26 / 04 / 2024

Ant Yapı bugüne kadar 4.5 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi!

Ant Yapı bugüne kadar 4.5 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi!

Ant Yapı, Rusya'da her şeye rağmen işlerini büyütüyor. Moskova'da üç yeni projesi var. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, 2016'da İstanbul'da yaşlı rezidansı ve Ümraniye'de yeni projeye başlayacaklarını söylüyor.



MEHMET Okay, Cengiz Karaduman, Kadir Tokman ve Hasan Yılmaz, Türkiye'nin köklü inşaat şirketlerinden Mesa kökenli dört arkadaş. Her biri farklı dönemlerde 10-15 yıl Mesa'da çalıştıktan sonra 1991 yılında bir araya gelerek kendi şirketlerini kuruyorlar. Şirketlerine İngilizcede "karınca" anlamına gelen ANT ismini koyuyorlar; "Çok ve dürüst çalışmak andımız olsun" diye düşünüyorlar. Ve o günden sonra gerçekleştirdikleri bütün projelerinin başına "Ant" geliyor. 


İlk yıllar Rusya'da taşeronluk ve ithalat- ihracat yapan şirket, 2000'li yıllardan sonra proje geliştirerek Rusya ve Türkiye'de çalışmaya başlıyor. Bugüne kadar gelişmekte olan ülkelere iş yaptıklarını, son dönemlerde ise İngiltere ile gelişmiş ülkelere adım attıklarını belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, ABD'den teklif aldıklarını söylüyor. Daha önce hem proje, hem de taahhüt geliştirici olarak Moskova'da çalıştıkları bir Rus yatırımcının kendilerine Miami'de iş teklif ettiğini söyleyen Okay, "2016'da gelişmiş bir ülkede bir sürpriz yapabiliriz" diyor. Uluslararası alanda en çok iş yapan En Büyük 250 Müteahhit Firma listesinde 92'nci sırada yer alan Ant Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Okay ile yurtiçi ve yurtdışı projeleri ile geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk... 


Bugüne kadar kaç projeye imza attınız? 

Yurtiçi ve yurtdışında toplam 5 milyon metrekare büyüklüğünde, 4.5 milyar dolar değerindeki yaklaşık 100 farklı projeye imza attık. Halen toplam, yaklaşık 3 milyar dolar değerinde, 2 milyon 620 bin metrekare alana sahip 28'i Rusya-Moskova'da, birer tanesi Türkmenistan ve İngiltere'de, beş tanesi Türkiye'de olmak üzere 35 projeye devam ediyoruz. 


Yurtdışında öne çıkan projeleriniz hangileri? 

Rusya'nın en büyük havaalanı Domodedovo'nun Terminal- 2 binası ile birlikte Moskova'da üç yeni projeye daha başlıyoruz. Bu kapsamda Bolşevik İş Merkezi Projesi, LIFE-Botanicheskiy Sad Rezidans Kompleksi ve Chekhov Lüks Kulüp Ev projelerini 2016 sonuna kadar teslim etmeyi planlıyoruz. 


İlk kez bir havaalanı projesi yapıyorsunuz değil mi? 

Evet, bugüne kadar hayata geçirdiğimiz konut, ofis, alışveriş merkezi, kültür merkezi, spor merkezi, otel gibi birbirinden farklı fonksiyonlara ek olarak ilk kez bir havaalanı projesinde yer alıyoruz. İnşaat alam 230 bin metrekare. 500 milyon dolarlık yatırım değeriyle 28 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Tüm terminaller tamamlandığında yolcu kapasitesinin yıllık 50 milyonu aşması amaçlanıyor. Domodedovo Havaalanı şu an itibarı ile Moskova ve Doğu Avrupa'nın en yoğun havaalanı olarak dünyada 50'nci sırada yer alıyor. Proje tamamlandığında ise dünya üzerindeki en yoğun tempolu 20 havaalanı arasına girmesi öngörülüyor. Böylece Moskova'nın yaklaşık 34 kilometre güneyinde konumlanan havaalanına yapılacak yeni terminal binası ile uluslararası uçuş yapacak yolculara sunulan hizmetlerin süresinin en aza indirilmesi amaçlanıyor. Rusya'da kontratı var olan tüm projelerimiz devam ediyor. Şu an için bir problem de söz konusu değil.


Türkmenistan'da hangi projeleri yapıyorsunuz? 

Ant Çevre şirketimizle Türkmenistan'da devletin altyapısına yönelik içme suyu ve atık su tesisleri üzerine çalışıyoruz. 100 milyon dolarlık bir iş ile ülkede biraz daha teknolojik taahhüt işleri yapıyoruz. 


İngiltere'deki projenin özelliği nedir? 

İngiltere'de Londra şehrinin merkezinde, Buckingham Sarayı ile Green Park'ın çok yakınında 10 bin metrekare büyüklüğünde, yatırım bedeli 40 milyon pound olan çok lüks bir butik konut projesinin çalışmalarına başlıyoruz, ihracatın yüzde 50'sini Türkiye'den yaparak burada ince imalat yapacağız. 18 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz. 


Peki, yurtiçindeki işiniz hangi aşamada? 

Toplam beş şantiyede devam eden projemiz var. İstanbul Beylerbeyi'nde konumlanan Antteras'ı temmuz ayında teslim ettik, Anadolu yakasında Ümraniye'deki projemiz Antasya Residence'ı ise bu ayın sonunda teslim ediyoruz. 2016 sonunda teslim etmeyi planladığımız Halkalıdaki ofis projemiz Antplato'da ise çalışmalarımız devam ediyor. Yurtiçindeki taahhüt işlerimizden İş GYO'nun Kartal'daki karma projesi Manzara Adalar'ı 2017 başında, Ümraniye'deki Türkiye Finans Yatırım Bankası Genel Müdürlük binasının inşasını da 2017 sonunda teslim etmeyi planlıyoruz. 


Yeni projeleriniz olacak mı? 

Ümraniye'de yeni bir konut projesine imza atmayı planlıyoruz. 100 konut olarak planlanan projenin henüz ön çalışmaları devam ediyor. Sene sonuna kadar başlamayı hedeflediğimiz projede metrekare fiyatlarının 7 bin TL civarında olacağını tahmin ediyoruz. 


Turizm alanında neler yapıyorsunuz? 

Ataşehir'de Radisson Blue Oteli'miz var. Anthill kulelerinde ise Singapurlu bir grupla anlaşıp, rezidans kiralama sistemi getirdik. Singapurlu grup 120 adet rezidansı kiralayarak işletiyor. Antasya projemizde de 100 konutluk buna benzer sistem kuracağız. Bir de Alaçatı'da Venedik konseptinde evlerden oluşan projemizi gerçekleştirdik. Böylece turizm sektöründe dört yatırımımız oldu. 


Turizm sektöründe yeni hedefleriniz var mı? 

Beylerbeyi'nde (Antteras projesinin yanında) ve Çamlıca'da (Emar'ın projesinin yanında) iki arsamız var. Buralarda ev-otel artı hastane tarzı bir proje düşünüyoruz. 'Yaşlı rezidansı' diyebiliriz. Avrupa'da böyle modeller var. İnsanlar ileride tek başlarına kalıp, sağlık sorunlarını da halledebileceği, sosyalleşebilecekleri yerlere yatırını yapıyor. 


Avrupa'nın en yüksek binasına imza attınız, şimdi hedefte ne var? 

Moskova'da 'Oko Towers' ile Avrupa'nın en yüksek binasını inşa ettik. 85 katlı 450 milyon dolarlık bir yatırım. 200 metre yüksekliğinde 'Anthill Residence' ile İstanbul'un en yüksek ikiz kulelerini inşa etmek, bazılarına göre bir hayal projesiydi. Alaçatı'nın talihini değiştirmek, dünyanın en büyük 100 inşaat firmasından birinin yapabileceği bir işti. Bundan sonrası için önceliğimiz yine yapılmamışları yapmak olacak. 


Konut almak isteyenler size göre Ant Yapı'yı neden tercih etmeli? 

En büyük farkımız hem yurtiçinde, hem yurtdışında faaliyet gösteren bir firma olmamız. Böylece hem malzeme, hem konsept olarak yurtdışındaki yenilikleri anında projelerimize yansıtabiliyoruz. Bin adetli konut projeleri yerine butik konutlar yapıyoruz. Ve komşu profilinde de standardı oturtabiliyoruz. Bu sayede konutlarımız teslimden sonra üç yıl içinde dolar bazında yüzde 100 ile 300 arasında prim yapmış oluyor.


Siz bir dönem Borsa İstanbul'a hisselerinizi kote etmeyi planlıyordunuz... 

Evet, turizm yatırımlarımızın gerçekleştiği dönemde bu konuda bir çalışma yaptık. Masamızda hala duruyor. Piyasa koşullarının şu anda uygun olmadığını düşünüyoruz. Uygun zamanı bekliyoruz. 


Yurtdışındaki yeni projeler;

-Bolşevik İş Merkezi Projesi 

-LIFE-Botanicheskiy Sad Rezidans Kompleksi 

-Chekhov Lüks Kulüp Ev 



Yurtiçinde süren projeler;


Antteras: Beylerbeyi'nde 88 konutluk ilk etap Temmuz ayında tamamlandı. İkinci etaba 2016 yılında başlanacak.


Antasya Residence: Ümraniye'de 50 dönümlük alan üzerinde konut, ofis ve AVM'den oluşan karma yapı. Kası ayı itibariyle yaşam başladı.


Antplato: Halkalı'da toplam 35 bin metrekar inşaat alanında konumlanan ofis projesi. Yatırım değeri 50 milyar dolar olan proje, 25 kattan ve 180 modüler birimden oluşuyor. Antplato'da 80 ve 172 metrekare büyüklüğünde iki farklı ofis birimi yer alıyor. Ofislerin metrekare birim bazında fiyatları 4 bin 500 TL'den başlıyor. Projenin 2016 sonunda teslim edilmesi planlanıyor.


Manzara Adaları: Yurtiçindeki taahhüt işerinden İş GYO'nun Kartal'daki karma projesi. Projenin 2017 başında teslim edilmesi planlanıyor.


Türkiye Finans Yatırım Bankası: Ümraniye'deki genel müdürlük binasının inşaatı devam ediyor. 2017 sonunda teslim edilmesi planlanıyor.


Fenerbahçeli, amatör balıkçı 

1961 İzmir-Buca doğumlu ama kendini Ankaralı olarak tanıtan Mehmet Okay, denizi çok sevdiğini söylüyor. "Hobilerimiz işlerimize yansıyor" diyen Okay, yelken, sörf ve kayak yapmaya meraklı. Aynı zamanda kaptan ve amatör bir balıkçı. Bütün ortaklarının Galatasaraylı ancak kendisinin Fenerbahçeli olduğuna dikkat çeken Okay, "Yelken, ekip ruhunu besliyor ve geliştiriyor, balıkçılık ise emek istiyor ve meşakkatli. 


Deniz özgürlüğü simgeliyor. İstanbul'da 'Kırlagıç' isimli bir teknem var. Mevsimine göre gece kalarak lüfer, palamut, istavrit avına çıkıyorum. Nitekim Alaçatı'da turizm projesi gerçekleştirmemiz de bu hobilerimizden kaynaklanıyor. Ant Yapı olarak her sene Alaçatı'da yapılan balık festivaline katılıyoruz. Geçen sene üçüncü olduk. Havalar soğumaya başlayınca da kayak yapmayı seviyorum. Bu arada teknede yemekler benden sorulur. Çok güzel deniz ürünlü makarna yaparım. Kitap okumaya ve edebiyata çok meraklıyım. Ve tabii bir de Fenerbahçe var" diyor.  Ankara  Gazi Üniversitesi İşletme mezunu olan Okay evli ve iki oğlu var. İngilizce biliyor. 


"Port Alaçatı projesi 'Devrim Arabaları1 niteliğinde" 


Çeşme-Alaçatı'da yaptıkları 'Port Alaçatı' projesinin 'Devrim Arabaları' niteliğinde olduğunu söyleyen Mehmet Okay, 2002 yılında her türlü riski göze alarak bu projeye başladıklarını hatırlatıyor. Sekiz yılda 147 konut ve iki butik otel gerçekleştirdiklerini dile getirerek "Küçük gibi görünse de dünyada sadece birkaç örneği bulunan bu proje, Türkiye'de tek. Bizce inşaat sektörünün 'Devrim Arabaları' olma unvanını hak ediyor. Rüzgarı kestiğimiz ya da ekolojik sistemi bozduğumuz söylendi ama tersine yeni kıyı imkanları yaratıldı. 'Port Alaçatı' projesi yabancıya satışın ilk örneklerinden. O konutlara Fransız, Hollandalı, Alman birçok Avrupalı yatırım yaptı. İlk gittiğimizde köy idi. Çok ilkel sadece sörf yapılan bir yerdi. Marinayı yaptık. Oraya müthiş bir katma değer kazandırdık. Şu anda kanala girseniz birçok yeni balığın ürediğini göreceksiniz. Kıyılar kapatılıyor deniyor. Aksine şu anda o kıyılar turizme açıldı ve yeni kıyı alanları yaratıldı. Tepkisi olanlar bile orada ev aldı" diyor. 


Para


Geri Dön