19 / 04 / 2024

Ankara'da zihinsel engelliler için yaşam merkezi açılıyor

Ankara'da zihinsel engelliler için yaşam merkezi açılıyor

Ankara'da yapılan zihinsel engelliler için yaşam merkezi yılsonuna kadar tamamlanacak



Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneği, zihinsel engelli çocuğu bulunan her anne babanın yaşadığı, "Ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak" endişesine, hayırseverlerin katkısıyla yapılan yaşam merkeziyle çözüm getirecek.

Engelli oğlu bulunan emekli öğretmen Ömer Koç'un girişimleri ve hayırseverlerin katkısıyla yapımına başlanan merkez, zihinsel engelliler için istihdam, rehabilitasyon, bakım merkezi, kreş ve misafirhaneyi bünyesinde barındıracak.

Zihinsel Engelliler Federasyonu ve Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneği Başkanı Ömer Koç, AA muhabirine, Fransa'da öğretmenlik yaptığı dönemde 37 yaşındaki zihinsel engelli oğlunu götürdüğü kampüsün, ihtiyaç duyulan birçok merkezi bir arada barındırdığını gördüğünü söyledi.

Bunun üzerine merkezin benzerini Türkiye'de kurmaya karar verdiğini anlatan Koç, "Emekli olunca harekete geçtim. Derneğimiz de bu amaçla, zihinsel engelli çocuğu bulunan ailelerin katılımıyla oluşturuldu. Amacımız eğitim çağının dışına çıkan zihinsel engellilerin çalışıp üretim yapabileceği atölyeler, rehabilitasyon ve bakım merkezi, misafirhane ve kreşten oluşan yaşam merkezini Türkiye'ye kazandırmak" dedi.

-"İNŞAAT İŞÇİLERİNDEN 2 GÜNLÜK YEVMİYEYLE DESTEK"-
Hayırseverlerin desteğiyle yaşam merkezinin temelini 2004 yılında attıklarını bildiren Koç, merkezi sadece yardımseverlerin katkısıyla yaptıklarını anlattı.

Projeye mimar ve mühendislerin de ücret almadan destek verdiğini kaydeden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yenimahalle Belediyesi, bizimle sözleşme yaparak hafriyatımızı üstlendi. Ayrıca imar ve belediye harcı almayarak büyük katkı sağladı. 10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da maddi katkı sağladı. İnşaat işçileri 2 günlük yevmiyesini bağışladı. Cumhurbaşkanının da inşaatlarda çalışan işçilerin de burada tuğlası var. Ancak destek geldikçe devam edebildiğimiz için inşaatın tamamlanması uzun sürdü."

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın iki katının kaba inşaatı tamamlanan ve üçüncü katta çalışmaları süren inşaatı gezdiğini anlatan Koç, "Belediye Başkanımız, projeyi çok beğendi ve bize binayı kendilerinin tamamlayacağı sözünü verdi. Bina, yıl sonuna kadar tamamlanıp anahtar teslimi olarak bize verilecek" diye konuştu.

-İNŞAAT HALİNDEKİ BİNADA TAKI YAPIP GALOŞ ÜRETİYORLAR-
Projelerinden bir kısmını hayata geçirmek için inşaatın tamamlanmasını beklemediklerini anlatan Koç, binadaki 2 odayı düzenleyerek atölye haline getirdiklerini söyledi.

Zihinsel engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıyı çocuğundan dolayı iyi bildiğini ifade eden Koç, "Okul dönemleri bittikten sonra arkadaşlarından ayrılarak eve kapanmaları onlar için büyük kabus. Açtığımız atölyede gençler takı tasarımı yapıp, galoş üretiyor. Bir hastanenin ve Batıkent'teki bazı ana okullarının galoşlarını veriyoruz. Gelir, çocuklara eşit dağıtılıyor. Bu sayede arkadaşlarıyla bir arada olup bir şeyler başarmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Yenimahalle Belediyesi de öğle yemeğimizi gönderiyor" dedi.

-"ACİL İŞİ ÇIKAN AİLELER ÇOCUKLARINI GETİREBİLECEK"-
Koç, merkez tamamlandığında atölyelerde en az 80 zihinsel engellinin istihdam edileceğini bildirdi.

Zihinsel engelli çocuğu bulunan anne ve babaların en çok "kendileri öldüğünde çocuklarına ne olacağı" endişesini yaşadıklarını dile getiren Koç,
"Çünkü onlar bakıma muhtaç, tek başlarına yaşayamaz. Bu nedenle merkezin iki katını kimsesiz kalan zihinsel engellilere ayıracağız. Anne babaları artık onlara bakamayacak duruma geldiğinde ya da hayatını kaybettiğinde, çocukları burada kalacak" diye konuştu.

Anne babaların acil işleri olduğunda çocuklarını bırakabilecekleri bir yer bulamadıklarını anlatan Koç, sözlerini şöyle tamamladı:
"Zihinsel engelli çocuğu kimse kabul etmiyor, komşusuna, akrabasına bırakamıyor. Şehir dışında cenazesi olsa gidemiyor. Böyle durumlar için merkezimizde bir misafirhane olacak. Çocuklarını bir süre buraya bırakabilecekler. Binada zihinsel engelliler için bakım merkezi ve kreş de bulunacak. Türkiye'de tüm bunların bir arada bulunduğu bir merkez daha yok. Projeyle, bu konudaki sorunları yerel bazda çözüme kavuşturacağız. Bunun yaygınlaşarak daha fazla engelliye ulaşılmasını umut ediyoruz."
AA


Geri Dön