16 / 04 / 2024

Ankara'ya 3 yeni AVM geliyor!

Ankara'ya 3 yeni AVM geliyor!

Sektörde 50.yılını dolduran ve bünyesinde birçok AVM'yi barındıran Alman Ece Türkiye firmasında 8 yıl yöneticilik yapan Nata Vega Outlet AVM Müdürü Tahir Çelik, Ankara'ya 3 yeni AVM yapıldığını açıkladı.



Sektörde 50.yılını dolduran ve bünyesinde birçok AVM'yi barındıran Alman Ece Türkiye firmasında 8 yıl yöneticilik yapan Nata Vega Outlet AVM Müdürü Tahir Çelik  Ankara  okuyucularına Nata Vega Outlet'in güzelliklerini anlattı. Yılda 5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen AVM'deki 98 metrelik akvaryumun artık bir kültürel miras olduğunun altını çizdi. 


Öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Bu sektöre nasıl adım attınız? 

Sektörde 50.yılını dolduran ve bünyesinde birçok AVM'yi barındıran Alman Ece Türkiye firmasında 8 yıl yöneticilik yaptım. Perakende sektöründe toplam 17 yıllık tecrübem var. Çok uzun yıllar yabancı firmalarda çalıştım. 2014 Ocak ayı itibariyle Nata Vega Outlet'de AVM Müdürlüğü pozisyonunda göreve başladım. Göreve başladığımız yıllarda alışveriş merkezi kültürü aslında Türkiye'ye yeni yeni giriyordu. Çok katlı mağazacılık daha çok yaygındı. O yıllarda böyle yerler yapılacak. Kızılay'ın alışveriş yoğunluğu sona erecek, insanlar alışveriş yapmaya, eğlenmeye böyle yerlere gelecek denildiğinde çoğu kişi böyle bir şeyin olmayacağını düşünüyordu. Ankara gibi yerlerde sosyal hayatın eksikliğini alışveriş merkezleri dolduruyor. Özellikle çocuklu ailelerde bu oran çok daha yüksek. Böyle olunca AVM'leri sadece alışveriş odaklı düşünmemek gerekiyor. Sonuç olarak alışveriş merkezleri, alışverişin yanı sıra içinde kültürün, eğlencenin ve yemeğin bulunduğu bir yaşam alanı oldu. Biz de 17 yıl önce sektöre böyle bir adım atmış olduk. 



AVRUPA'YLA İMKANLAR AYNI 


Alışveriş merkezi sektöründe çalışmanın artıları ve eksileri neler? 

İlk olarak AVM sektörünün bakir bir sektör olduğunu söyleyebiliriz. Çok fazla kalifiye elaman ihtiyacı var. Çünkü çok hızlı gelişiyor. Ankara kiralanabilir alan bazında bugün Türkiye'de ilk sırada olan bir şehir. Bu hızlı gelişime insan kaynakları yetişemedi. Birçok AVM ard arda açılmış oldu. Bu sektöre başlayanlar iş imkanları açısından şanslı. Kendilerini geliştirdikleri takdirde de kariyer olarak iyi yerlere gelme imkanları her zaman var. Bunun yanı sıra markaları bir araya topladı. İnsanlara toplu bir alan oluşturmuş oldu. Baktığınız zaman bir artı. Bu kadar yoğun ve hızlı olması hem kariyer ve ekonomik olarak hem satıcıya hem alıcıya iyi fırsatlar sundu. Aynca yabancı markaların Türkiye'ye gelmesi hızlandı. Müşteriler Avrupa'daki insanlarla aynı imkanlara sahip olmuş oldu. Yerli yatırımcı açısından faydalı oldu.Yerli firmaların kendilerini kıyaslayabilecekleri rakipleri oldu ve kalite arttı. Özellikle küçük esnaflar açısından olumsuz yönleri var. Bu kadar büyük yapılar içinde küçük esnafın yaşaması daha da zorlaştı. Bununla birlikte AVM'lerin artması şehir trafiğini arttırdı. 



BAŞKENT'E ÜÇ AVM YOLDA 


Başkent'in alışveriş Merkezi potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bir doyum noktasına ulaşıldı mı? 

6-7 yıl önce bir alışveriş merkezi çöplüğünden bahsediliyordu. Ancak bu kadar yıl geçti ciddi oranda kapanan alışveriş merkezi oranı yok. Aslına bakarsanız metrekare bazında en çok alışveriş merkezi açılan şehir, rekabetin en zor olduğu yer Ankara. Bence artık bir doyum noktasına ulaşılmadı. Nata Vega Outler ile birlikte Antares'in yüzde 50'sine biz sahibiz. Bununla birlikte bizim Ankara için üç tane daha alışveriş merkezi projemiz var. 


AVMLERİN YERLERİ BELLİ 

Bu üç alışveriş merkezinin yerleri belli. Bir tanesi Şaşmaz-İstanbul Yolu üzerinde, bir tanesi Eryaman'da, diğeri de Esenboğa havaalanı protokol yolu üzerinde olacak. Zaten Eryaman'daki projemiz uzun süreden beri var. İstanbul Yolu üzerindeki AVM'nin hafriyatları tamamlanarak, inşaata başlandı diyebiliriz. Esenboğa Yolu üzerindeki AVM ise henüz projelendirme aşamasında bulunuyor. Ayrıca İstanbul'da tem üzerinde ve Adana'da da iki büyük alışveriş merkezi yapma projelirimiz var. 



AKVARYUMA YILDA 5 MİLYON ZİYARETÇİ


Sizi diğer AVM'lerden ayıran özellikleriniz neler? Müşterileriniz sizi neden tercih ediyor? 

Öncelikle müşterilerimiz Nata Vega'da yüzlerce markayı çok daha hesaplı bulabiliyor. İkincisi alışveriş merkezinin ulaşım imkanları oldukça iyi çünkü buraya çevre yolundan ve diğer yol bağlantılarından rahatlıkla ulaşılabiliyor. Otoparklarımız ferah ve kullanılabilir durumda. Bir diğeri de eğlence konseptimizin olması. Burada sınırsız eğlence konseptimiz var. Akvaryumumuz Avrupa'nın en büyük akvaryumu. Akvaryum ticari anlamından ziyade, artık kültürel bir miras ve 5 milyon ziyaretçisi var, Bununla birlikte 5 bin metrekarelik kapalı eğlence alanımız bulunuyor. Biz bir lunaparkı bir alışveriş merkezinin içine sığdırdık. Bu durum insanların ve çocuklarının eğlenmeleri açısından çok önemli. Go kartımız var. 14 salondan oluşan Ankara'nın en büyük sinema salonumuz var. Ayrıca daha yeni buz pisti açtık. Bu bölgede buz pistinin alternatifi yok. Yakın süreçte buz pateni eğitimleri de verilecek. Bunların haricinde burası bir kültür merkezi aynı zamanda. Her haftasonu çocuk tiyatroları var. Çelik, bir lunaparkı bir AVM'nin içine sığdırdıklarını ifade ederek, çeşitliliği vurguladı. 



KARMASI ÇOK ÖNEMLİ'


Bir AVM'nin başarılı olabilmesi için sektör içinde neleri sağlaması gerekiyor? 

Öncelikli olarak marka karması çok önemli. Önceden perakendeciler bütün AVM'lerde yer almalıyız düşüncesine sahiptiler. Ancak şimdi bu düşünce hakim değil. Bu kadar çok alışveriş merkezinin olduğu bir yerde markalar her yere girmek yerine, açılan alışveriş merkezlerine girip girmeme konusunda çok iyi fizibilite yapıp sağlıklı karar veriyorlar. Bu sebeple bir AVM'nin başarısı için ilk şart marka karmasının çok iyi olmasıdır. 


HİZMET ODAKLI ÇALIŞILMALI 

İkincisi ise; tabi ki iyi bir yönetim olmasıdır. Bu kadar kiracıyı ve markayı insanlarla doğru stratejilerle bir araya getirmeniz lazım. Kampanya yaptığınız aktiviteler çok önemli. İnsanlara alışverişi iyi anlatmalısınız. Müşteri memnuniyetinin kesinlikle sağlanması gerekiyor. Yaşanan sorunları asgariye indirerek, hizmet odaklı çalışmak gerekiyor. Bu kriterler yerine getirildiği durumda başarısız olmak gibi bir seçenek kalmıyor. 



AVM AKADEMİSİ 


Nata Vega Outlet olarak sosyal projeleriniz var mı? 

AVM olarak çok fazla sosyal sorumluluk projelerimiz var. Akvaryumun bizde olması da bir etken. Daha geçtiğimiz günlerde kadın sığınma evlerinde, yurtlarda kalan kadın ve çocuklar için kültürel etkinlik gerçekleştirdik. Yardıma muhtaç vakıf ve dernekler etkinlikler için burayı tercih ediyorlar, misafirlerimiz hem kültürel etkinliklerden faydalanıyorlar, hem de sinema izleyip, yemek yiyorlar. Özellikle akvaryum için geçtiğimiz aylarda doğudan gelen, hayatında hiç deniz görmemiş çocuk grupları alışveriş merkezimizi gezdi. Bu tür projeleri hiçbir ücret almadan, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında gerçekleştiriyoruz. 

Bir de biz bir "Alışveriş Merkezi Akademisi" kurduk. Bu akademi kapsamında okullarda, üniversitelerde çalışma başlatıyoruz. Orada alışveriş merkezi sektöründe çalışmak isteyen, okulunda başarılı olmuş gençleri seçip, onları yetiştirmeyi ve okulları bittikten sonra bizim sektörümüzde istihdam etmeyi düşünüyoruz. Yabancılar arasında 6-7 alışveriş merkezi ile ciddi bir yerdeyiz. Eleman ihtiyacımız çok fazla olacak. Biz kendimizce böyle bir yol bulduk. Kurduğumuz akademi ile yeni adayları kendimiz seçip, kendimiz yetiştireceğiz. Mevcut adaylarımızın da kalifiyelik durumunu bu akademi ile arttıracağız. 



GRUPTAN YOĞUN İLGİ 


Başta Nata Vega Outlet olmak üzere, AVM'lerin şu anki durumu ve geleceği ile ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz? 

Rekabet Ankara'da çok yüksek. Durum böyle olunca iyi olanlar ayakta kalacak diyebiliriz. Nata Vega Outlet olarak bizim şöyle bir özelliğimiz var: Şehrin tam içinde değiliz. Mamak ve Çankaya'nın tam kesişim noktasındayız. Bir tanesinin gelir seviyesi daha yüksek, birinin ki daha düşük. Ama sonuçta her iki grupta çok yoğun ilgi gösteriyor. Buraya profil olarak her kesimden insanlar geliyor. Biz iki kesimi de buluşturabiliyoruz. 



Akşam Ankara/BETÜL OĞUZ 


Geri Dön