25 / 04 / 2024

Antakya'da otel inşaatında genç Roma dönemine ait mozaik bulundu!

Antakya'da otel inşaatında genç Roma dönemine ait mozaik bulundu!

Antakya'da otel inşaatında genç Roma dönemine ait 150 metrekarelik mozaik bulundu Uzmanlar "En iyi mozaikte bile 18 renk varken bunda 50 farklı renk kullanılmış" dedi...



Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde kazı çalışması sonrası başlatılan bir otelin inşaatında, genç Roma döneminde dünyanın en büyük üçüncü şehri olan tarihi Antiocheia kentine ait kalıntılara ulaşıldı. Kazı çalışmalarının ardından  Adana  Koruma Kurulu'nun kararı ile bu parsel üzerinde müze-otel konseptinde otel yapımına izin verildi. Çelik konstrüksiyon olarak planlanan otel inşaatı sürerken, kazı çalışması sırasında bulunan eserler koruma altına alındı. Mozaiklerin üzeri kum ile kapatıldı. Sur duvarları branda ile örtüldü.
Otel inşaatı devam ederken çelik kolonların yerleştirilmesi sırasında yeni bir mozaik bulundu. 50 farklı renkli taştan yapıldığı belirlenen mozaiğin perspektif bakımından 3 boyutlu olduğu ve dünyada eşi benzeri bulunmadığı belirtildi. Bugüne kadar dünya üzerinde çıkarılan en iyi mozaikte 18 renk kullanıldığı öğrenilirken 50 farklı renkte taşın kullanıldığı mozaiğin 150 metrekare olduğu belirlendi.
Müze-otel konseptinin Proje Koordinatörü Makine Mühendisi Asaf Asfuroğlu, projenin şirkete maliyetinin 100 milyon dolar olacağını, bu paranın 20 milyon dolarının çıkarılan eserler ve korunması için harcanacağını belirtti.
Projede taşınmaz eserlerin otelin altında yapılacak müzede sergileneceğini belirten Asfuroğlu "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız protokol ile müzeyi dünya mirasına açacağız. Sadece otel müşterileri değil, Antakya'ya gelecek her yerli ve yabancı turist ve Antakyalılar kendi tarihlerini burada görebilecekler" dedi. Müze-otel 2014 başlarında bitirilecek.

Sabah

Geri Dön