanbul'dan farklı olarak, İstanbul gibi geniş E-5 karayolunda olduğu gibi metrobüs hattı ayırabilmek mümkün olmuyor, biz yolun sağından özellikle bir şeritlik yolu metrobüs için ayıracağız. Ancak Eskişehir yoluyla Konya yolunun çakıştığı yerde her halükarda isteseniz de istemeseniz de sağa dönüşler olduğu için en sağ koridoru veremiyorsunuz. Orada da özel bir çalışma yapacak arkadaşlarımız. O çalışmanın neticesini sizlerle paylaşacağız. Yani metrobüs için yol ayıracağız, o yolların sarı şeritlerle ayrılmış olacağını görecekseniz. Fakat sağa dönüşleri belli yerlerde engelleyemediğimiz için oraları kesik çizgilerle geçeceğiz orada ister istemez metrobüslerin maalesef bazı sıkıntıları olacak.'' 

     Ankara'da Emniyet Sarayı civarında şerit sayısından kaynaklı trafikte sıkıntılar olduğuna işaret eden Gökçek, bu bölgeyi 4 şeride çıkartmak suretiyle, dördüncü şeridi metrobüslere ayıracaklarını, bu konuda çalışmalar yapılacağını ifade etti. 

     Bunlara ilişkin önce bir pilot uygulama yapacaklarını ve halkın memnuniyetine göre diğer bölgelere yayacaklarını anlatan Gökçek, ilk ekspres otobüs uygulamalarını da Sincan'dan başlatacaklarını, bu şekilde vatandaşların Kızılay ve Ulus'a durmadan ve zaman kaybetmeden gidebileceğini ifade etti. 

     

     -Diğer konuşmacılar- 

     

     AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan da Ankara'nın idari ve siyasi bir başkent olmasının yanı sıra hizmetler yönüyle de bir marka olduğunu belirtirken, Ankara'ya metrobüs hizmetinin halkın yaşam kalitesini artıracak çok güzel bir hizmet olduğunu ifade etti. Alparslan, ''bu hizmetin Ankaramız için, bir marka şehir olan başkentimiz için hayırlı olmasını diliyorum'' dedi. 

     MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ CEO'su Tuncay Bekiroğlu da MAN'ın Ankara fabrikasında, Ankaralı işçiler tarafından yapılan söz konusu metrobüslerin kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. 

     EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu da vizyonlarının ve en büyük arzularının büyüyen ve gelişen Ankara'da huzurlu, kaliteli ve konforlu ulaşım hizmetini sunarak vatandaşları toplu taşımaya özendirmek olduğunu ifade etti. 

     Bu çerçevede otobüs filosunu sürekli yenileyerek yaş ortalamasını düşürdüklerini anlatan Tahiroğlu, bunu yaparken çevreyi kirletmeyen, engelli vatandaşların daha rahat kullanabilecekleri otobüsleri filoya katmaya gayret ettiklerini kaydetti. 

     Mevcutta bin 90 adet olan doğalgazlı otobüs sayısının alınan 250 körüklü otobüsle bin 340'a çıkacağını belirten Tahiroğlu, ''Filosunda Avrupa'da bu sayıda doğalgazlı otobüs bulunduran yegane kuruluşlardan biriyiz'' dedi. 

     Ankara'da toplu taşımayı cazip kılmak için yeni projeler uyguladıklarını kaydeden Tahiroğlu, ''Bu kapsamda toplu taşıma araçlarını kullanacak vatandaşların hem mobil ortamda hem de web ortamında ayrıca android ve iphone özel uygulamalarıyla bulunduğu konuma en yakın durağı tespit edebilmekte, bu duraktan geçen otobüs hatlarını ve bu otobüslerin durağa gelme zamanlarını online olarak öğrenebilecektir. Bu sayede vatandaşlarımız zaman kaybı olmaksızın ve durakta gereksiz beklemeksizin istedikleri yere toplu taşıma hizmetinden yararlanarak gidebileceklerdir'' diye konuştu. 

     Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve beraberindekiler yeni metrobüslerde incelemelerde bulundu. 

     Metrobüslere binen engelli vatandaşlar da yeni uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

AA


Geri Dön