18 / 04 / 2024

Ankara'daki kentsel dönüşüm Meclis'e taşındı!

Ankara'daki kentsel dönüşüm Meclis'e taşındı!

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Bakanlar Kurulunun aldığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilanına dayalı uygulamalara tepki gösterdi. Gök, TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.



CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Bakanlar Kurulunun aldığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilanına dayalı uygulamalara tepki gösterdi. Gök, Yeni bir Bakanlar Kurulu oluşumu beklenmeden, Ankara'da 4 ilçe ve 8 mahallede giderayak bağlayıcı kararlar alınmasının yarattığı endişe ve kuşkuların giderilmesi için uygulamaların durdurulmasını ve yeni hükümetin iradesine bırakılmasını istedi.

 

Levent Gök'ün konu ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde özetle şunlar kaydedildi:


"Bakanlar Kurulu kararlarının eki kararlar uyarınca, karar ekinde krokilerde sınır ve koordinatları gösterilen alanlar kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmiş bulunmaktadır. 23 Haziran 2015 tarih ve 29395 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının muhtelif tarih ve sayılı yazıları üzerine, 5393 sayılı Belediye Kanunun 73 üncü maddeıe göre 15.06.2015 tarihinde alındığı ifade olunmuştur. 


Alman Bakanlar Kurulu kararları ile kararlar kapsamında ilan edilen kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı sınırları içerisinde yer alan ve harca esas değer üzerinden belediyelere devredilen Hazineye ait taşınmazların, kentsel dönüşüm ve gelişim amacına yönelik imar planı ve uygulaması yapılmadan satılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Bakanlar Kurulu'nun 2015/7735 sayılı kararı  Ankara  Çayyolu kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmiştir." Gök,'ün yönelttiği sorulardan bazıları şöyle: 


- Seçimlerden hemen önce, kamuoyunun çok hassas olduğu konularda ve büyük bir duyarlılıkla ağaçlandırılmasına aktif katkıda bulunduğu alanların alman Bakanlar Kurulu kararıyla Büyükşehir Belediyesine devredilmiş olması bu alanların parsel parsel satılması anlamını içermediğini söyleyebilir misiniz? Bu konuda bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? 


- Spor, sosyal kültürel faaliyetlerin yapılabileceği aktif yeşil alanlar, açık spor ve oyun alanları, kurslar, gezinti alanı, hanımlar lokali kır gazinosu gibi değişiklikler bir ihtiyacı ifade etse de kamu oyunu en çok rahatsız eden park ve rekreasyon alanında yüksekliğin serbest bırakıldığı bir yapılaşma başlatılacağı iddiası doğru mudur? Bu konuda ivedi bir açıklama yapacak mısınız? 


- Yeni bir siyasal iktidarın gündemde olduğu içinde bulunduğumuz günlerde, görevi sona ermiş, yeni bir bakanlar kurulu teşkil oluncaya kadar göreve devam etmekte olan istifa etmiş bir Bakanlar Kurulu'nun Ankara'nın çeşitli ilçelerinde 8 mahallede kentsel dönüşüm kararları alıp uygulamaya koyarak yurttaşları endişe ve kuşku girdabına sürüklemesinden umulan bir toplumsal yarar var mıdır? Varsa nedir, kamuoyuna açıklar mısınız? 


- Ankara'nın Çankaya, Mamak, Gölbaşı ve Etimesgut ilçelerinde 8 mahalleyi kapsayan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanlarıyla ilgili uygulamaların durdurularak kurulacak yeni Bakanlar Kurulunun iradesine bırakılmasını sağlayacak mısınız?" 



Milliyet Ankara





Geri Dön