26 / 04 / 2024

Antalya 100. Yıl tesislerinin alanı için imar planı!

Antalya 100. Yıl tesislerinin alanı için imar planı!

Antalya’da stat yapımı karşılığında Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredilen 40 bin metrekarelik 100'ncü Yıl spor tesisleri alanının, 'ticaret ve turizm' alanı olarak kullanılması için imar planı hazırlandı.



TOKİ'nin eski 100'üncü Yıl Spor Kompleksi'ne yaptığı Antalya Stadı'nın yanındaki 40 bin metrekarelik alanla ilgili hazırladığı imar planı askıya çıktı. Söz konusu alanın yer aldığı Muratpaşa İlçesi Bahçelievler Mahallesi 12581 ada 6 parselin 1/1000, 1/5000 ve 1/25000 ölçekli imar planlarında boş olduğu ve zeminin ham toprak olduğu belirtildi. Alanın, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda 'Bölgesel ve Kentsel Spor Alanı' olarak planlı olduğu kaydedildi.


MEKANSAL PLANLAR HAZIRLANDI


TOKİ'nin, 6 Kasım 2012'de, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ve Spor Genel Müdürlüğü arasında yeni spor tesislerinin yapılmasına ilişkin protokol imzaladığı, belirtilen protokol kapsamında, Bahçelievler Mahallesi'ndeki yaklaşık 206 bin 250 metrekare büyüklüğündeki 12581 ada 5 parsel üzerinde yeni stadyumun yapıldığı hatırlatıldı.


TİCARET VE TURİZM ALANI


1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda 'Bölgesel ve Kentsel Spor Alanı' kullanımında kalan 12581 ada 6 parsellerin ticaret ve turizm alanı olarak değerlendirilmesine yönelik uygulama imar planı hazırlandı. İmar planı değişikliğinde toplam 44 bin 750 metrekare büyüklüğünde olan planlama alanındaki parsellerin bulunduğu alanda yaklaşık 40 bin metrekare büyüklüğünde ticaret ve turizm alanı öneriliyor.


12 KATA İZİN VAR


Planlama alanının güneydoğusundaki 283 metrekare büyüklüğündeki trafo alanı ise korunuyor. Planlama çalışmasında uygulama imar planında önerilen ulaşım bağlantıları ve imar uygulaması ile oluşturulmuş cephe hatları da korunuyor. Bu kapsamda planlama alanı çevresindeki yapılaşmalar ve uygulama imar planı yapılaşma koşulları gözönünde bulundurularak oluşturulan imar adası için 1,50 emsal verilirken, en çok 12 kat yapılaşmaya izin veriliyor. Oluşturulacak ticaret ve turizm alanına 10 metre yapı yaklaşma mesafesi öneriliyor.



Antalya Akdeniz Manşet



Haber Antalya Akdeniz Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ; 



ANTALYA Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, 100'üncü Yıl spor tesislerinin  TOKİ  tarafından 'turizm ve ticaret' alanı olarak planlanmasının Anayasa ve yönetmeliklere aykırı olduğunu iddia etti.


Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, 100'üncü Yıl'ın yeniden planlamasını yönelik Antalya Barosu'nda basın açıklaması yaptı. Eşgüdüm Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, Antalya Stadı'nın yanındaki 40 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından yeniden planlandığını hatırlattı. Alanın ticaret ve turizm alanı olarak planlandığını ifade eden Köksal, yapılan plan değişikliğinin anayasa'ya ve yönetmenliklere aykırı olduğunu söyledi.


Planın Antalya Stadı'nın yanında bulunan alanla ilgili olduğunu ifade eden Köksal, maçların yapıldığı günlerde stadın yakın çevresinde trafik sıkıntısı oluştuğuna dikkat çekti. Köksal, “Bu olumsuzluğun giderilmesi, bölgesel ihtiyaçlar dikkate alınarak alanın kentsel ve bölgesel spor alanı kapsamında otopark alanı olarak değerlendirilmesi bir zorunluluktur" dedi.


ULAŞIM MASTER PLANI'NA AYKIRI


Köksal, yapılan katlı kavşaklarla trafik sorunun çözülmeye çalışıldığını, ancak yapılması öngörülen turizm ve ticaret alanının bölgenin trafik yükünü arttıracağını kaydetti. Bilimsel çalışmaların yapılmadan plan değişikliğinin yapıldığını savunan Köksal, oluşacak trafik yükünün 100. Yıl Bulvarı'ndaki trafiği çözümsüz hale getireceğini aktardı.


BELEDİYE BAŞKANLARINDAN İSTEK


Özge Köksal, alana getirilen ticaret ve turizm kararının çevresel etkilerinin ne olacağı konusunda herhangi bir bilimsel çalışma yapılmadığını ifade etti. Köksal, şöyle konuştu:


“Meltem Mahallesi'nde oturan halk, hastanede tedavi gören hastalar ve konaklama tesisinde kalan turistler dikkate alınmadan, trafik sıkışıklığı gibi çevresel etkiler dikkate alınmadan gürültü ve hava kirliliği göz ardı edilerek ticaret- turizm kullanım kararı getirilmiştir. Rant halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakları aleyhine tercih edilmiştir."


Antalya'da stat yapımı karşılığında Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredilen 40 bin metrekarelik 100'ncü Yıl spor tesisleri alanının, 'ticaret ve turizm' alanı olarak kullanılması için imar planı hazırlanmıştı. Plana göre 1,5 emsalle 12 kat yapılaşmaya izin veriliyor.



Antalya Akdeniz Gündem


Geri Dön