19 / 04 / 2024

Antakya'nın Türk Yurdu Sokağı'nın Bursa Belediyesi yenileyecek!

Antakya'nın Türk Yurdu Sokağı'nın Bursa Belediyesi yenileyecek!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kardeşlik ilişkileri çerçevesinde Antakya'nın 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı için projelendirdiği sokak sağlıklaştırma çalışmalarını törenle başlattı



Tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması konusunda Türkiye’ye örnek birçok projeyi hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, kardeşlik ilişkileri çerçevesinde Antakya´nın 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı için projelendirdiği sokak sağlıklaştırma çalışmalarını törenle başlattı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin´in de katıldığı törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın bu alandaki bilgi birikimini Antakya’ya yansıtmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.


Antakya´nın Kurtuluş Caddesi´yle kesişen 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı´nın restorasyonu çalışmaları; Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ve Almanya´nın Kiel bölgesi belediye başkanı Cathy Kietzer´in de katıldığı törenle start aldı.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ulucami ile Zenginler Mahallesi´nin ortasında bulunan 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı´nın restorasyon çalışmalarının Antakya´nın tarihi geçmişine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Bursa ile Antakya´nın kardeş iki kent olduğunu, iki kentin de 8500 yıllık tarihi geçmişi bulunduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Bursa ile Antakya dost. Bizler de bu dostluğa nişane koyalım, bazı alanlarda Bursa olarak bizim de bir izimiz olsun istedik. 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı, Bursa´yla birlikte anılsın istedik. Bursalı sponsorlarımız, gönüllü destekçilerimizle birlikte buranın projelerini hazırladık. Kültür Varlıkları Kurulu´ndan onayı geçen çalışmanın restorasyonu başlatılmış oldu. İnşallah restorasyon çalışmaları 2013 yılının Ağustos ayında tamamlanacak ve Antakya´nın bir güzelliği daha ortaya çıkmış olacak" dedi.


Bursa ile Antakya´nın tarihi zenginlikleri kıskanılan iki kent olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, belediye başkanlarının bulundukları bölgeleri geleceğe taşıyan kişiler olarak onurlu bir görev yaptığını ifade etti. Bursa´nın 8500 yıllık geçmişiyle kültür ve medeniyetlerin yatağı olduğunu, Osmanlı ve önceki medeniyetlerden miras kalan eserleri ayağa kaldırmak için gece-gündüz canla-başla çalıştıklarını hatırlatan Başkan Altepe, Bursa´nın bu alanda son 10 yılda edindiği bilgi birikimini Antakya´ya yansıtmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Başkan Altepe, "Bursa´da başta kalelerimiz olmak üzere tüm anıtsal yapılarımızı, çarşılarımızı, hanlar, hamamlar, medreseler ve tekkeleri onardık; bunlara işlev verdik. Bursa gibi Antakya da yaşayan canlı bir tarih şehri, bir müze kent olma yolunda hızla ilerliyor. Bugün çalışmaları başlatılan 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı da bunun bir göstergesi. İnşallah çalışmalar tamamlandığında, bu sokağı ziyaret eden Antakyalılar düzenlenmiş, tarih kokan, gönül rahatlığıyla gezilebilen yerlere sahip olacaklar" diye konuştu.


“Başkan Altepe, Bursa´yı ihya etti´ 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, babasının 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı´nda doğduğunu, çocukluk yıllarının burada geçtiğini hatırlattı. Başlatılan restorasyon çalışmaları nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´ye teşekkür eden Bakan Ergin, "Sayın Altepe, bundan birkaç yıl önce ilçe belediye başkanıyken kısıtlı imkanlara rağmen öyle güzel işler yaptı ki adeta Bursa´nın tarihini yeniden ayağa kaldırdı. Bir tarihi eserin açılışı için bizi de davet etti. Ankara´dan kalkıp Bursa´ya gittik. Eserin açılışında sohbet ederken, ´Burayı tebrik ediyoruz fakat yetmez. Bir de Antakya´da Hatay´da mührünüz olması lazım´ dedik. Sağ olsunlar kırmadılar. Teknik ekip ve çalışma arkadaşlarını göndererek, buradaki belediye başkanımızla beraber güzel işler ortaya çıkardılar" şeklinde konuştu. Bunlardan biri olan 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı´nın izin ve proje süreçleri aşıldıktan sonra iskele kurma seviyesine gelmesinin kendilerini çok sevindirdiğini kaydeden Bakan Ergin, "Ben huzurlarınızda Recep Altepe Bey´e özel teşekkürlerimi iletiyorum. Bursa´yı ihya eden bir başkan, ´Antakya´ya hatıra olsun´ diye bir sokağımızı restore ediyor" ifadelerini kullandı.


Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı´nın restorasyon projesinin 420 metrede 80 haneyi kapsadığını hatırlattı. Caddenin röleve çalışmalarının ve restorasyon projesinin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandığını vurgulayan Savaş, ´Ağabey´ diye hitap ettiği Başkan Altepe´ye teşekkür etti. Savaş, "Yaklaşık 1 ay önce başlayan çalışmalar hayırlısıyla tamamlanır ve Antakya’mız örnek bir uygulamaya kavuşmuş olur. Gerçekten Recep Ağabey´e ve bu konuda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.


Konuşmaların ardından restorasyona start verildi. Başkan Altepe, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve beraberindekilerle birlikte sokak üzerinde bulunan tarihi yapılar ile Bakan Ergin´in çocukluk anılarının geçtiği evi gezdi.


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

BASIN VE HALKLA İLIŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ


Geri Dön