18 / 04 / 2024

Ankara'daki konut satış rakamları olumlu yönde!

Ankara'daki konut satış rakamları olumlu yönde!

TEMFED Genel Başkanı Hacı Ali Taylan, TÜİK'in konut satışı verilerini değerlendirirken, "Başkent'te İstanbul'un çok önünde bir konut satış grafiği söz konusu" dedi.



Konut satışlarında, Eylül ayında İstanbul, 15 bin 994 konut satış ile en yüksek paya (%17,3) sahip olurken İstanbul'u, 9 bin 810 konut satışı (%10,6) ile  Ankara  izledi. Ankara'da bir önceki yıl ve aya göre konut satışında yaşanan azalışı seçim belirsizliğine ve 9 günlük bayram tatilinin Eylül ayma denk gelmesine bağlayan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkanı Hacı Ali Taylan, şöyle devam etti: "Bir önceki aya baktığımızda Ankara'da 13 bin 139 konut satıldığını görüyoruz. Eylül ayında ise bu oran 9 bin 810' a geriledi. Bu gerilemedeki en önemli etken 9 günlük bayram tatilinin Eylül ayma gelmesi ve Başkentlilerin tatile gitmesidir. Diğer unsur ise hükümetin kurulamaması, belirsizlik ve bundan kaynaklı tedirginlikti. Bu etkenlere rağmen görüyoruz ki Başkent konut satışını başarılı bir grafik ile devam ettiriyor. Nitelikli konut alanında yapılaşmaya devam ediyor. Yeni nesil mimarilerle de Ankara'nın değerine değer katılıyor."



Ankara daki konut satış rakamları olumlu yönde!



'Satış rakamları olumlu' 

TÜİK verilerine göre Ankara'da, Ağustos ayında 13 bin 139, Eylül ayında ise 9 bin 810 satış gerçekleşti. Bir önceki yılın Eylül ayında ise 12 bin 615 satış gerçekleşmişti. Satış rakamlarını değerlendiren Taylan "Eylül ayında evet bir düşüş söz konusu oldu ama bu düşüşü bir çok sebebe bağlamak mümkün. En önemli sebep dokuz günlük bayram tatilinin Eylül ayma denk gelmesi. Diğer bir sebep ise seçim belirsizliğinden kaynaklı belirsizlik" dedi. Konut sayısının nüfus yoğunluğunu karşılamadığını savunan Taylan, Kırşehir, Çankırı ve Çorum gibi kentlerden Başkent'e yoğun göç olduğunu vurgulayarak, "Depreme dayanıklı konut ve konut yenileme anlamında açık var. Nüfus artışının da yüksek olması bu konut açığının kapanmamasına neden oluyor" diye konuştu. 



Ankara daki konut satış rakamları olumlu yönde!



'Güven artışı önemli' 

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, inşaat sektörünün, ekonomide son yıllardaki büyüme sürecinin lokomotifi konumunda olduğunu söyledi. Naslı, sektörün dinamizmine tekrar kavuşması açısından 1 Kasım seçimlerinde sağlanan istikrarın ve bundan sonra izlenecek politikalarla sağlanacak güven artışının önemli olduğunu vurguladı. Bu yıl ekonomide genel büyüme hızının önceki dönemlere göre düşük kaldığına dikkati çeken Naslı, inşaat sektörünün ise ilk çeyrekteki yüzde 2,8'lik küçülmenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 2 ile büyümeye geçtiğini vurguladı. Naslı, ikinci el konut satışlarında ilk dokuz aydaki yüzde 14,6'lık artış yanında sıfır konutlardaki yüzde 10,4'lük artışın konut talebi ve inşaat sektörünün dinamizmi açısından önemli olduğunu ifade etti.



Ankara daki konut satış rakamları olumlu yönde!


 

'İnşaat rekor kıracak' 

Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan da seçimin ardından piyasaların bir anda ciddi bir hareketlenme kazandığını söyledi. Yıldızhan, "Seçim sonucunda iktidar çıkması tüm sektörlerin ve dolayısıyla ülke ekonomisinin kendine güvenini getirdi. Bunun için bazı düzenlemeler, teşvik ve kolaylıklar sektör için hayati önem taşıyor" diye konuştu. Yıldızhan, "Talep artarsa üretim, üretim artarsa istihdam artar. İstihdam oranı ivme kazanan Türkiye'nin tüm ekonomik verileri süratle iyileşir. Yani inşaattaki hareketlenme toplumsal refah seviyesini yükselir" dedi. 


Habertürk Ankara Ek



Haber Posta Gazetesi'nin Ankara ekinde şu şekilde yer aldı;


Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu [TEMFED] Başkanı Hacı Ali Taylan, konur satışlarında Ankara'nın 2015 yılını oldukça iyi geçirdiğini belirterek, İstanbul'un nüfusu Ankara'nın 3 katı. Bu matematikle baktığımızda gayrimenkul satışlarında Ankara, İstanbul'un çok önünde gidiyor" dedi. 


TEMFED Başkanı Taylan, Ankara'da gayrimenkul satışlarının 2015 yılı için beklentinin üzerinde olduğunu belirterek, "Seçim dönemi geçirdik, siyasi belirsizlikler vardı. 2015 yılı beklentileri hakkında olumsuz konuşuluyordu ama öyle olmadı. 2015 yılının her ayı hemen hemen 2014 ile aynı oldu. Sadece Eylül ayında bir düşüş söz konusu, o da tatillerin yoğun olmasından dolayı. Bu ay tekrar yine normal seyrine girdi. Onun dışında tüm Türkiye'de ve Ankara'da gayrimenkul satışlarının oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz" dedi. 


Ekim ayında Ankara'da 11 bin 28 konutun satıldığını söyleyen Taylan, "Ankara'nın aylık ortalamasını 12-13 bin olarak alıyoruz. Biz özellikle Ankara'da bu yıl İstanbul'dan daha fazla satış olduğunu gözlemliyoruz. Ekim ayında İstanbul'da 18 bin 468 konut satıldı. Nüfus orantılı baktığımızda İstanbul, Ankara'nın 3 katı nüfusa sahip. İstanbul'un çok ciddi yabancı yatırımcısı var. Satışların da bu paralelde daha yüksek çıkması lazım. Ankara 11 binlerde, İstanbul 18 binlerde olduğunda, Ankara için Türkiye'deki en iyi gayrimenkul satışının olduğu il diyebiliriz" diye konuştu. 


'Satışların yarısı sıfır konut' 


Geçen yıl da neredeyse bu şekildeydi fakat bu yıl makas biraz daha açıldı. Ankara daha yeni yeni keşfediliyor, çünkü Ankara'da iyi bir belediyecilik var. Huzurlu ve sakin bir şehir. Fiyatlar ise İstanbul'un çok altında." Bu yıla özel Ankara ve tüm Türkiye için yapılan bu satışların yüzde 50'sinin yeni yapılan 0 (sıfır) konut satışı olduğunu dile getiren Taylan, "Nitelikli konut alımında bu iyi bir artış. Ankara'da en çok şu semtlerden satış oldu diyemeyiz çünkü Ankara'nın her semti kendi dinamikleriyle belli bir talebi karşılıyor. Her yerde eşit anlamda bir dağılımlı satış var" dedi. 


'İş yerleri plazalara taşınıyor' 


Taylan, İş merkezlerinin cazibe noktalarını kaybettiklerini fakat yeniden toparlandığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Gaziosmanpaşa'da, Kızılay'da, Ulus'ta bulunan iş yerleri şimdi daha çok Eskişehir Yolu'nda, Konya Yolu'nda ve İstanbul Yolu'nda yapılan üst kalitedeki plazalara taşınıyor. Diğer taraflarda ise bir boşalma veya gerileme söz konusu değil. Çok dengeli bir gelişim var. Aslında Türkiye'nin hemen her yerinde bu böyle. Ankara'nın artık şöyle bir özelliği de var; hızlı trenden kaynaklı, çevre illerden çok ciddi anlamda mm ziyaretçisi var. Aynı zamanda büyük bir üniversite şehri, öğrenciler eskiden ev  kiralarken, şimdi aileleri ev İ satın alıyorlar. 2-3 yıl l öncesine göre şimdi trend biraz daha bu yöne döndü.  Ciddi anlamda Iraklı, Suriyeli, Libyalı var bunların kiralama talepleri ve gayrimenkul alımları oluyor." 


Vatandaşların konut alırken daha çok nitelikli site projelerini tercih ettiklerine dikkat çeken Taylan, "Sosyal donatı alanları olan, spor salonu, havuzu, güvenliği, otoparkı, çevre düzenlemesi gibi birçok özellikleri olan konutlar daha çok talep görüyor. İnsanlar ev alırken en çok kendi bütçelerine uygunluğunu ve daha önce yerleşik oldukları, alıştıkları bölgeleri daha çok tercih ediyorlar" dedi.


Posta Ankara Ek


Geri Dön