28 / 03 / 2024

Antalya Atatürk Parkı yeniden belediyeye tahsis edildi!

Antalya Atatürk Parkı yeniden belediyeye tahsis edildi!

Tur operatörlerinin broşürlerinde yer alan Antalya'nın 5 milyon yılda oluşmuş Falezler üzerindeki Atatürk Parkı, yeniden Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi.



Konyaaltı Caddesi'ne paralel 1200 metre boyunca uzanan yaklaşık 160 metre eninde bulunan Atatürk Parkı ile ilgili bugüne kadar çok yazı yazmışımdır. 


Öncelikli olarak park ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmak gerekiyor. .. 

Ege ve Akdeniz sahili boyunca varolan parkların turizm adına da değerlendirilmesi için 1980 yılında Turizm Bakanlığı'na devredilmişti. Bakanlığın mülkiyet edinme imkanı olmadığından dolayı da mülkiyet Antalya Defterdarlığı Milli Emlak üzerine tescillenmişti. 

O tarihte parkın bakımı ve ziyaretçilerin günü birlik ihtiyaçlarının karşılanacağı ünitelerin de yapılması gerektiğinden dolayı Antalya Belediyesi'ne 'Turizm Parkı" olarak devredilmişti.  Zaman geçti ve dönemin CHP'li Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul döneminde Akdeniz Üniversitesi'ne parkın yeniden düzenlenmesi için proje hazırlatılmış, ancak belediyenin maddi sıkıntı içinde olmasından dolayı da proje uygulamaya geçememişti. 


Daha sonra göreve gelen AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, üniversitenin hazırladığı proje üzerinde yeniden bir düzenleme yaptırmış ve "Yap-İşletDevret" Modeli ile ihale etmişti. 

İhale öncesi de imar plan notlarına turizm parkı yerine park ve rekreasyon tanımı getirilmişti. Yani, ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılayacak ticari ünite yerine restoranlar, cafeler gibi ticari ünitelerin yapılmasının önü açılmıştı. Öyle de yapıldı ve Atatürk Parkı ilk kez o dönem "ticari park" olarak tanımlandı.  Park açıldı, Ancak Milli Emlak, belediye şirketi ANTEPE A.Ş'den aldığı kira bedelini beğenmediği için Büyükşehir'e baskı yaptı ama başaramadı. 

Encümen kararı ile mevcut yapıların Milli Emlak'a verilmesi ama parkın belediyede kalması yolunda karar çıkartıldı. 

Milli Emlak bunu da beğenmedi!

CHP'li Büyükşehir Belediye eski Başkanı Mustafa Akaydın döneminde ise Milli Emlak aynı baskıyı sürdürdü, Ply firmasının mevcut işletmelerden aldığı kiranın yüzde 30'unu istedi. Ecrimisil için alt işletmelere ayrı ayrı dava bile açıldı. 

Ama yine başarılı olunamadı!

Ancak o dönem, Başkan Türel döneminde alınan Encümen kararının iptal edilmesi ve imar plan notlarından da rekreasyon tanımının kaldırılarak 'turizm parkı' tanımının yeniden getirilmesi ve mevcut yapıların da ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarının giderecek ünite kabul edilmesi ve ömrü tanımlanana kadar' yazılmasına karar verildi. Önerge ile de bu düşünce meclis gündemine alınmıştı. 

Fakat yeniden meclis ve encümen kararı alınmasına fırsat olmadan, Milli Emlak, ilk Encümen kararı doğrultusunda park içinde bulunan tüm yapıların mülkiyet tescilini üzerine aldı. Parselasyon ise resen bakanlık tarafından yapıldı. Bu süreçten sonra da Büyükşehir Belediyesi'nin elinden Atatürk parkı alındı. Uzun yıllar üst işletmeci firma hiçbir kira ya da ecri misil ödemeden alt işletmecilerden kirasını aldı. 

Gelinen noktada, park içinde bulunan alt işletmecilerin birkaç kez Başkan Türel'e giderek sorunlarını anlattıktan sonra ilk yıl 2 milyon 100 bin lira kira bedeli ile 5 yıllığına kiralanması gündeme geldi. 

Sonuç olarak, önce ticari parka dönüşen, ardından bir firmanın özel mülkiyeti gibi kullanılan Antalya'nın en güzel yerinde olan Atatürk Parkı Büyükşehir Belediyesi'nin denetimine geçmiş oldu.



Hürses/Abdullah Yalçın 



Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Antalya'da falezlerin üzerinde yer alan muhteşem manzaralı geçmişte tinercilerin kullandığı ve olaylarla gündeme gelen hazine arazisi konumundaki Atatürk Parkı alanındaki işletmecinin 10 yıllık süresi 2015 yılının Ağustos ayında doldu. Süre dolmadan önce parkın işletmecisine Antalya Defterdarlığı tarafından Temmuz ayında sürenin Ağustos ayında dolacağı, sözleşmenin yenilenmeyeceği ve tahliye edilmesi yönünde yazı gönderilmişti. Bu arada Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından da park işletmesi Antalya Defterdarlığımdan talep edilmişti. 


DEFTERDARLIK YAZI YAZMIŞTI 

Antalya Defterdarlığı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği 2 Temmuz 2015 tarihli yazıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ANTEPE İnşaat ve Ticaret A.Ş. arasında düzenlenen 10 yıl süreli 23,08.2005 tarihli sözleşmenin 22,08.2015 tarihinde sona ereceği'ni belirterek, park içinde bulunan taşınmazların bu tarihten sonra kiraya verilmesinin mümkün olmayacağını bildirmişti. 


ATATÜRK PARKI'NIN GEÇMİŞİ 

Geçmişte Atatürk Parkı Antalya Deftertarlığı tarafından 10 yıllığına Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne sözleşmeyle devredilmişti. Büyükşehir Belediyesi de bu alanı içindeki restoran ve kafeterya gibi işletmelerin işlettirilmesi için belediye şirketlerinden Antepe A.Ş."ye 23 Ağustos 2005 tarihînde imzalanan sözleşmeyle 10 yıllığına devretmişti. Antepe A.Ş. park alanının inşaat yapımı ve işlettirilmesi amacıyla ihaleye çıkarken bu ihaleyi de 10 yıllığına PLV Turizm İşletmeleri inş. Amb. San. Tic. Ltd. Şti. almıştı. PLY de park alanını düzenledikten sonra işletmeleri ayrı ayrı kiraya vermişti. 


YETKİ ALINMASI GEREKECEK 

Ağustos 2015 tarihinde sözleşmesi sona eren Atatürk Parkı işletmesi ile ilgili aradan 9 aylık bir süre geçtikten sonra Antalya Defterdarlığı bir karar verdi Buna göre Atatürk Parkı geçtiğimiz yıl parka yeniden talip olan Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne yeniden verilecek, Parkın belediyeye geçmesi ile ilgili tahsis onaylanırken Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nden protokol yetkisi alınması gerekiyor.


Antalya Hilal


Geri Dön