25 / 04 / 2024

Ankara'da otoparklara tek tarife!

Ankara'da otoparklara tek tarife!

Ankara'da 1 Mart’tan sonra uygulanacak yeni kararla birlikte otoparklara fiyat tabelası konulması zorunlu olacak, görevlileri tek tip giyinecek, büyük araçlar park ettirilmeyecek. İşte ücret tarifesi...



Büyükşehir Belediye Meclisi, tartışmalara konu olan yol kenarı otoparklarda düzenlemeye gitti. Ücretlerin de güncellendiği 1 Mart’tan sonra uygulanacak yeni kararla birlikte otoparklara fiyat tabelası konulması zorunlu olacak, görevlileri tek tip giyinecek, büyük araçlar park ettirilmeyecek.


Başkentlilerin en çok şikayet ettiği,  Ankara  Hürriyet’in defalarca gündeme getirdiği, ‘yol kenarı otopark ücretleri’ tarifesi ve uygulamasında değişiklik yapıldı.


Önceki gün Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen Hukuk ve Tarifeler Komisyonu raporunda, açık ve yol boyu otoparklarda motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs, traktör, karavan, cip, otobüs, kamyon, çekici şeklinde gruplara ayrılmış olduğu, saat ve araç cinsine göre değişkenlik arz eden 15 fiyat uygulaması bulunduğu belirtildi. Uygulamanın vatandaş ve işletmeci arasında sık sık tartışmalara neden olduğu ve tarifenin çok olmasının da tabelalara fiyat tarifesinin konulmasını güçleştirdiğine dikkat çekildi.


1 MART’A KADAR SÜRE TANINDI


Raporda, diğer illerde yapılan uygulamaların incelendiği, çoğu bölgede tek veya çift fiyat uygulandığı, sirkülasyonun yoğun olduğu yerlerde de saatlik ücret belirlendiği ifade edildi. Bu nedenle yol boyu otoparklarının özelliği ve trafik yoğunluğu dikkate alındığında otobüs, kamyon, karavan, traktör ve çekicilerin park etmesinin trafiği olumsuz etkileyeceğinden dolayı park ettirilmemesinin uygun olacağı, vatandaşla yaşanan şikayetlerin önüne geçebilmek için 5 ayrı süre tarifesinin 3 ayrı süre tarifesine düşürülmesine karar verildi. ANFA’ya, belirtilen hususlara uyulması için 1 Mart’a kadar süre tanındı.


SÜREKLİ DENETİM ALTINDA TUTULACAK


Meclis’te oy çokluğuyla kabul edilen kararda otoparklar için getirilen yeni düzenlemeler şöyle sıralandı:

* Fiyat tarifesi, otoparklarda vatandaşların görebileceği uygun yerlere Ulaşım Daire Başkanlığı’nca belirlenen ebatlarda konulacak ve devamlı olarak takip edilecek.

* Araç otoparktan ayrıldıktan sonra (yol boyu otoparklar için) gün içerisinde farklı bir saatte gelmesi durumunda yeni ücrete tabi olacak.

* Süre kargaşasına son vermek için otopark görevlilerince el terminali kullanılması zorunlu olacak.

* Otopark çalışanları özellikle trafik polislerinin kullandığı ikaz yeleklerinden tek tip kıyafet giyinecek.

* Otopark çalışanları, vatandaş tarafından rahatlıkla görülebilecek şekilde kimlik bilgilerinin yer aldığı yaka kartı takacak. 

* Alınan tüm kararlar Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ile İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı tarafından denetlenecek.


CHP: BELEDİYE KENDİ İŞLETSİN


CHP Grubu, yeni düzenlemeye ret oyu verdi. CHP Meclis Üyesi Haydar Demir yol kenarındaki otoparklarda kayıt dışı uygulamaların olduğunu savunarak şöyle konuştu: 

“İşletmeci şirketin çalışanlar ya da şirketin bizzat kendisinin kötü niyeti ile vergi usül kanununa uygun olmayan fiş ya da fatura verilmeksizin kayıt dışı bir para kazanılması söz konusu. Buradan yararlanmak isteyen vatandaşa alelade kağıtlar verilerek bir kazanç elde edildiğini son zamanlarda duyuyoruz. Buradan elde edilen paranın kime nasıl aktarıldığına dair bir kuşku var. Bu otoparklar belediye şirketi tarafından işletiliyor olsaydı bu kayıtdışı uygulamaların olmayacağı düşüncesindeyiz. BU nedenle de taşeron şirketlere devredilmesini uygun görmüyoruz.”


İŞTE YENİ FİYAT TARİFESİ


AÇIK VE YOL BOYU OTOPARKLAR (TÜM ARAÇLAR)

0-15 dk. ücretsiz (yol boyu otoparklar için)

15 dk.-4 saat arası KDV dahil 5 TL

4 saat-8 saat arası KDV dahil 7 TL

Tam gün KDV dahil 10 TL


ÇOK KATLI VE KAPALI OTOPARKLAR (TÜM ARAÇLAR)


0-1 saat arası KDV dahil 5 TL

1-4 saat arası KDV dahil 7 TL

4-8 saat arası KDV dahil 9 TL

Tam gün KDV dahil 12 TL


BAKANLIK DA DÜĞMEYE BASTI


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde yaşanan otopark sorununu kökten çözmek için düğmeye basıyor. Bakan İdris Güllüce’nin, “otopark sorununu çözmek için devrim niteliğinde” olduğunu belirttiği düzenlemeye ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nce yapılan çalışmayla, bugünün koşullarına göre yetersiz kaldığı ifade edilen İmar Kanunu’ndaki otopark maddesi revize edilecek, bu kapsamda yeni bir yönetmelik çıkarılacak. Günümüz koşullarında her ailenin 2-3 aracı olduğu göz önünde bulundurularak, yeni düzenlemeyle, yeni yapılarda, otopark sorununun kendi parseli içinde çözülmesi gerekecek. Sorunun binanın parselinde çözülmesinin mümkün olmadığı durumlarda “otopark sertifikası” uygulaması devreye girecek.


HER DAİREYE BİR YER


Türkiye’de ilk olacak uygulamayla, bölgeden ya da belediyelerce işletilen yol boyu otoparklardan her daire için bir yer ayrılacak, bu bölüm tapuda tescillenerek daireyle birlikte alınıp satılacak. Uygulamayla, parselinde otopark yeri ayrılamayan daireler için, bölgeden ya da belediyelerce yol boyu otopark işletmeciliği çerçevesinde tescillenen yerlerden bir alan ayrılacak. Tapuda, bu alanın belirlenen bağımsız bölüme tescili kaydıyla sertifika düzenlenecek. Konut, sertifikayla bir bütün olarak alınıp satılacak. Düzenlemeyle ayrıca otoparkların tasarımından yapımına ve işletmesine kadar bütün yetkiler belediyelere verilecek. Oluşturulacak otopark hesabıyla da, otoparktan gelen para otoparka harcanacak.


Hürriyet Ankara




Geri Dön