28 / 03 / 2024

Ankara'daki tarihi Ağaçayak Camisi yerle bir oldu!

Ankara'daki tarihi Ağaçayak Camisi yerle bir oldu!

Başkentte 18’inci yüzyılın tarihi dokusunu taşıyan ve yüzyıllardır ibadete açık olan tarihi Ağaçayak Camisi yerle bir oldu. Duvarları yıkılarak kullanılamaz hale gelen cami ilgi bekliyor



Altındağ'da 1705'te inşa edilen su basmanına kadar taş, üzeri ahşap malzemeden yapılan ve 2006'da restore edilen 301 yıllık caminin duvarları çöktü. Caminin bulunduğu Ulucanlar Caddesi'nde yaşayan çevre sakinleri tarihi camiyle ilgilenilmemesine isyan ederek, "10 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü restore etti. 1 yıl önce duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle ibadete kapatıldı. Bir ay önce üzerimize uçtu ama tadilat yok" dedi. Sakarya Mahallesi Muhtarı Abdullah Yıldız, "Yüzyıllardır ibadete açık olan ve nakışlı kalem işleri süslemeleri ile bölgemizde ün salan camimiz yerle bir oldu" dedi. Yıldız, "Ulucanlar Caddesi üzerinde yer alan ve duvarları üzerinde mukavemeti artırmak gayesi ile bol miktarda ağaç hatıl ve direklerin kullanılması nedeniyle Ağaçayak adını alan cami için restorasyon da kar etmedi. Toprak damlı ve minaresiz olarak yapılan caminin en son projesi 2005 yılında çizdirilmiş, 2006 yılında 321 bin 139 TL'ye restore edilmişti. Ancak bir yıl önce duvarlarında çatlaklar, yarılmalar oluştu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tehlikeli olacağı için ibadete kapatarak, tadilat edeceklerini söyledi. bir yıl kimse tadilat için gelip gitmedi, Mart ayında akşam üstü büyük bir gürültüyle yerle bir oldu. Müdürlük yıkıldıktan sonra direkler dikti tamamı yıkılmasın diye ama tadilat yapılmadı, tarih haftalardır enkaz altında. Biz camimizi geri istiyoruz" şeklinde konuştu.


HER AN ÜZERİMİZE ÇÖKEBİLİR

Caminin hemen yanındaki ahşap dükkânının sahibi esnaf Veysel Gürpınar, camiye karşı olan ilgisizlikten yakınarak, "300 yıllık tarih yerle bir oldu, ibadet yerinin içerisinde baliciler, köpekler yatıyor, buna bir çözüm bulunsun" dedi. Gürpınar, "Mart sonu gibiydi ikindi vakti içeride müşterilerle ilgilenirken büyük bir gürültü koptu ve üzerimize duvar uçtu. Biri ağır olmak üzere içerde bulunan müşterilerim yaralandı. Tadilat için kapatılan caminin çöken duvarı dükkanımın üzerine uçtu. Çatıyla birlikte enkaz altında kaldık. Müdürlük ortasına birkaç direkle sabitledi ama her an üzerimize uçabilir, korkuyla duruyoruz. Bir yıl önce eylül gibi restore edeceğiz deyip boşalttılar, 7 ay boylunca kimse gelmedi ve cami parça parça dökülmeye başladı daha sonrada üzerimize çöktü. Camimizi geri istiyoruz, her yanı tarih kokan camimizde köpeklerin uyumasını değil insanların ibadet etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. Camiye bir an önce sahip çıkılmasını istediklerini belirten Gürpınar, duvarların çökmesiyle hırsızların da camiye dadandığını söyledi. "Tarih köpeklerin ayakları altında hırsızların mekanı oldu" diyen Gürpınar, "Yıkıldığı günden beri kimse gelmedi caminin enkazı bile duruyor bizde bunun üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Altındağ Belediyesi'ne bildirdik gelen olmadı. Şu anda bir tarih yok oluyor. Burası çökmeden önce her vakitte kalabalık olan, Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma güzel bir camiiydi. Ama şimdi bırakın çöken enkazın kaldırılmasını dört bir yanı açık olan camide eşya, alet kalmadı. Hırsızlar, korunmasız kalan camiinin içini boşalttı, ne var ne yok çaldılar. Nakış süslemeleri hariç her şeyi çaldılar. Tarihi camii şu anda sahipsiz kaldı eğer kimse gelmezse burası yok olmaya devam edecek, tarih tarih olup gidecek" dedi.



Sabah Ankara


Geri Dön