24 / 04 / 2024

Ankara'daki tarihi İller Bankası binası ne olacak?

Ankara'daki tarihi İller Bankası binası ne olacak?

Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentin tarihi semtlerinden Ulus'ta yer alan İtfaiye (Hergelen) Meydanı'nda 5 bin 700 kişi kapasiteli cami inşaa ediyor. Caminin inşaatının içerisinde İller Bankası'nın tarihi binası yer alıyor...



Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentin tarihi semtlerinden Ulus'ta yer alan İtfaiye (Hergelen) Meydanı'nda 5 bin 700 kişi kapasiteli cami inşa ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurulu'nun, inşaat çalışmaları süren caminin avlusunda kaldığı için 1935-1937 yılları arasında tamamlanan, cumhuriyetin erken dönemine ait tescilli tarihi ve kültürel miras eseri olan İller Bankası Binası'nın tescilini 28 Ekim tarihinde kaldırdığı ortaya çıktı. Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mimarlık fakültelerinde mimarlık tarihi dersinde okutulan binanın yıkılacağını iddia etti. 


Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus'ta Gençlik Parkı karşısındaki sit alanına 5 bin 700 kişi kapasiteli cami yaptırıyor. Meslek odaları, kubbe çapı 27, yüksekliği 43, minare yüksekliği ise 71 metre olan dev camiye, "Bölgede dini tesis ihtiyacı yok. Buraya herhangi bir yapılaşma olamaz" diyerek karşı çıkmıştı. Meslek odalarının, tarihi alanın meydan olarak kalması gerektiğini belirterek, mahkemeye taşıdığı proje için yıkımlar devam ediyor. İnşaat çalışmaları süren caminin avlusunda kaldığı için cumhuriyetin erken dönemine ait tescilli tarihi ve kültürel miras eseri olan İller Bankası Binası'nm yıkılması gündeme geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurulu'nun, 1935-1937 yılları arasında tamamlananan tarihi binanın tescilini 28 Ekim tarihinde kaldırdığı ortaya çıktı. 


"Karar saklanıyor"

Mimarlar Odası Şube Başkanı Candan, şunları kaydetti: "İller Bankası'nm Hergelen Meydanı'ndaki camii nedeniyle tehdit altında olduğunu defalarca belirtmiştik. Bu zihniyet, cumhuriyet dönemi mimarisini hedef alıyor. Koruma Kurulu'na resmi yazı ile binayı sorduk, cevap 4 Kasım'da geldi. Tüm Koruma Kurulu kararları cevabın ekinde iletilmesine rağmen 28 Ekim'de binanın tescilinin kaldırıldığı kararı bizden gizlendi. Korama Kurulu, Dizden karar saklıyor çünkü dava açacağımızı biliyorlar. Proje şu an askıda, askıyı beklemeyeceğiz, sonra Koruma Kurulu'na dava açacağız. İller Bankası'nın tescilini kaldıranlar, kendi kültürsüzlüklerini tescil etmiş oluyorlar. Bina, işler durumda hala insanlar, İller Bankası binasında çalışıyor. 1935-1937 yılları arasında tamamlanan bina, mimar Seyfi Arıkan'ıneseri.  İller Bankası Binası, cumhuriyetin erken dönemine ait tarihi ve kültürel mirasımızdır. Bina, mimarlık tarihi dersinde okutuluyor. Böyle bir binanın tescilini kaldırma kararının altında umarız mimar meslektaşlarımız yoktur. 

Eğer ki varsa meslekten men cezasını hakettiklerini düşünüyoruz. Meslektaşımızın kararın altında imzası varsa, konuyu Onur Kurulu'na taşıyacağız." 


Milliyet Ankara


Geri Dön