20 / 04 / 2024

Ankaraya Deprem Stratejisi ve Eylem Planı!

Ankaraya Deprem Stratejisi ve Eylem Planı!

Başkent Ankaranın "deprem stratejisi ve eylem planı" hazırlanıyor. Ankara İli Deprem Stratejisi ve Eylem Planının hazırlanması için valilik bünyesinde ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan bir komisyon kuruldu



Ankara Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığında yapılan toplantıda, konuya ilişkin komisyon kurulması karara bağlandı. Bu çerçevede, Vali Yardımcısı Ahmet Şahin Özcanın başkanlığını üstlendiği komisyonda yer alacak isimler şöyle belirlendi:

"Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Sarıgül, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Akbaş, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Kasım Kayıhan, İl Özel İdaresi İmar ve Bayındırlık Daire Başkanı Mustafa Saat, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüsnü Can, Hacettepe Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, ODTÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Burçak Başbuğ, A.Ü. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezinden Yrd. Doç. Dr. Ünal Dikmen, Gazi Üniversitesi Deprem Müh. Uygulama ve Arş. Merkezinden Dr. Bülent Özmen, İnşaat Mühendisleri Odası Şubesi Afet Koordinasyon Başkanı Erdoğan Balcıoğlu, Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi Temsilcisi Tolga Özden, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Orhan Sarıaltun, Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Hüseyin Alan, Jeofizik Mühendisleri Odası Temsilcisi Murat Akbaş."

"Afet yönetimi çalışmalarına derhal başlamalıyız"

Yüksel, Ankaranın gerek coğrafi gerek jeolojik konumu itibariyle ne tarihte ne de yakın geçmişte, hiçbir zaman büyük bir depremin merkez üssü olmadığını ifade ederek, özetle şunları kaydetti:

"Ankara, 100-120 kilometre kuzeyinde yer alan ve ülkemizin en aktif fay zonlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonunun batı uzantısındaki depremlerle kentin 90-100 kilometre güneydoğusundaki Kırşehir-Keskin Fay Zonundaki depremlerden önemli ölçüde etkilendi. En son Aralık 2007de Ankaranın 15-20 kilometre güneydoğusunda yer alan Bala ilçesinde oluşan orta büyüklükteki depremler de Ankarada oldukça şiddetli hissedildi. Bu durumda Ankara, 20-70 kilometrelik uzaklıklar içinde oluşacak büyük (M>7.0) depremlerin etkisi altında kalabilen bir kent olarak tanımlanabilir.

Ankara, büyük bir bölümü itibariyle Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında 4. derece deprem bölgesinde yer almakla birlikte kuzey ve doğusundaki bazı ilçeleri 3.,2. ve hatta 1. derece deprem bölgelerine girmektedir. Bu coğrafya, bizim coğrafyamız. Bu vatan bizim vatanımız, anayurdumuz. Buradan bir yere gidebilir miyiz Şimdi yapılması gereken; Ankarada afet yönetimi çalışmalarına derhal başlamalıyız. Özellikle yerleşme ve yapılaşma süreçlerinin yeniden düzenlenmesi ile imar ve yapı sisteminin risk yönetimini de içerecek biçimde yenilenmesi zarureti açıktır.

 

Ankara Deprem Stratejisi ve Eylem Planını ivedilikle hazırlamak ve uygulamaya hazır hale getirmek görevimiz olmalıdır."

Toplantı sonunda, Ankara İli Deprem Stratejisi ve Eylem Planı hazırlıklarına esas olmak üzere alt çalışma grupları oluşturulması ve hazırlıklara hemen başlanmasına karar verildi.

 

AA


Geri Dön