28 / 03 / 2024

Ankara'daki AKM'nin yıkılmak istenmesi tartışma yarattı

Ankara'daki AKM'nin yıkılmak istenmesi tartışma yarattı

AKM'nin yıkılması kararını tepkiyle karşılayan AKM'nin mimarı Coşkun Erkal “Günay beğenmedi diye bu yapı yıkılmamalı” dedi



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi'ni (AKM), “çirkin ve estetikten yoksun bir yapı” şeklinde tanımlayarak yıkmak istediklerini açıklaması, tartışma yarattı. Eski Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Hüseyin Akbulut, “Ankara'da yarım kalmış onca proje tamamlanmayı beklerken, yıkmak niye?” derken, AKM'nin de içinde bulunduğu Hipodrom alanında, yıllardır inşa edilmeyen Kültür ve Kongre Merkezi projesi bulunan mimar Özgür Ecevit ve AKM'nin mimarı Coşkun Erkal, binanın yıkılmak istenmesindeki asıl nedenin,  Ankara  Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Milli Komite'yiyanlış bilgilendirmesinin olduğunu savundu.

AKM'nin mimarı Coşkun Erkal, merkezin ulusal bir yarışma sonucu, profesörlerden kurulu jürinin beğenisiyle inşa edildiğini söyledi.

Yıkmak niye?

Binanın “Ulusal Mimarlık Ödülü” kazandığını, ansiklopedilerde de yer aldığını anlatan Erkal, “Binanın yıkılmak istendiğini ne yazık ki bugün (dün) öğrendim. Ertuğrul Günay beğenmedi diye bina yıkılmamalı. Ayrıca mimar Özgür Ecevit'in o alana ilişkin projeleri bulunuyor ve bu projelere hiç başlanmadı bile. O bölgede bir milyon metrekare alan var. Bakanlık bu alana istediği binayı yapabilir. Yıkmak niye?” dedi.

Binanın Atatürk'ün 100. doğum günü anısına bir “anıt yapı” olarak inşa edildiğini anımsatan Erkal, hatta binanın yapım aşamasında halkın da parasal katkıda bulunduğunu belirtti. “AKM'de halkın da hakkı var. Ama ne yazık ki bina bugüne değin düşünüldüğü gibi çağdaş sanatlar alanına dönük kullanılmadı. Kültür Bakanlığı, beyefendiler ne derse yaptı. Başka gayelerle kullanıldı. Çok yazık oldu” diyen Erkal, binada mühendislik haklarının olduğunu vurguladı. Binanın yıkılarak mühendislik haklarının yok edilmesi istendiğini savunan Erkal, “Bana göre yıkımın ardındaki asıl neden, bizim yasal hakkımızdan kurtulmak. Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek de Milli Komite'yi yanlış bilgilendirdi. Gökçek'in çok büyük etkisiyle yıkılmak isteniyor” diye konuştu.

“Gökçek alanı boş istiyor”
Mimar Özgür Ecevit, AKM'nin yanında inşa edilmesi gereken Ankara Kültür ve Kongre Merkezi diye adlandırılan projenin sahibi olduğunu söyledi. Ecevit, “Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek o alanı boş istiyor” şimdi biz, bu isteğe de karşı çıkıyoruz. Cumhurbaşkanlığı'na bu konuda bir mektup yazıyoruz. Kültür tesislerinin Hipodrom alanından kaldırılması için” dedi

Büyük organizasyonlar yok

Eski Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Hüseyin Akbulut da şunları söyledi:
“Yarım kalan projeler bir türlü bitirilmediği için kentte uluslar arası hiçbir etkinlik düzenlenemiyor. Onca proje tamamlanmayı beklerken, yıkmak niye? Amaç yıkmak değil, yenilerini kazandırmak olmalı”

Bakanlığın yıkım yapabilmesi için bu alanda tek söz sahibi olan Milli Komite'nin onayını alması gerekiyor.
Selda Güneysu/Cumhuriyet


Geri Dön