19 / 04 / 2024

Ankara'nın gözde yerlerindeki binalar atıl durumda bekliyor

Ankara'nın gözde yerlerindeki binalar atıl durumda bekliyor

Ankara'nın gözde yerlerindeki kamu ya da özel sektöre ait bazı binalar atıl durumda bekliyor



Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan kongre merkezi, Samanyolu ve Gökkuşağı rekreasyon alanlarındaki yapılar, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) sınırları içindeki Marmara Oteli, uzun süre önce yapımı durdurulan Çankaya Oteli ve Kızılay Genel Başkanlığına ait alışveriş merkezi yıllardır hizmete sokulamadı. Atıl durumdaki binalardan bazılarının yakın zamanda hizmete sokulması planlanırken, bazıları bir süre daha kullanılamayacak.

YARIM KALAN KONGRE MERKEZİ
Ankara Büyükşehir Belediyesince birkaç yıl önce Eskişehir Yolu üzerinde, Armada Alışveriş Merkezi karşısında kongre merkezi olarak yaptırılmaya başlanan çelik konstrüksiyon, belediye aleyhinde açılan davalar nedeniyle yarım bırakıldı. Daha sonra kongre merkezine ilişkin hukuki sorunların çözüldüğü ve kısa süre sonra inşaat çalışmalarına yeniden başlanacağı söylenmesine rağmen henüz bir gelişme olmadı. Belediye yetkilileri, binanın tamamlanması için kaynak sıkıntısı çektiklerini, bu nedenle talipli olması halinde satılacağını belirttiler.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Kütüphane karşısına inşa edilen ve birkaç yıl önce törenle açılmasına rağmen "rağbet görmemesi" nedeniyle boşaltılan Gökkuşağı Rekreasyon Alanı da yılladır atıl bekliyor. Konya Yolu kenarında, 40 bin metrekare alan üzerine kurulan Samanyolu Rekreasyon Alanı'ndaki aylardır boş duran 10 villanın da hangi amaçla kullanılacağı bilinmiyor.

KIZILAY BİNASI
Kızılay Derneği tarafından Beğendik A.Ş'ye, "sosyal ve rant tesisi" yapılmak üzere 1998 yılında yap-işlet-devret modeli ile ihale edilen devasa yapı, inşaatının tamamlanmasına rağmen dernek ile firma arasındaki hukuki sorunlar nedeniyle hizmete sokulamadığı için geçen yıl Kızılay tarafından mahkeme kararıyla geri alındı. Dernek yöneticilerinin binanın geri alınmasının ardından birkaç ay içinde ihale edileceğini belirttiği bina, geri alınmasının üzerinden 1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen henüz ihaleye çıkarılamadı. Kızılay Derneği, son olarak bina ile ilgili, Kasım ayında ihaleye çıkılacağını bildirdi.

TOBB'UN İKİZ KULESİ
Tekel'e ait olan ve birkaç yıl önce 100 milyon dolar bedelle TOBB tarafından satın alınan Eskişehir yolundaki ikiz kulelerin tadilat çalışmaları ise sona erdi. Binaların bazı katlarının TOBB tarafından kullanılacağı, geri kalanının kiralanmasının düşünüldüğü belirtildi. TOBB'un bazı birimlerinin binaya taşındığı, ancak yönetim ofisi henüz taşınmadığı için henüz açılışın gerçekleştirilemediği ifade edildi.

ATIL OTELLER
AOÇ arazisi içinde çamların arasında paslı bir bıçak gibi dikilen ve yıkılması kararlaştırılan Marmara Oteli yıllardır metruk halde bulunuyor. Otel yapılması için 1984 yılında Kayalar İnşaat ve Ticaret Sanayi A.Ş'ye kiralanan binaya kat ilavesi mümkün olmadığı için inşaatı durduruldu. Konunun yargıya taşınmasının ardından, AOÇ yönetimi ve ilgili firma arasındaki sözleşme
feshedildi. Otel, yıkım kararı bulunmasına rağmen uzun zamandır yıkılmayı bekliyor. Aymet Çankaya Turizm ve Ticaret şirketi tarafından 1992 yılında Çankaya'da otel olarak yapımına başlanan ve tepesindeki vinç ile anılan Çankaya Oteli inşaatı da parasal sorunlar nedeniyle hala tamamlanamadı. Şirket yetkililerince, parasal sorunların aşılması durumunda vincin görevini tamamlamasının ardından kaldırılacağı kaydedildi.
AA


Geri Dön