25 / 04 / 2024

Ankaralı müteahhitler, "yarışta biz de varız" dedi!

Ankaralı müteahhitler,

Zirvedeki 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk firması bulunuyor. Geçen yıl aynı listede 38 Türk firması yer almıştı. Ankara merkezli firmalar da listeye girmeyi başardı.



Ekonomi Bakanlığı, uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından hazırlanan "ENR Top 250 Listesi"ni açıkladı. Zirvedeki 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk firması bulunuyor. Geçen yıl aynı listede 38 Türk firması yer almıştı.  Ankara  merkezli firmalar da listeye girmeyi başardı. 



LİSTE'DE YER ALAN BAŞKENT FİRMALARI


62 firma ile Çin'in zirvede olduğu listede Ankaralı inşaat firmaları da yer aldı. 

42 firmanın arasına girmeyi başaran Yüksel, Doğuş, Tepe ve Nurol İnşaat Türkiye'yi dünyada temsil etti.


Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, listede yer alan Türk müteahhitlik firmalarının uluslararası pazarlarda elde ettikleri gelirlerin 20,4 milyar dolar olduğunu söyledi. 


Zeybekci şunları kaydetti: "Böylece firmalarımız, gelirlerini bir önceki döneme göre yüzde 21,4 artırdı. Türk müteahhitlik firmalarının gelirlerinin, listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payı yüzde 3,3'ten yüzde 3,8'e çıktı. Firmalarımızın 2013 yılında en fazla gelir elde ettikleri pazarlar ise sırasıyla, 8,2 milyar dolar ile Rusya Federasyonu'nun da içerisinde yer aldığı Avrupa, 6,3 milyar dolar ile Ortadoğu, 3,6 milyar dolar ile Türk Cumhuriyetlerin de yer aldığı Asya ve 2,1 milyar dolar ile Afrika pazarları oldu."


"TÜRKİYE EKONOMİSİNE DESTEK OLUYORLAR" 


Müteahhitlik sektörünün, Türkiye'yi dünyada en güzel temsil eden sektörlerin başında geldiğini belirten Zeybekci, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Dünyanın dört bir yanında proje üstlenen müteahhitlik sektörümüz bir taraftan inşaat malzemeleri ihracatımızı artırırken, diğer taraftan istihdam sağlayarak Türkiye ekonomisine büyük destek veriyor. 


Ekonomi Bakanlığı olarak müteahhitlik sektörümüzün, bulundukları ülkelerde yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturmak öncelikli görevlerimiz arasında. 


Müteahitlerimize destek olmak için pek çok ülkeye organizasyonlar yaparak, yeni proje üstlenmelerine destek oluyoruz. Bundan sonraki süreçte de destek olmaya devam edeceğiz. ENR'nin listesinde yer alan firmalarımızı tebrik ediyor, dünyayı inşa etmeye devam etmelerini istiyorum." 


Habertürk


Geri Dön